Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Про роботу підприємств машинобудування у Харківській області

Машинобудування – найважливіша галузь Харківщини, яка значною мірою впливає на темпи і напрями науково-технічного прогресу в різних га-лузях господарського комплексу.
У 2012р. на підприємства Харківщини припало 12,2 млрд.грн., або 8,5% обсягу реалізованої продукції машинобудування України. Харківська область посідає в країні перше місце з виробництва насосів відцентрових для перекач-ки рідин та підйомників рідин; їх частка у загальнодержавному обсязі цієї продукції склала у минулому році 63,5%. Машинобудівниками області вироб-лено понад третини вітчизняного обсягу тракторів для сільського та лісового господарства, 11% – приладів для вимірювання фізичних та хімічних величин, 10% – електродвигунів та генераторів постійного струму.
У поточному році індекси промислової продукції машинобудування по всіх звітних періодах мають позитивне значення. Індекс промислової продукції за січень–липень 2013р. становив 102% і перевищив показник в цілому по промисловості на 7,8 в.п.
За сім місяців п.р. продукції машинобудування реалізовано на 6,2 млрд.грн., або 17,5% загальнообласного обсягу реалізації промислової продукції. Стабільна робота машинобудівних підприємств, перш за все, за-лежить від наявності замовлень на виробництво продукції, розширення іс-нуючих і освоєння нових ринків збуту. За період з початку року підприємст-ва машинобудування отримали замовлень на виробництво продукції, вико-нання робіт, послуг на 7,1 млрд.грн., з них частка іноземних замовлень скла-дає – 41,7%. Серед підприємств зі стабільним портфелем замовлень – лідер вітчизняного енергомашинобудування – ВАТ «Турбоатом», продукція якого поставляється більше, ніж у 45 країн світу. У зв’язку з переоснащенням су-пермаркетів та будівництвом низки нових, збільшився попит на холодильне обладнання, яке виробляє ПАТ «РОСС». Розширення ринків збуту відмічає і ПАТ «Електромашина» – провідне підприємство з виробництва електродви-гунів для залізничного транспорту та рудничного електрообладнання. За ре-зультатами рейтингу Українського національного комітету Міжнародної то-ргової палати за підтримки Кабінету міністрів України ПАТ «Електромашина» присвоєно почесне звання «Експортер року 2012».
Зростанню рейтингу машинобудівних підприємств, інформованості потенційних покупців і інвесторів щодо новинок виробництва сприяє участь у вітчизняних та міжнародних конкурсах та виставках. Активно презентують свою продукцію ПАТ «Завод «Південкабель», ТОВ «Харківський завод під-йомно-транспортного устаткування», ПрАТ «Авіаконтроль», ПрАТ «Інтеркондиціонер», ПАТ «Харківський машинобудівний за-вод «Світло шахтаря» та інш.

Заступник начальника Головного управління
статистики у Харківській області    І.Г.Наумов