Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Капітальні інвестиції в Харківській області за січень-червень 2013 року

За січень–червень 2013р. підприємствами та організаціями області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 3106,6 млн.грн. капітальних інвестицій, що складає 43,8% до січня–червня 2012р.
Найвагомішу частку капітальних інвестицій (96,2% загального обсягу) освоєно в матеріальні активи, з яких значні обсяги спрямовані у машини, обладнання та інвентар – 38,5%.
У нематеріальні активи вкладено 3,8% загального обсягу капітальних інвестицій, з яких 69,3% становили витрати на комерційні позначення, об’єкти промислової власності, авторські та суміжні права, патенти, ліцензії тощо, 28,0% – на програмне забезпечення та бази даних.
У капітальний ремонт активів спрямовано 6,1% загального обсягу капітальних інвестицій.
Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій, як і раніше, залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 63,4% загального обсягу. Частка залучених та запозичених коштів, зокрема кредитів банків і коштів іноземних інвесторів, становила 14,3%, коштів державного та місцевих бюджетів – 7,1%.
Найбільшу частку капітальних інвестицій (36,5%) освоєно підприємствами промислових видів діяльності, обсяги яких порівняно з січнем–червнем 2012р. зросли на 0,3%. На тенденцію збільшення вплинула діяльність підприємств добувної та переробної промисловості, обсяги яких зросли на 89,0% та 5,2% відповідно.
Серед підприємств переробної промисловості найбільші обсяги (27,1% до загального обсягу інвестицій у промисловість) припадали на підприємства, основним видом діяльності яких є виробництво автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів (освоєння капітальних інвестицій цими підприємствами збільшилось на 464,4% порівняно з січнем–червнем попереднього року).
У І півріччі 2013р. обсяги капітальних інвестицій, освоєні установами: з охорони здоров’я та надання соціальної допомоги зросли на 166,8%, професійної, наукової та технічної діяльності – на 16,6%.
Найбільш скоротили обсяги освоєння капітальних інвестицій підприємства, що здійснюють діяльність у сфері надання інших видів послуг – на 97,2%, транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності – на 93,0%, адміністративного та допоміжного обслуговування – на 65,7%, заклади з тимчасового розміщування й організації харчування – на 63,2%, заклади мистецтва, спорту, розваги та відпочинку – на 58,7%, підприємства й заклади інформації та телекомунікації – на 56,1% тощо.
Капітальні інвестиції у житлове будівництво складали 459,1 млн.грн. (14,8% до загального обсягу). За темпом росту капітальних інвестицій у житлове будівництво за січень–червень 2013р. Харківська область займає 9 місце.

Заступник начальника Головного управління статистики у Харківській області   І.Г.Наумов