Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Заробітна плата та розподіл працівників за розмірами нарахованої їм заробітної плати у червні 2013 року

Заробітна плата виступає одним з найважливіших факторів соціально-економічного життя кожної країни, колективу та людини та визначається як винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.
Середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій* області, нарахована за січень–червень 2013р. становила 2889 грн., що на 9,7% більше даних відповідного періоду попереднього року.
Середній розмір заробітної плати одного штатного працівника області у червні 2013 року складав 3061 грн. і у 2,7 раза перевищував рівень мінімальної заробітної та прожиткового мінімуму для працездатної особи (1147 грн.). Порівняно з відповідним місяцем попереднього року заробітна плата зросла на 9%, проте не перевищувала середнього рівня по Україні (була на 319 грн., або на 9,1% менша).
За результатами обстеження підприємств, установ, організацій серед
593,6 тис. працівників, яким оплачено 50% і більше робочого часу, встановленого на червень поточного року, 28,3 тис. осіб, або 4,8% мали нарахування у межах 1147 грн. (мінімальна заробітна плата, що діяла у червні 2013р.), торік їхня питома вага становила 6,2%, при розмірі мінімальної заробітної плати 1094 грн.
Найбільша частка працівників із зазначеними нарахуваннями спостерігалася у працівників, які зайняті поштовою та кур’єрською діяльністю (16,9%), у текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів (15,1%), виробництвом комп’ютерів, електронної та оптичної продукції (10,7%).

Серед осіб, які повністю відпрацювали червень 2013 року, у
2 тис. осіб, або 0,5% нарахована заробітна плата не перевищувала мінімальний її рівень (торік цей показник складав 4,4 тис. осіб та 1%).
Нарахування майже 72% працівників не перевищували середній рівень по області (3061 грн.).
Водночас заробітна плата кожного четвертого працівника області була більше 3500 грн., а у кожного восьмого перевищувала 5000 грн. Переважна більшість працівників з нарахуваннями більше 5000 грн. була зайнята у видах діяльності з високим рівнем оплати праці, зокрема, у фінансовій та страховій діяльності, на підприємствах з виробництва основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів.

Заступник начальника Головного управління   І.Г.Наумов