Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Розподіл домогосподарств області за рівнем матеріального добробуту

(за даними вибіркового опитування домогосподарств)

З метою дослідження самооцінки населенням області рівня своїх доходів щороку Головним управлінням статистики у Харківській області проводиться вибіркове опитування домогосподарств щодо рівня їх доходів впродовж минулого року та економічних очікувань на майбутнє.
Підсумки опитування свідчать, що за оцінкою матеріального добробуту лише 0,2% домогосподарств області віднесли себе до представників середнього класу, 27,9% – до небідних, але ще не представників середнього класу і більшість домогосподарств віднесла себе до бідних – 71,9% (по Україні, відповідно – 0,5%, 31,5% та 68%). Для того щоб не відчувати себе бідними 75,1% домогосподарств визначило дохід у розмірі понад 2700,0 грн. у місяць. Слід зазначити, що жителі Харківщини більш вимогливі до рівня свого добробуту, ніж населення інших областей Східного регіону (у Сумській та Полтавській областях відповідно – 42,1%, 24,7%).
Постійно відмовляли собі у найнеобхіднішому, крім харчування – 50,3% мешканців області. Разом з тим, 1,9% домогосподарств не змогли забезпечити навіть достатнє харчування.
У разі збільшення доходів домогосподарства області спрямували б додаткові кошти у першу чергу, на відпочинок – 59,4%, на лікування – 46,3%, на побудову техніку – 44,1%, на житло – 35,7%, на накопичення – 32,1%, на одяг і взуття – 27,4%, на їжу – 19,3%, на освіту – 15,9%, на автомобіль – 15,4%, на розвиток підприємництва та інше – 3% домогосподарств.
Більшість 60,8% домогосподарств вважали, що відповідальність за їх добробут повинна нести як держава, так і вони самі, Майже кожна четверта родина (22,5%) впевнена, що це обов’язки переважно держави, 10,8% дамогосподарств, що держава повинна повністю взяти на себе відповідальність за їх добробут. І лише 5,9% покладалися в цьому питанні винятково на свої сили.
Прогнози харків’ян щодо очікуваних змін свого матеріального на наступні 12 місяців свідчать що більше половини (69,2%) мешканців не сподіваються на істотні зміни свого матеріального становища, 28,7% – вважають що їх матеріальний стан погіршиться. Оптимістично дивляться в майбутнє і сподіваються на покращання свого життя лише 2,1% родин.

Заступник начальника І.Г. Наумов