Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Забезпеченість домогосподарств області товарами тривалого користування (за даними вибіркового опитування домогосподарств)

Життя сучасної людини не можливо уявити без товарів тривалого користування: побутова техніка, аудіо-відео техніка, оргтехніка, транспортні засоби, мобільні телефони. Такі товари не лише створюють комфортні умови існування та поліпшують повсякденний побут домогосподарств, але і свідчать про достатній рівень матеріального добробуту сімей.
У жовтні 2012р. органами статистики проведено вибіркове опитування членів домогосподарств області, які беруть участь в обстеженні умов їхнього життя, щодо наявності в домогосподарствах товарів тривалого користування. Чим засвідчило певні позитивні зміни у рівні добробуту населення.
Переважна частка домогосподарств області мають у своєму користуванні холодильники (99,8%), електропраски, кольорові телевізори (98,2%), пральні машини (95,4%), електропилососи (87,9%). Так відеоплеєри, відеомагнітофони, DVD – програвачі, цифрові фотоапарати є більше ніж у половини домогосподарств, швейні машини у кожному третьому домогосподарстві, мікрохвильові печі майже у кожному четвертому, фотоапарати – у кожному п’ятому, кухонні комбайни – у кожному восьмому домогосподарстві області. Мобільні телефони мають – 95,6% харків’ян, з них у 76% всіх домогосподарств, які його мають їх по два і більше.
Такі товари, як кондиціонери, супутникові антени, морозильники, відеокамери, ноутбуки, в зв’язку з їх високою вартістю майже недоступні більшості населення. Їх мають лише від 4,6% до 10,7% домогосподарств.
Щодо транспортних засобів, то із загальної кількості домогосподарств (1031,1 тисяч) області мають велосипеди 35%, автомобілі – 15,9%, моторолери, мопеди, скутери – 1,9%, мотоцикли, сноумобілі – 0,9%.
Населення тепер надає перевагу сучасним товарам. У порівнянні з 2010р. зменшилася питома вага тих, які мали музичні центри, електропрогравачі та програвачі компакт дисків. Зросла частка домогосподарств, які мають такі види сучасних предметів культурно-побутового призначення як персональні комп’ютери – на 10,6 в.п., відеоплеєри, відеомагнітофони, DVD-програвачі, цифрові фотоапарати – на 7,5 в.п., мобільні телефони – на 5,8 в.п., ноутбуки та мікрохвильові печі – на 5,5 в.п., пральні машини – на 4 в.п., електропилососи – на 1,8 в.п., кондиціонери – на 1,6 в.п., відеокамери – на 1,2 в.п., холодильники на 0,9 в.п., посудомийні машини на 0,2 в.п.
Значна частина товарів, що є у домашньому користуванні – імпортного виробництва. В основному товари придбані протягом останніх 10 років, більшість з них була куплена новими.

Заступник начальника   І.Г. Наумов