Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Капітальні інвестиції в Харківській області за січень-грудень 2012 року

За січень–грудень 2012р. підприємствами та організаціями області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 13516,1 млн.грн. капітальних інвестицій, що в порівнянних цінах на 14,2% більше від обсягу капітальних інвестицій за відповідний період попереднього року.
Найвагомішу частку капітальних інвестицій (97,9% загального обсягу) освоєно в матеріальні активи, з яких значні обсяги спрямовані у транспортні засоби – 27,1%, обладнання та інвентар – 25,5%, інженерні споруди – 20,4%, нежитлові будівлі – 13,6% та житлові будівлі – 10,8%.
У нематеріальні активи вкладено 2,1% загального обсягу капітальних інвестицій, з яких 52,0% – витрати на комерційні позначення, об’єкти промислової власності, авторські та суміжні права, патенти, ліцензії тощо, 37,4% – на програмне забезпечення та бази даних.
У капітальний ремонт активів спрямовано 725,6 млн.грн. капітальних інвестицій (5,4% загального обсягу).
Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій, як і раніше, залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 54,2% загального обсягу. Частка запозичених коштів, за рахунок кредитів банків та інших позик, становила більш чверті загального обсягу (26,3%).
Кошти населення на індивідуальне житлове будівництво складають 6,4% капітальних інвестицій, державного та місцевих бюджетів – 8,7%.
Частка освоєних капітальних інвестицій підприємствами промислових видів діяльності складає 19,2%, обсяги яких порівняно з січнем – груднем 2011р. зросли на 25,4%. Інвестиції підприємств переробної промисловості зросли на 29,1%. На тенденцію збільшення вплинула діяльність підприємств, основним видом діяльності яких є виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (24,9% до загального обсягу інвестицій у промисловість), які збільшили обсяги капітальних інвестицій на 79,2% та підприємства, основним видом діяльності яких є виробництво транспортних засобів та устаткування (10,9% до загального обсягу інвестицій у промисловість), які збільшили обсяги капітальних інвестицій на 73,0%, а також виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції (10,8% до загального обсягу інвестицій у промисловість), які збільшили обсяги капітальних інвестицій на 52,5%.
Слід відзначити покращення інвестиційного клімату підприємств добувної промисловості – 202,6% (до січня – грудня 2011р.) та підприємств із виробництва та розподілення електроенергії, газу та води – 105,9%.
Обсяги капітальних інвестицій, освоєні підприємствами транспорту та зв’язку (38,3% до загального обсягу капітальних інвестицій) збільшились у 1,9 раза; підприємствами, основним видом діяльності яких є будівництво (11,8%) – на 15,0%; підприємствами, основним видом діяльності яких є операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям (6,7%) – на 5,8%.
Значне скорочення обсягів капітальних інвестицій відбулося по установах й закладах, основним видом діяльності яких є освіта – на 69,7%; по підприємствах, основним видом діяльності яких є: надання комунальних та індивідуальних послуг; діяльність у сфері культури та спорту – на 59,8%, торгівля, ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку – на 59,4%; фінансова діяльність – на 48,5%.
Капітальні інвестиції у житлове будівництво становили 1434,3 млн.грн. (10,6% від загального обсягу), що у 1,5 раза більше, ніж у січні–грудні 2011р.
За темпом росту капітальних інвестицій за січень-грудень 2012р. Харківська область поділяє дев’яте - десяте місце разом з Івано-Франківською областю .


Заступник начальника Головного управління статистики у Харківській області    І.Г.Наумов