Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аналітична довідка про виконання бюджету області за 9 місяців 2010 року на спільне засідання колегії облдержадміністрації та зборів адміністративно-господарського активу області з питання „Про виконання бюджету області за 9 місяців 2010 року”

В цілому до зведеного бюджету області надійшло власних і закріплених доходів 2737,5 млн.грн., що становить 101,1 % до показників, затверджених органами місцевого самоврядування, тобто, перевиконання складає 29,3млн.грн.
При перевиконанні власних і закріплених доходів в цілому по області показники, затверджені органами місцевого самоврядування, не виконані містами Харків – 99,0% (недоотримано 15,4 млн.грн.) та Ізюм – 88,7% (- 2,4млн.грн.).
Показники доходів, доведених Міністерством фінансів України, не виконані на 4,3млн.грн. або складають 99,8% до плану на відповідний період.
Не забезпечили виконання показників, доведених Міністерством фінансів України: міста Харків – 97,0% (недоотримано 45,4млн.грн.); Ізюм – 88,7% (- 2,4млн.грн.); Первомайський – 96,5% (- 0,4млн.грн.), райони: Дворічанський – 98,8% (- 83,5 тис.грн.); Золочівський – 94,3% (- 0,6млн.грн.); Нововодолазький – 93,8% (- 0,9млн.грн.) та Печенізький – 93,8% (- 0,3млн.грн.).
На стан надходжень до місцевих бюджетів області негативно впливає наявність податкового боргу, який станом на 01.10.2010 р. складає 491,7 млн.грн., з них по місту Харків – 338,1млн.грн., Лозова – 4,5млн.грн., Ізюм – 3,5 млн.грн., Харківському району–10,5млн.грн., Зміївському – 2,6 млн.грн., Сахновщинському – 1,3млн.грн., Печенізькому – 2,2млн.грн. та ін. районах області.
Продовжують мати місце факти виплати заробітної плати в натуральній формі без відповідної сплати податку з доходів фізичних осіб до місцевих бюджетів. Так, станом на 01.10.2010 р. заборгованість становить 11,0млн.грн. З них найбільші суми допущені по Балаклійському району – 4,3млн. грн., Харківському – 3,7 млн.грн., Зміївському – 1,2 млн.грн. та Дергачівському – 0,5млн.грн. районах області.
На якість виконання показників місцевих бюджетів негативно впливає практика надання пільг органами місцевого самоврядування. В поточному році їх загальна сума складає 48,0 млн.грн., з яких по місту Харків – 47,7 млн.грн. Слід зазначити, що практика надання податкових пільг веде до фінансової безконтрольності, а не до одержання додаткових соціальних гарантій, не має цільової спрямованості, не дає змогу оцінити ефективність бюджетної фінансової допомоги. Це, насамперед, пов’язане з тим, що підприємства, які отримують пільги, не завжди спрямовують вивільнені кошти за призначенням (наприклад, придбання обладнання, модернізація та ремонт основних засобів та ін.).

Поширюється негативна практика необґрунтованого збільшення органами місцевого самоврядування річних планових показників доходної частини місцевих бюджетів, яке за 9 місяців склало більше 70 млн.грн. В 14 районах та містах (м.м. Лозова та Первомайський, Балаклійський, Борівський, Великобурлуцький, Вовчанський, Дворічанський, Дергачівський, Зачепилівський, Ізюмський, Кегичівський, Красноградський, Лозівський, Нововодолазький, Печенізький, Сахновщинський райони) є загроза невиконання доходної частини за рік та, відповідно, незабезпечення асигнуваннями бюджетних зобов’язань до кінця року. Збільшення річних планових показників в окремих випадках здійснено всупереч нормам діючого бюджетного законодавства та унеможливлює забезпечення надходжень до бюджету в необхідних обсягах і ставить під загрозу своєчасне надання послуг, гарантованих державою.
Крім вказаних недоліків, необхідно звернути увагу на те, що в більшості місцевих бюджетів помісячний розпис доходів сформовано без врахування тенденцій надходжень основних бюджетоутворюючих видів податків. При цьому непоодинокими є факти коригування помісячного розпису доходів за минулі звітні періоди, що призводить до викривлення звітності, яка надається Міністерству фінансів України, обласній державній адміністрації та обласній раді.
Вищевказане свідчить про низький рівень фінансово-бюджетної дисципліни та відсутність контролю за її додержанням з боку органів місцевого самоврядування.

Фінансування видатків в області здійснюється відповідно до помісячних розписів асигнувань та під фактично зареєстровані в органах державного казначейства фінансові зобов’язання відповідно до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Державного казначейства України від 4 листопада 2002 року № 205.
Бюджетні кошти в області спрямовуються, в першу чергу, на невідкладні заходи: на виплату заробітної плати (2731,9млн.грн.); оплату спожитих енергоносіїв та комунальних послуг (501,6 млн.грн.); допомоги малозабезпеченим сім’ям та сім’ям з дітьми (820,2млн.грн.); відшкодування нарахованих пільг і субсидій населенню (340,2млн.грн.); на будівництво метрополітену (25,7 млн.грн.) та інші невідкладні витрати (харчування, медикаменти, господарське утримання – 1484,6млн.грн.).

Станом на 01.10.2010 року прострочена заборгованість з виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери та по соціальних виплатах в області відсутня.
Кредиторська заборгованість по загальному фонду в цілому по області станом на 01.10.2010 зменшилась на 33,0 млн.грн. в порівнянні з 01.01.2010 (139,8 млн.грн.) і складає 106,8 млн.грн. Слід зауважити, хоча сума заборгованості зменшилась, деякі міста та райони допустили її збільшення, так м.Первомайський – на 2,6млн.грн., м.Люботин – на 0,7млн.грн. та райони Балаклійський – на 1,3млн.грн., Первомайський – на 0,7млн.грн., Барвінківський, Лозівський, Кегичівський – на 0,6млн.грн. відповідно та Богодухівський, Валківський, Ізюмський – на 0,5млн.грн. відповідно.
Дебіторська заборгованість по загальному фонду станом на 01.10.2010 зменшилась на 4,0 млн.грн. в порівнянні з 01.01.2010 (13,6 млн.грн.) і склала 9,6млн.грн.

Поряд із заходами, що вживаються і дають позитивні результати, викликає занепокоєння невиконання до цього часу окремими райдержадміністраціями та міськими радами вимог ст.43 Закону „Про Державний бюджет України на 2010рік” щодо повного забезпечення фінансовим ресурсом заробітної плати та оплати за енергоносії, спожиті бюджетною сферою.
Вказане питання знаходиться під постійним контролем облдержадміністрації: розглядалось на засіданнях колегії облдержадміністрації, проведені співбесіди з начальниками райміськфінуправлінь, розглядалось на селекторних нарадах, за результатами яких головам райдержадміністрацій та міських рад надані доручення щодо здійснення невідкладних заходів з проведення дієвих реформ в усіх галузях регіональної економіки та сферах діяльності, спрямованих на економію коштів місцевих бюджетів; спрямування додаткових фінансових резервів виключно на забезпечення в повному обсязі потреби в асигнуваннях на оплату праці та спожиті енергоносії бюджетних установ; внесення змін до місцевих бюджетів на 2010 рік в частині скорочення непершочергових, капітальних, неефективних та непріоритетних видатків.
Зокрема, в жовтні, Головне фінансове управління проводило співбесіди з місцевими органами влади та міськими головами міст обласного значення по зменшенню обсягу незабезпеченості. Це питання розглядалось на колегії облдержадміністрації 18.10.2010 року („Про стан фінансово-бюджетної дисципліни на підприємствах, в установах та організаціях області за 9 місяців 2010 року”).
В результаті вжитих заходів станом на 01.11.2010 року обсяг незабезпеченості зменшився на 95,5 млн.грн. і складає 126,2 млн.грн., в тому числі по заробітній платі 74,8 млн.грн., по енергоносіях – 51,4 млн.грн.
Вимоги ст.43 виконані п’ятьма районами: Балаклійським, Барвінківським, Дергачівським, Зміївським та Красноградським.
При зменшенні незабезпеченості в цілому по області в порівнянні з даними на 01.10.2010 року, допустили її збільшення Дворічанський район – на 270,3 тис.грн. та Кегичівський район – на 611,7 тис.грн. При цьому на капітальні та інші видатки спрямовано вільних залишків коштів Дворічанським районом – 694,1 тис.грн., Кегичівським районом – 228,0тис.грн.
Значні обсяги незабезпеченості залишаються в м.Лозова – 16,7 млн.грн., м.Куп’янськ – 15,2 млн.грн., м.Первомайський – 6,8 млн.грн., м.Ізюм – 6,6 млн.грн., Лозівському районі – 5,6 млн.грн., Дворічанському районі – 5,1 млн.грн., що складає 1-2 місячних фонду зарплати.
Для забезпечення фінансовим ресурсом своєчасної виплати заробітної плати та оплати енергоносіїв в області до кінця року місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування необхідно вжити дієвих заходів щодо пошуку резервів наповнення доходної частини місцевих бюджетів та спрямування коштів, одержаних від перевиконання доходів за 10 місяців поточного року, виключно на виконання вимог статті 43 Закону України „Про Державний бюджет України на 2010рік”. Відповідне доручення головам районних державних адміністрацій, міським головам міст обласного значення та головам районних у м. Харкові рад надано головою обласної державної адміністрації 04.11.2010 року №01-25/7736.

Начальник Головного
фінансового управління С.І.Овсянніков