Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про діяльність Східної державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України за ІV квартал 2012 року

Східна державна інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України (Східна держінспекція) в межах наданих повноважень забезпечує реалізацію державної політики в сфері використання ядерної енергії, додержання вимог ядерної та радіаційної безпеки, ліцензування діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання на відповідній території.
На території Харківської області станом на 01.01.13 знаходиться 391 підприємство, організація та установа, які використовують джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ), в тому числі: в промисловості та науково-дослідних закладах – 108, лікувально-профілактичних установах – 283. Найбільш широке використання ДІВ в медичних закладах, які використовуються для променевої терапії та діагностики захворювань.
Східною держінспекцією згідно з затвердженим Держатомрегулювання України планом наглядової діяльності на 2012 рік здійснювався державний нагляд за дотриманням підприємствами, установами та організаціями Харківської області вимог законодавства України, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, умов виданих ліцензій у сфері використання ядерної енергії. У ІV кварталі 2012 р. Східною держінспекцією проведено 33 інспекції та інспекційних обстежень підприємств, установ та організацій Харківської області.
Особлива увага при здійсненні наглядової діяльності приділялась таким питанням:
- забезпечення фізичного захисту ДІВ;
- забезпечення радіаційної безпеки та радіаційного захисту персоналу і пацієнтів при використанні ДІВ;
- забезпечення належної підготовки та перепідготовки персоналу з питань радіаційної безпеки;
- забезпечення технічного обслуговування ДІВ;
- підтримання в належному стані системи обліку і контролю ДІВ, тощо.
За виявленими фактами правопорушень Східною держінспекцією прийняті відповідні заходи впливу до підприємств, організацій та установ, в тому числі, притягнуто до адміністративної відповідальності 3 посадові особи на загальну суму 680,0 грн.
З метою забезпечення колегіальності та відкритості рішень в Східній держінспекції працює Ліцензійна комісія, яка забезпечує розгляд ліцензійних справ та надає пропозиції щодо прийняття рішення про видачу, відмову у видачі, переоформлення, продовження чи зупинення дії, анулювання і поновлення строку дії ліцензії, а також внесення змін до ліцензії у сфері використання ядерної енергії - використання джерел іонізуючого випромінювання, а саме, генеруючих пристроїв, крім прискорювачів з енергією прискорення більше 1 МеВ.
У ІV кварталі 2012 року розглянуто 22 ліцензійні справи підприємств, організацій та установ Харківської області, з них Ліцензійною комісією Східної держінспекції розглянуто – 20 справ, Ліцензійною комісією Держатомрегулювання України – 2 справи.
За результатами засідань Ліцензійних комісій прийняті позитивні рішення щодо видачі 5 ліцензій (з них, 2 - медичним установам), переоформлення 2 ліцензій, внесення змін до 13 ліцензій.
Стан радіаційної безпеки в Харківській області зумовлений наявністю підприємств, організацій та установ, що використовують радіаційно-небезпечні технології і речовини, і їх впливом на обслуговуючий персонал, населення та навколишнє природне середовище і є задовільний.
Також на території Харківської області відбувся 1 радіаційний інцидент.
06 грудня 2012 року на паркувальному майданчику магазину-ресторану «RIVA» за адресою: м. Харків, вул. Полтавський шлях, 207А, в багажному відділенні автомобіля Nissan PATROL, д.н. АА8106ВН виявлено предмет прямокутної форми з позначкою радіаційної небезпеки та надписом: «СТАПЕЛЬ 5М», серийный номер № 366, 1978 г.в., Ir192 – 12 Кюри, масса 7 кг.
Комісією у складі представників Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Харківської облдержадміністрації, Управління ЦЗ ІТУ МНС України у Харківській області, Східної державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України, Харківської ОблСЕС, ДСП «Харківський ДМСК» проведено обстеження виявленого предмету (промислового гамма-дефектоскопу СТАПЕЛЬ-5М, який використовується для проведення гамма-дефектоскопії).
Проведені дозиметричні виміри показали:
- рівні гамма-випромінювання на поверхні транспортного засобу склали 0,14 мкЗв/год, що не перевищує допустимий рівень природного фону, наявність альфа, бета випромінювання не виявлено.
- рівні гамма-випромінювання на поверхні приладу склали 4,2 мкЗв/год, що перевищує рівень природного фону, наявність альфа, бета випромінювання не виявлено.
Радіоактивного забруднення в місці знаходження приладу не виявлено.
Виявлений прилад на період розслідування кримінальної справи переданий на відповідальне зберігання до ДСП «Харківський ДМСК».
Правоохоронними органами проводяться слідчі дії щодо розслідування зазначеного випадку.
Радіаційних аварій на території Харківської області не зафіксовано.
 
Начальник Східної держінспекції
з ядерної та радіаційної безпеки
Держатомрегулювання України                                               О.Беззабава