Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Міжнародний фестиваль авторської пісні «Осінній Есхар-2012»

21-23 вересня 2012 року у сосновому лісі на березі річки Сіверський Донець на Чугуївщині відбувся фестиваль авторської пісні «Осінній Есхар». Метою його проведення були розвиток та популяризації авторської пісні як унікального явища вітчизняної культури, а також естетичне виховання та духовне збагачення молоді.

Особливостями фестивалю цього року було те, що поруч з ініціативною групою із бардівського середовища організаторами свята пісні під гітару стали Чугуївська райдержадміністрація (голова Володимир Лобойченко) та Чугуївська райрада (голова Ігор Сторожев). Відвідав фестиваль заступник голови облдержадміністрації Євген Савін.

Вищому організаційному рівню відповідало нове місце проведення «Осіннього Есхару» – на базі відпочинку Харківського політехнічного інституту в урочищі Фігуровка. Тут зібралося близько тисячі людей: поетів, музикантів і любителів авторської пісні. Сосни та зоряне небо над головою, тепло багаття, дружня розмова й задушевна пісня під гітару – що ще потрібно людині для щастя…

Саме так провели вечір в день приїзду на Чугуївщину гості фестивалю. Гітара переходила з рук до рук по колу.

На другий день зранку почалося прослуховування конкурсантів та паралельні концерти знаних виконавців на інших сценах. Компетентне журі очолив відомий московський бард Юрій Лорес, до складу журі також входили Шухрат Хусаїнов з Краснодарського краю та Михайло Барановський з Москви. Плідна робота 3-х творчих майстерень завершилася конкурсним концертом. Переможці конкурсу були відзначені грамотами й дипломами, а також отримали подарунки завдяки спонсорам фестивалю. Спеціалісти відзначили ріст авторської та виконавської майстерності учасників конкурсу.

Дипломантами фестивалю авторської пісні «Осінній Есхар-2012» у номінації «автор музики» стали Ігор Петренко (м.Стаханов) і Віктор Гавриленко (м.Новошахтинськ), у номінації «автор пісень» - Сергій Дорофеєв (м.Харків), Валерій Степанов (м.Харків), Ігор Нікітін (м.Полтава), а також дует «Рибник Кононов» з Харкова. Звання лауреатів фестивалю присвоєно: авторам пісень Олександру Толкачову (м.Харків) та Володимиру Ахмедову (м.Курськ), виконавцям харків’янам Костянтину Стаднику та Анастасії Шаповаловій.

Олег Мітяєв на прохання слухачів співав свої старі та нові пісні. Зібрав повний аншлаг і мав великий успіх. Втім, і публіка зібралася виключно з його прихильників та любителів авторської пісні в цілому. Тому члени журі фестивалю, які виступили потому, теж викликали бурні оплески. Завершився день біля багаття тематично-гумористичним концертом «Чайхана».

23 вересня в районному будинку культури міста Чугуєва відбувся заключний концерт. Виступили тріо із Запоріжжя «Неслыханная прибыль», “громадянин світу” Олександр Усенков, організатор полтавського фестивалю “Автограф» Сергій Зосімов, президент Харківського клуба пісенної поезії ім.Візбора Михайло Босін та інші. До речі, харківські барди були на фестивалі не лише чисельними, а й талановитими. Можна, наприклад, відзначити самобутність та цікавість творчості Юлії Саборанської, що відноситься до молодого покоління поетів-піснярів.

Яскравим акордом фестивалю «Осінній Есхар» став виступ Юрія Лореса. Слова з його пісень ніби підсумували все це осіннє зібрання поетів та музикантів. Про головне: «Там, где люди не любят друг друга, там уходит земля из-под ног». І наостанок: «Что же будет с нашей песней? Ветер допоет».