Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Капітальні інвестиції в Харківській області за І півріччя 2012р.

За січень–червень 2012р. підприємствами та організаціями області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 6692,4 млн.грн. капітальних інвестицій, що в порівнянних цінах на 61,3% більше від обсягу капітальних інвестицій за відповідний період попереднього року.
Найвагомішу частку капітальних інвестицій (98,2% загального обсягу) освоєно в матеріальні активи, з яких у будівлі та споруди 39,9% усіх інвестицій, у машини, обладнання та інвентар і транспортні засоби – 56,2%.
У нематеріальні активи вкладено 1,8% загального обсягу капітальних інвестицій, з яких 35,4% становили витрати на програмне забезпечення та бази даних, 62,7% – на комерційні позначення, об’єкти промислової власності, авторські та суміжні права, патенти, ліцензії тощо.
У капітальний ремонт активів спрямовано 226,9 млн.грн. капітальних інвестицій (3,4% загального обсягу).
Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій, як і раніше, залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 52,1% загального обсягу. Частка запозичених коштів, за рахунок кредитів банків та інших позик, становила більш третини загального обсягу (33,2%).
Кошти населення на індивідуальне житлове будівництво складають 4,2%. капітальних інвестицій, державного та місцевих бюджетів – 6,3%.
Частка освоєних капітальних інвестицій підприємствами промислових видів діяльності складає 15,4%, обсяги яких порівняно з січнем–червнем 2011р. зросли на 34,1%. Інвестиції підприємств переробної промисловості зросли на 38,2%, із виробництва і розподілення електроенергії, газу та води – на 18,1%. Темп освоєння капітальних інвестицій у розвиток підприємств добувної промисловості склав 51,1%.
По провідних галузях Харківщини збільшились обсяги освоєних капітальних інвестицій підприємствами з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів у 4,7 раза, машинобудування у 1,5 раза та підприємствами з виробництва іншої неметалевої мінеральної продукції у 2,2 раза тощо.
Обсяги капітальних інвестицій, освоєні підприємствами з діяльності транспорту та зв’язку збільшились у 4,4 раза, будівництва – на 39,9%, установами державного управління – на 30,5%.
Капітальні інвестиції у житлове будівництво становили 519,2 млн.грн. (7,8% від загального обсягу), що у 2,1 раза більше, ніж у січні–червні 2011р.
За обсягами освоєних капітальних інвестицій за січень-червень 2012р. Харківська область знаходиться на шостому місці серед регіонів України після м.Києва, Донецької, Дніпропетровської, Автономної Республіки Крим та Київської областей (за темпами росту капітальних інвестицій – на п’ятому).

В.о. начальника Головного управління статистики у Харківській області   О.М.Ракітіна