Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прес-реліз впровадження методу полімеразно — ланцюгової реакції

Метод полімеразно - ланцюгової реакції є одним з найсучасніших та найчутливіших методів діагностики інфекційних хвороб, який дозволяє виявити нуклеїнові кислоти (ДНК або РНК) збудників бактерій, вірусів тощо. Фундаментальний принцип ПЛР-ампліфікація (примноження) виявленння у невеликих кількостях нуклеїнових кислот збудників (від 1-5 екземплярів до мільйонів копій) та їх подальша ідентифікація.
В обласну дитячу клінічну інфекційну лікарню закуплено комплект обладнання для ПЛР на суму 949140,0 грн (специфікація обладнання додається).
Можливості ампліфікатора реал - тайм дадуть змогу ідентифікувати наступні збудники:
- кров (ліквор) - на вірус герпеса, цитомегаловірус, вірус Ебштейн - Бара, вірус токсоплазми, парвовірус, туберкульоз, збудники бактеріальних менінгітів, збудники гепатитів тощо;
- мазок (змив) на грип та респіраторні вірусні інфекції, герпес, уреаплазма, мікоплазма, ентеровіруси, тощо;
За робочу зміну (6 год.) можливо одночасно обстежити: кров (ліквор) від 10 хворих або мазок від 20 хворих.
Собівартість одного дослідження коливається від 40 до 65 грн. при використанні російських діагностичних тест-систем. Використання американських тест-систем збільшує собівартість обстеження до 200 грн. і більше.
Штат бригади, яка обслуговує ПЛР лабораторію в одну зміну:
лікар - 1 од, лаборант - 2 од , мол.м/с - 1 од.
Враховуючи показники захворюваності на гострі інфекційні хвороби та їх ускладнення (пневмонії тощо) протягом року потребує обстеження методом ПЛР - діагностики близько 70% госпіталізованих хворих (за розрахунками фахівців це близько 15 тисяч досліджень на рік. При виникненні епідемічних ситуацій потреба у даному виді дослідження орієнтовно може збільшуватися у 2 - 3 рази).
Можливості даної лабораторії при однозмінному режимі роботи складають близько 3-5 тисяч досліджень за рік. Для забезпечення цієї роботи у звичному режимі необхідні кошти у розмірі 500 тис. грн.. При виникненні спалахів інфекційних захворювань або епідемічних ситуацій сума коштів зростає до 1,5 — 2,0 млн. грн.
При наявності фінансування відповідно до проектно - кошторисної документації ремонтні роботи приміщень під ПЛР - лабораторію можуть бути закінчені протягом місяця. Установка обладнання та отримання дозвільних документів також може бути здійснена протягом місяця.
У період епідемічної ситуації 2009 - 2010 років захворіло 225 тисяч мешканців області.
Враховуючи обмежені можливості ПЛР - діагностики, направлено зразків на дослідження - 1399. Всього підтверджено - 138 випадків захворювання на грип, в т.ч. 73 випадки - пандемічного грипу.
За період епідемічного нагляду померло 65 хворих, в т.ч. З вагітних.