Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Меморандум про взаєморозуміння та взаємодію між Харківською обласною державною адміністрацією та Державною податковою службою у Харківській області Державної податкової служби

місто Харків                                                                            ___ липня 2012 року
 
Харківська обласна державна адміністрація в особі голови Добкіна Михайла Марковича, який діє на підставі Закону України «Про місцеві державні адміністрації» з однієї сторони, та
 
Державна податкова служба у Харківській області Державної податкової служби в особі голови Роздайбіди Андрія Володимировича, який діє на підставі Положення про Державну податкову службу
у Харківській області, затвердженого наказом ДПС України від 13 грудня 2011 року № 225 «Про затвердження Положення про територіальні органи Державної податкової служби у Харківській області», з другої сторони,
 
у подальшому іменовані разом – «Сторони»,
 
з метою реалізації в області Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», Програми розвитку експортного потенціалу Харківської області та підвищення конкурентоспроможності продукції на зовнішніх ринках до 2016 року, створення в області сприятливих умов для розвитку промислового сектору економіки як бюджетоутворюючої галузі, уклали Меморандум про взаєморозуміння та взаємодію (далі – Меморандум).
Сторони, керуючись національними інтересами, прагненням утвердження законності, усвідомлюючи необхідність спільних дій, спрямованих на створення прозорості, довіри, партнерських відносин
для поліпшення співпраці між органами Державної податкової служби України, державними органами виконавчої влади та промисловим сектором економіки для досягнення вищезазначених цілей на засадах об'єднання можливостей Сторін, уклали цей Меморандум про наступне:
 
 
1. Предмет Меморандуму
 
Підписанням цього Меморандуму Сторони засвідчують, що діють
на засадах паритетності та рівноправності у взаємовідносинах і мають наміри спрямувати зусилля на створення сприятливого податкового клімату для розвитку промисловості та підприємництва, підвищення ефективності реалізації економічної політики, усунення конфліктів та розвиток співробітництва між органами Державної податкової служби України, державними органами виконавчої влади та платниками податків.
 
2. Пріоритетні напрями співробітництва Сторін
 
2.1. Проведення консультацій для обговорення напрямів співробітництва та формування узгоджених дій, спрямованих на покращення якості співпраці і досягнення цілей цього Меморандуму. 
2.2. Організація спільної роботи щодо удосконалення податкового законодавства, залучення представників промислового сектору
при підготовці Державною податковою службою у Харківській області пропозицій до проектів нормативно-правових актів з питань оподаткування. 
2.3. Здійснення обміну інформацією щодо фактів порушення податкового законодавства, тенденцій розвитку процесів, пов’язаних
з оподаткуванням, яка є предметом цього Меморандуму і, відповідно
до законодавства України, не є конфіденційною або таємною. 
2.4. Забезпечення ефективності та розвитку ділових зв’язків. Сторони проводять різноманітні узгоджені заходи з актуальних питань оподаткування та формування податкової культури (спільні конференції, семінари, круглі столи та інші заходи). У разі необхідності Сторони створюють тимчасові робочі групи. 
2.5. Залучення до проведення спільних заходів уповноважених представників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, установ та організацій, їх об’єднань. 
2.6. Сприяння спрощенню порядку адміністрування податків
із урахуванням міжнародного досвіду, сталої практики господарської діяльності в Україні, економічної доцільності як для платників податків, так
і для держави. 
2.7. Стимулювання поліпшення інвестиційного клімату, зростання економіки, створення рівних конкурентних умов. 
В своїй діяльності Сторони дотримуються вимог гласності та принципу позапартійності.
 
3. Зобов’язання Сторін
 
Розуміючи необхідність удосконалення податкового законодавства України та погоджуючись розглядати цей Меморандум як дієвий інструмент реалізації податкових відносин між державою і платниками податків, Сторони вважають за необхідне взяти на себе такі узгоджені зобов'язання.
 
3.1. Харківська обласна державна адміністрація в межах повноважень, передбачених законодавством України: 
3.1.1. Здійснює формування та забезпечує реалізацію державної регіональної промислової політики. 
3.1.2. Сприяє підвищенню ефективності діяльності промислового комплексу та соціально-економічного розвитку території. 
3.1.3. Здійснює якісну перебудову економіки регіону шляхом переходу до інноваційного типу розвитку. 
3.1.4. Проваджує науково-технічну політику в регіоні, сприяє створенню ефективних форм поєднання наукової діяльності з промисловим виробництвом, розвитку високотехнологічного та наукоємного виробництва, прискоренню технологічного оновлення виробництв. 
3.1.5. Створює належні умови для розвитку інноваційної інфраструктури, побудови кластерної моделі економіки області. 
3.1.6. Вживає заходів із підвищення конкурентоспроможності регіону та зміцненню ресурсного потенціалу. 
3.1.7. Здійснює реалізацію перспективних конкурентоспроможних проектів з розвитку експортного потенціалу підприємств. 
3.1.8. Сприяє розширенню меж міжнародної та міжрегіональної кооперації та співробітництва. 
3.1.9. Створює умови для розвитку транспортної інфраструктури, логістики. 
3.1.10. Проводить активну роботу зі створення сприятливого інвестиційного клімату у регіоні, активізації залучення іноземних інвесторів. 
3.1.11. Сприяє підвищенню енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів. 
3.1.12. Забезпечує державну цілеспрямовану підтримку харківських товаровиробників, сприяє їх просуванню на внутрішній та зовнішній ринки. 
3.1.13. Здійснює контроль за станом фінансової дисципліни, обліку
та звітності, виконанням державних контрактів і зобов'язань перед бюджетом. 
3.1.14. Сприяє проведенню консультативно-просвітницьких заходів
з питань податкової політики. Обговорює з експертами і представниками промислового сектору можливі напрями реформування податкової системи та шляхи зростання ефективності податкового регулювання у промисловій сфері. 
3.2. Державна податкова служба у Харківській області в межах повноважень, передбачених законодавством України: 
3.2.1. Створює належні умови для платників податків щодо забезпечення ведення обліку, надання звітності, декларування і справляння податків, у тому числі в електронному вигляді. 
3.2.2. Готує та вносить пропозиції щодо нормативно-правових змін, направлених на поліпшення податкового клімату, зокрема з питань запровадження прозорих механізмів адміністрування податку на додану вартість, удосконалення процедури відбору платників податків, які мають право на автоматичне відшкодування ПДВ, або які відносяться до платників податків, що мають позитивну історію. 
3.2.3. На постійній основі ознайомлює представників промислового сектору з планом нормотворчої діяльності. 
3.2.4. Під час опрацювання нормативно-правових актів,
що регламентують податкове законодавство, доводить їх зміст
до представників промислового сектору. 
3.2.5. Забезпечує у межах податкового законодавства України недопущення проявів податкової дискримінації. Проводить оперативний аналіз звернень щодо виявлення та недопущення фактів тиску на промислові підприємства. 
3.2.6. Забезпечує стабільне та ритмічне наповнення бюджетів усіх рівнів. 
3.2.7. Відповідно до вимог законодавства України інформує Харківську обласну державну адміністрацію, представників промислового сектору про заходи за участю Державної податкової служби України, що становлять взаємний інтерес. 
3.2.8. Залучає представників промислового сектору та Харківську обласну державну адміністрацію до консультацій, переговорів, узгоджувальних нарад, робочих зустрічей, засідань «круглих столів», громадських слухань з питань податкового законодавства. 
3.2.9. Запрошує представників промислового сектору економіки
до участі в засіданнях колегії Державної податкової служби у Харківській області щодо забезпечення координації та поліпшення ефективності співробітництва у сфері податкових відносин, а також інших консультативно-дорадчих органах, створених у Державній податковій службі у Харківській області, при обговоренні питань, що становлять взаємний інтерес. 
3.2.10. Сприяє реалізації положень цього Меморандуму шляхом надання інформаційної та консультативної допомоги. 
3.2.11. Спільно з Харківською обласною державною адміністрацією із залученням провідних промислових підприємств розробляє План заходів з реалізації положень цього Меморандуму.
 
4. Термін дії Меморандуму
 
4.1. Цей Меморандум набирає чинності з моменту його підписання Сторонами і діє протягом року.
4.2. Дія Меморандуму автоматично продовжується на наступний рік якщо жодна із Сторін не заявить про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення за три місяці до закінчення терміну дії цього Меморандуму.
 
5. Прикінцеві положення
 
5.1. Меморандум не покладає на Сторони, що підписали його, будь-яких фінансових зобов’язань.
5.2. Усі спірні питання щодо тлумачення або виконання цього Меморандуму вирішуватимуться шляхом переговорів.
5.3. Меморандум складено в двох оригінальних примірниках, які мають однакову юридичну силу, – по одному для кожної із Сторін.
 
 
Від Харківської обласної державної адміністрації
 
 
 
Голова
 
 
Від Державної податкової служби у Харківській області Державної податкової служби
 
 
Голова
 
 
____________________М.М. Добкін
 
________________А.В. Роздайбіда