Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Меморандум про взаєморозуміння та взаємодію між Харківською обласною державною адміністрацією та Харківською обласною митницею

місто Харків                                                             ___ липня 2012 року
 
Харківська обласна державна адміністрація в особі голови Добкіна Михайла Марковича, який діє на підставі Закону України «Про місцеві державні адміністрації» з однієї сторони та
 
Харківська обласна митниця в особі начальника митниці Іванова Сергія Володимировича, який діє на підставі Митного кодексу України
від 13.03.2012 № 4495, з другої сторони,
 
у подальшому іменовані разом – «Сторони»,
 
з метою реалізації в області Програми економічних реформ 
на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», Програми розвитку експортного потенціалу Харківської області та підвищення конкурентоспроможності продукції на зовнішніх ринках до 2016 року, створення в області сприятливих умов для розвитку промислового сектору економіки як бюджетоутворюючої галузі, уклали Меморандум про взаєморозуміння та взаємодію (далі – Меморандум).
Сторони, керуючись національними інтересами, прагненням утвердження законності, усвідомлюючи необхідність спільних дій, спрямованих на створення прозорості, довіри, партнерських відносин
для поліпшення співпраці між митними органами України, державними органами виконавчої влади та промисловим сектором економіки
для досягнення вищезазначених цілей на засадах об'єднання можливостей Сторін уклали цей Меморандум про наступне:
 
1. Предмет Меморандуму
 
Підписанням цього Меморандуму Сторони засвідчують, що діють
на засадах паритетності та рівноправності у взаємовідносинах і мають наміри спрямувати зусилля на розширення та закріплення присутності українських, зокрема, харківських експортерів на традиційних та нових зовнішніх ринках, на створення умов для сталого розвитку Харківської області на основі підвищення конкурентоспроможності національної продукції та інтеграції України у світову економічну систему.
 
2. Пріоритетні напрями співробітництва Сторін
 
2.1. Проведення консультацій для обговорення напрямів співробітництва та формування узгоджених дій, спрямованих на покращення якості співпраці і досягнення цілей цього Меморандуму.
 
2.2. Створення сприятливих умов для здійснення митних формальностей для товарів підприємств промислового сектору у мінімальний термін, необхідний для забезпечення дотримання вимог законодавства
з питань державної митної справи, із урахуванням міжнародного досвіду, сталої практики господарської діяльності в Україні.
 
2.3. Організація спільної роботи щодо удосконалення законодавства
з питань митної справи із залученням представників промислового сектору.
 
2.4. Здійснення обміну інформацією щодо фактів порушення митного законодавства, забезпечення доступу до публічної та іншої інформації, яка
є предметом цього Меморандуму і, відповідно до законодавства України, не
є конфіденційною або таємною.
 
2.5. Забезпечення ефективності та розвитку ділових зв’язків. Сторони проводять різноманітні узгоджені заходи з актуальних питань митної справи (спільні конференції, семінари, «круглі столи» та інші заходи). У разі необхідності Сторони створюють тимчасові робочі групи.
 
2.6. Залучення до проведення спільних заходів уповноважених представників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, установ та організацій, їх об’єднань.
 
2.7. У своїй діяльності Сторони дотримуються вимог гласності
та принципу позапартійності.
 
3. Зобов’язання Сторін
 
Розуміючи необхідність підвищення експортного потенціалу Харківської області та погоджуючись розглядати цей Меморандум як дієвий інструмент реалізації вдосконалення митної системи України, Сторони вважають за необхідне взяти на себе такі узгоджені зобов'язання: 
3.1. Харківська обласна державна адміністрація в межах повноважень, передбачених законодавством України: 
3.1.1. Сприяє розвитку зовнішньоекономічних зв'язків підприємств, установ та організацій, розташованих на території області, незалежно від форм власності. 
3.1.2. Забезпечує виконання зобов'язань за міжнародними договорами України на території області. 
3.1.3. Сприяє підвищенню міжнародного іміджу області. 
3.1.4. Стимулює розвиток державно-приватного партнерства в промислових галузях з метою створення сприятливих умов для здійснення експорту. 
3.1.5. Сприяє розвитку міжнародного співробітництва в галузі економіки. 
3.1.6. Реалізує на території області державну регіональну промислову політику. 
3.1.7. Сприяє розвитку експортної бази і збільшенню виробництва продукції на експорт, зокрема шляхом ініціювання надання державної підтримки підприємствам-експортерам. 
3.1.8. Сприяє прискоренню соціально-економічного розвитку території та суб’єктів господарювання. 
3.1.9. Проводить активну роботу із створення сприятливого інвестиційного клімату у регіоні, активізації залучення іноземних інвестицій. 
3.1.10. Здійснює державний контроль за станом фінансової дисципліни, обліку та звітності, виконанням державних контрактів і зобов'язань перед бюджетом. 
3.1.1.1 Сприяє проведенню консультативно-просвітницьких заходів з питань митної справи. Обговорює з експертами і представниками промислового сектору можливі напрями удосконалення законодавства України. 
3.2. Харківська обласна митниця в межах повноважень, передбачених законодавством України: 
3.2.1. Забезпечує дієвий захист національних виробників від недобросовісної конкуренції. 
3.2.2. Забезпечує виконання митних формальностей, що стосується експорту та імпорту товарів підприємствами-експортерами та імпортерами законно і прозоро. 
3.2.3. Сприяє розвитку інфраструктури місць митного оформлення для створення зручних умов здійснення митних формальностей товарів підприємств-експортерів. 
3.2.4. Здійснює виконання митних формальностей у відношенні товарів промислових підприємств у мінімальний термін, необхідний для забезпечення дотримання вимог законодавства з питань державної митної справи. 
3.2.5. Забезпечує вдосконалення митної процедури: зменшення кількості митних процедур, скорочення переліку документів, що подаються до митного оформлення, надання режиму сприяння сумлінним підприємствам. 
3.2.6 Проводить спрощення та адаптування процедури реекспорту, реімпорту відповідно до правил ЄС; 
3.2.7. Проводить консультування промислових підприємств з питань державної митної справи. 
3.2.8. Створює зони митного контролю на територіях підприємств-експортерів та виконання митних формальностей на територіях підприємств-експортерів. 
3.2.9. Сприяє отриманню підприємствами експортерами статусу уповноваженого економічного оператора. 
3.2.10. Організовує проведення зустрічей з промисловими підприємствами для вирішення наявних проблемних питань митного оформлення. 
3.2.11. Забезпечує оперативне опрацювання пропозицій підприємств-експортерів щодо вдосконалення митного законодавства і оптимізації роботи митних органів. 
3.2.12. Відповідно до вимог законодавства України інформувати представників промислового сектору та керівництво Харківської обласної адміністрації про заходи за участю Харківської обласної митниці, що становлять взаємний інтерес. 
3.2.13. Залучає представників промислового сектору до консультацій, узгоджувальних нарад, робочих зустрічей, засідань «круглих столів», громадських слухань з питань митного законодавства. 
3.2.14. Удосконалює та модернізує систему митної діяльності шляхом упровадження ІТ-технологій, зокрема запровадження електронного декларування товарів, створення електронного реєстру місця прибуття. 
3.2.15. Забезпечує декриміналізацію товарної контрабанди. 
3.2.16. Сприяє реалізації положень цього Меморандуму шляхом надання інформаційної та консультативної допомоги.
 
4. Термін дії Меморандуму
 
4.1. Цей Меморандум набирає чинності з моменту його підписання Сторонами і діє протягом року.
4.2. Дія Меморандуму автоматично продовжується на наступний рік якщо жодна із Сторін не заявить про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення за три місяці до закінчення терміну дії цього Меморандуму.
 
5. Прикінцеві положення
 
5.1. Меморандум не покладає на Сторони, що підписали його, будь-яких фінансових зобов’язань.
5.2. Усі спірні питання щодо тлумачення або виконання цього Меморандуму вирішуватимуться шляхом переговорів.
5.3. Меморандум складено в двох оригінальних примірниках, які мають однакову юридичну силу, – по одному для кожної із Сторін.
 
 
Від Харківської обласної державної адміністрації
 
 
Голова
 
 
Від Харківської обласної митниці
 
 
 
Начальник
 
 
____________________М.М. Добкін
 
___________________ С.В. Іванов