Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про Державне підприємство „Завод ім. В.О. Малишева" (ДП „Завод ім. В.О. Малишева")

Генеральний директор Підгорний Олексій Тимофійович, 1943 року народження, на посаді з червня 2009 року.

Підприємство засноване у 1885 році як паровозобудівний завод. Спеціалізується на виготовленні сучасних танків, зенітно-ракетних систем та бронетранспортерів, швидкохідних дизельних двигунів та тепловозних дизель-генераторів. Крім виготовлення спеціальної техніки, на заводі створені потужності для виготовлення гірничошахтного та нафтогазовидобувного обладнання, сільськогосподарської техніки, дизелів та запчастин до них.

У другій половині 1990-х років ДП „Завод ім. В.О. Малишева" започатковано контракт на виготовлення бронетехніки для Пакистану, що дало можливість підтвердити авторитет України, як виробника сучасної бронетехніки, завантажити виробничі потужності та зберегти трудовий колектив харківських танкобудівників.

Відповідно до Закону України від 07.07.99 р. № 847-ХІУ (із змінами) „Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації"" ДП „Завод ім. В.О. Малишева" включено до переліку об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 23.12.04 р. №1734 (із змінами) підприємство має стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Проте за останні роки підприємство, майже 70 % якого становлять потужності з виробництва спеціальної техніки, завантажене лише на 10-15 %, що приводить до збитковості виробництва. Щорічні збитки підприємства становлять майже 60 млн. грн. Обсяги виробництва і реалізації продукції поки що не дозволяють підприємству своєчасно забезпечувати свої фінансові зобов'язання, що привело до наявності заборгованості з виплати заробітної плати, перед бюджетом, Пенсійним фондом та за енергоносії.

Через хронічну збитковість виробничої діяльності проблему виплати заробітної плати не вирішено. На початок 2010 року сума заборгованості складала 6 млн. 373,3 тис. грн., а станом на 01.06.10 - 16 млн. 988,4 тис. грн.

І хоча у 2009 році з Міноборони України укладено державний контракт на виготовлення техніки для Збройних Сил України, його виконання стримується недостатністю та несвоєчасністю фінансування.

У ситуації, що склалась, підприємство потребує постійної державної підтримки та забезпечення у повному обсязі виділення з бюджету коштів на виконання державних замовлень з виготовлення спеціальної техніки.