Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прес-реліз щодо Всесвітньго Дня донора крові 14 червня

Щорічно, 14 червня, у світі відмічається Всесвітній День донора крові. Рішення про його проведення прийняли у травні 2005 року на 58 сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в Женеві.
Ініціаторами проведення 14 липня Всесвітнього дня донора виступили міжнародні організації, які закликають до добровільної та безкоштовної здачі крові: Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародна федерація Червоного хреста та Червоного півмісяця, Міжнародна федерація організацій донорів крові і Міжнародне товариство по переливанню крові.
Метою цієї щорічної події є виявлення вдячності добровільним донорам, які здаючи кров рятують життя та допомагають поліпшити здоров’я мільйонам хворих, залучення більшої кількості людей до донорства крові.
“ Нова кров для світу” – такий лозунг Всесвітнього дня донора крові 2010 року. В центрі уваги будуть молоді донори. Саме молодь може внести важливий вклад у розвиток донорства, здаючи кров та спонукаючи інших молодих людей стати донорами.
Організацією донорства, заготівлею, тестуванням та переробкою донорської крові, виготовленням з неї компонентів та препаратів, утриманням їх та забезпеченням компонентами і препаратами крові лікувально-профілактичних закладів у Харківській області займається Харківський обласний Центр служби крові. Щоб забезпечити потреби медичних закладів області в донорській крові та її компонентах трансфузіологи мають заготовляти більше 20 тисяч літрів донорської крові щорічно. Це 40-45 тисяч донацій плазми та крові на рік.
2250 мешканців Харківської області мають престижне звання Почесного донора України. Звання Почесного донора України надається донорам, які здали 40 максимальних доз крові або 60 доз плазми.
На сьогодні пріоритетними завданнями для служби крові області є розвиток кадрового донорства, підвищення інфекційної безпеки та забезпечення високої якості виробництва компонентів та препаратів крові.
З нагоди Всесвітнього Дня донора Харківським обласним центром служби крові передбачені наступні заходи:
- урочисте вручення посвідчень «Почесного донора України» в Харківському обласному центрі служби крові. Час проведення заходу: 14 червня, 11.00.
- організація виставки плакатів та наглядної агітації з питань донорства.
- вітання кадрових донорів у відділеннях трансфузіології та вручення “Карток донорів України”.
- організація додаткових днів по заготівлі донорської крові у відділеннях у відділеннях трансфузіології міста та області.
- виступи фахівців служби крові у вищих навчальних закладах з метою пропаганди донорства серед молоді.
- виступи провідних фахівців служби крові в засобах масової інформації з питань організації донорства та надання трансфузійної допомоги.
- розповсюдження наглядної агітації серед населення, в першу чергу через мережу лікувально-профілактичних закладів.
- святковий концерт для донорів та працівників служби крові.


Харківський обласний центр служби крові
вул. Клочківська 366.
тел.337-85-01,
донорський відділ 337-69-90