Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Режимні правила в міжнародному пункті пропуску для повітряного сполучення «Харків»

Затверджено Наказом Харківського прикордонного загону від 07.01.12 № 22, зареєстрований в ГУЮ у Харківській області від 31.01.12 №11/1374.
1. Режимні правила в міжнародному пункті пропуску для повітряного сполучення «Харків» (далі – Режимні правила) розроблені відповідно до Законів України "Про Державну прикордонну службу України" (із змінами), "Про прикордонний контроль" (зі змінами), “Про Державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації”, Порядку здійснення координації діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань додержання режимів на державному кордоні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.1999 № 48 (із змінами), постанови Кабінету Міністрів України від 18.08.2010 №751 "Про затвердження Положення про пункти пропуску через державний кордон та пункти контролю", наказу Адміністрації Державної прикордонної служби України від 29.08.2011 № 627 "Про затвердження Порядку дій посадових осіб органів охорони державного кордону Державної прикордонної служби України щодо установлення режиму в пунктах пропуску через державний кордон, здійснення контролю за його додержанням, а також організації і забезпечення взаємодії та координації контрольних органів і служб, що здійснюють різні види контролю або беруть участь у забезпеченні режиму в пунктах пропуску через державний кордон", який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.09.2011 за №1117/19855, наказу Міністерства транспорту та зв’язку України від 18.06.2007 №509 "Про затвердження Правил з організації системи контролю доступу в авіаційних суб'єктах цивільної авіації", який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18.06.2007 за №828/14095, та інших нормативно – правових актів.

2. Режим у пункті пропуску через державний кордон - порядок перебування і пересування всіх осіб і транспортних засобів у межах території пункту пропуску, а також здійснення іншої діяльності, пов'язаної з пропуском через державний кордон осіб, транспортних засобів та вантажів.

3. У пункті пропуску в установленому порядку організується і здійснюється прикордонний та митний контроль осіб, транспортних засобів і вантажів, що перетинають державний кордон, а у визначених законодавством випадках здійснюється також санітарно-епідеміологічний, екологічний, радіологічний, ветеринарно - санітарний і фітосанітарний контроль, контроль на авіаційну безпеку.

4. Забороняється здійснювати в пункті пропуску не передбачені законодавством види контролю, а також провадити господарську або іншу діяльність, не пов’язану із забезпеченням діяльності пункту пропуску.
Розміщення на території пункту пропуску підприємств, що здійснюють господарську або іншу діяльність, пов`язану із забезпеченням діяльності пунктів пропуску і підприємств сфери обслуговування, здійснюється відповідно до спільного наказу Державної митної служби України та Адміністрації Державної прикордонної служби України від 24.01.2006 №51/49 "Про затвердження Інструкції про порядок розміщення на територіях пунктів пропуску через державний кордон України підприємств, що здійснюють господарську або іншу діяльність, пов’язану із забезпеченням діяльності пунктів пропуску, і підприємств (установ) сфери обслуговування", який зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 24.02.2006 за №176/12050.

5. Пасажири та обслуговуючий персонал транспортних засобів закордонного прямування мають право:
бути присутніми під час огляду транспортних засобів, товарів та інших предметів і речей, що їм належать, а також при відборі проб та зразків речовин і матеріалів, що їм належать, для проведення дослідження відповідними контрольними службами;
отримувати від службових осіб відділу прикордонної служби та інших контрольних служб роз’яснення у разі відмови їм у пропуску через державний кордон, а у разі вилучення паспорта — отримувати копії протоколу про їх вилучення з відповідним обгрунтуванням.

6. Адміністрація та обслуговуючий персонал ТОВ «Нью системс АМ» організують і вживають своєчасних заходів щодо оповіщення та підготовки пасажирів закордонного прямування для проходження усіх видів контролю, що передбачені для пункту пропуску для повітряного сполучення «Харків».

7. Виконання законних вимог службових осіб відділу прикордонної служби та посадових осіб інших контрольних служб у пункті пропуску обов’язкове для виконання усіма громадянами, які прямують через державний кордон, а також персоналом, який здійснює обслуговування осіб закордонного прямування та повітряних суден.
8. Пункт пропуску для повітряного сполучення «Харків» обладнується огорожею, іншими інженерними та технічними пристосуваннями, системами контролю доступу, відеоспостереженням необхідними для унеможливлення несанкціонованого допуску сторонніх осіб і транспортних засобів в режимну зону території пункту пропуску.

9. Здійснення прикордонного, митного та інших належних видів контролю та пропуску через державний кордон осіб, багажу, ручної поклажі, товарів та вантажів здійснюється посадовими особами контрольних служб в межах території пункту пропуску у спеціальних та обладнаних технічними засобами залах, приміщеннях аеровокзального комплексу.

10. Безпосередньо у місцях здійснення прикордонного контролю та на території розміщення споруд і об'єктів, необхідних для його забезпечення, визначаються зони прикордонного контролю.

11. Зони прикордонного контролю встановлюються:
у залах оформлення пасажирів, які відлітають, - від лінії паспортного контролю до місць здійснення перевірки наявності посадочних талонів (виходів на посадку);
у залах оформлення пасажирів, які прибувають, - від входу в термінали "прибуття" до лінії паспортного контролю;
у залах очікування транзитних пасажирів - на період перебування в них пасажирів;
на стоянках літаків - на період висадки/посадки пасажирів міжнародних рейсів;
на борту літаків - на період проведення перевірки документів членів екіпажу повітряного судна.

12. Режим зони прикордонного контролю діє на період здійснення прикордонного контролю.

13. З метою забезпечення здійснення митним постом «Харків – аеропорт» митного контролю та митного оформлення товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, проведення заходів, пов'язаних з виявленням, попередженням та припиненням контрабанди та порушень митних правил, у пункті пропуску для повітряного сполучення «Харків» встановлюються зони митного контролю.

14. Зона митного контролю встановлюється у залах митного огляду, на стоянках і в літаках з початком митного оформлення до відправлення, на складі тимчасового зберігання, у приміщенні незатребуваного багажу, у приміщенні “Єдиного офісу”, у приміщенні магазину безмитної торгівлі, складі митниці та в інших місцях, передбачених для оформлення вантажів і багажу.

15. В зонах митного контролю встановлюється та підтримується режим зони митного контролю.

16. Для забезпечення здійснення прикордонного та митного контролю осіб, які перетинають державний кордон у пункті пропуску, керівником аеропорта (Генеральним директором ТОВ «Нью – Системс АМ») вживаються необхідні заходи до спрямування потоку пасажирів та запобігання проникненню сторонніх осіб у місця та приміщення для здійснення прикордонного та митного контролю.

17. Прикордонний, митний та інші визначені види контролю повітряних суден, що виконують міжнародні рейси, здійснюється тільки на спеціально відведених стоянках.

18. Визначення (зміна) місця стоянки повітряного судна, а також залів та приміщень аеровокзального комплексу для проведення прикордонного, митного та інших передбачених законодавством видів контролю, здійснюється адміністрацією міжнародного аеропорту за погодженням з відділом прикордонної служби «Харків–аеропорт» і митним постом «Харків – аеропорт».

19. У разі аварії, стихійного лиха або іншої надзвичайної ситуації адміністрація міжнародного аеропорту самостійно приймає рішення про зміну місця стоянки повітряного судна та невідкладно повідомляє про це відділ прикордонної служби «Харків–аеропорт», митний пост «Харків – аеропорт» та інші державні контролюючі органи і служби, у передбачених законодавством випадках.

20. Контроль за додержанням загального стану режиму в пункті пропуску здійснюється всім складом зміни прикордонних нарядів у пункті пропуску та шляхом періодичної перевірки спеціальними прикордонними нарядами.

21. Контроль за додержанням режиму в місцях (зонах) здійснення митного та інших видів контролю покладається на відповідні митні та контрольні органи і служби.

22. Додержання громадського порядку в пункті пропуску забезпечується відділом прикордонної служби у взаємодії з іншими контрольними органами і службами та Лінійним відділом внутрішніх справ в аеропорту м. Харків ГУМВС України в Харківській області.

23. Адміністрація міжнародного аеропорту «Харків» вживає необхідні заходи для забезпечення збереження товарів та транспортних засобів, які підлягають прикордонному та митному контролю.

24. Забезпечення безпеки громадян, а також схоронності товарів, що переміщуються через митний кордон України, дотримання режиму, законності та правопорядку у зоні митного контролю покладається на посадових осіб митного посту «Харків – аеропорт».

25. Пропуск в пункт пропуску осіб, які перетинають державний кордон України, здійснюється за дійсними паспортними документами на право в’їзду на територію України або виїзду з України, передбаченими законодавством України та міжнародними угодами про умови взаємних поїздок громадян, а також квитків на віповідний рейс міжнародного прямування.

26. Члени екіпажів повітряних суден прибувають в пункт пропуску при наявності документів, що посвідчують особу і завдання на політ.

27. У повітряні судна, території, приміщення пункту пропуску, в яких перебувають пасажири, багаж, вантаж, товари, інші предмети та речі, що пройшли перед вибуттям за кордон прикордонний та митний контроль, а також у транспортні засоби, території, приміщення, в яких перебувають пасажири, багаж, вантаж, товари, інші предмети та речі, які прибули з-за кордону і не пройшли прикордонний та митний контроль, вхід іншим особам забороняється без дозволу старшого зміни прикордонних нарядів відділу прикордонної служби.

28. Посадка громадян у транспортні засоби, що перетинають державний кордон, а також завантаження (вивантаження) вантажу та багажу в пункті пропуску проводиться тільки з дозволу уповноважених службових осіб відділу прикордонної служби і митного поста, якщо це не заборонено іншими контрольними органами і службами.

29. Особи, транспортні засоби, вантажі, товари та інші предмети і речі прямують за визначеними напрямами, маршрутами руху і здійснюють лише в визначених місцях зупинки, висадку, посадку, (вивантаження, завантаження) транспортних засобів, пасажирів, членів екіпажу, обслуговуючого персоналу, вантажів, товарів та інших предметів і речей.

30. Контролюючі органи, транспортні та інші організації і установи забезпечують інформування відділу прикордонної служби «Харків – аеропорт» та митного поста «Харків – аеропорт» про прибуття (вибуття) у пункт (з пункту) пропуску осіб, транспортних засобів і товарів, результати їх контролю, пропущені та не пропущені через державний кордон особи, транспортні засоби і товари (багаж, вантаж), виявлення осіб, причетних до протиправної діяльності.

31. У разі негативного результату контролю посадова особа відповідного контролюючого органу (служби) обов’язково повідомляє відділ прикордонної служби «Харків – аеропорт», митний пост «Харків – аеропорт» та посадових осіб інших контролюючих органів (служб), для вжиття необхідних заходів.

32. Повітряні судна і вантажі вибувають з території пункту пропуску з дозволу старшого зміни прикордонних нарядів відділу прикордонної служби «Харків – аеропорт» після закінчення прикордонного, митного та інших видів контролю, передбачених законодавством України.
33. В аеропорту «Харків» контроль за пропускним і внутрішнім об'єктовим режимом, доступом осіб до контрольованих і стерильних зон, станом огорожі, а також охорона повітряних суден, супровід пасажирів та захист їх об'єктів покладаються на службу авіаційної безпеки.

34. З метою впорядкування доступу, виключення можливості несанкціонованого доступу в контрольовану і стерильні зони, зони обмеженого доступу та об'єкти авіаційного суб'єкта, що охороняються, співробітникам контрольних органів (служб), працівниками транспортних та інших підприємств (організацій, установ), які функціонують у пункті пропуску, заступником керівника аеропорту з авіаційної безпеки видаються перепустки єдиного зразка.

35. Перепустки поділяються:
за терміном дії - на одноразові, тимчасові та постійні;
за призначенням - на особисті, матеріальні та транспортні.

36. Усі перепустки за призначенням є службовими документами, які надають право:

1) особисті перепустки - на прохід і перебування в контрольованій і стерильних зонах та зонах обмеженого доступу, що охороняються;

2) матеріальні перепустки - на пронесення (провезення) матеріальних цінностей, вантажу, багажу і поштових відправлень до/з контрольованої зони та зон обмеженого доступу, що охороняються. Видаються матеріально відповідальним особам. Перепустка може бути одноразовою або тимчасовою;
3) транспортні перепустки - на в'їзд автотранспорту в контрольовану зону і зони обмеженого доступу авіаційного суб'єкта, що охороняються, та виїзд з цих зон.
В особистих перепустках вказується сектор (зона), куди видається дозвіл працівнику на проходження.
Особисті постійні перепустки - видаються особам, що постійно працюють у контрольованій і стерильних зонах та зонах обмеженого доступу авіаційного суб'єкта, що охороняються.
Особисті тимчасові перепустки - видаються особам, які тимчасово працюють в авіаційному суб'єкті та на його об'єктах, на період до тридцяти діб (термін може бути продовжений у разі необхідності), у тому числі тим, що перебувають у відрядженні.
Особисті одноразові перепустки - видаються на підставі заяви посадової особи не нижче керівника структурного підрозділу авіаційного суб'єкта. Перепустка дійсна з моменту її отримання до закінчення зазначеного в ній часу перебування в контрольованій зоні.
Посадова особа, яка подала заяву на одноразову перепустку, відповідає за її зміст і зобов'язана забезпечити своєчасне повернення перепустки її власником контролеру того контрольно – пропускного пункту, через який він заходив на територію контрольованої зони.
Вхід відвідувача в контрольовану зону і зони обмеженого доступу аеропорту та його вихід здійснюються у супроводі вповноваженого працівника авіаційного суб'єкта.
За терміном транспортні перепустки поділяються на постійні, тимчасові (до 30 діб) та одноразові.
Розміщуются такі перепустки на видному місці (на лобовому склі) транспортного засобу.
Термін дії постійної транспортної перепустки - до 12 місяців.
Одноразові перепустки на транспортні засоби видаються для підприємств (організацій) або громадян з обов'язковим супроводом цих транспортних засобів на території контрольованої зони аеропорту представником персоналу служби авіаційної безпеки.

37. Працівники, які виконують обов’язки в контрольованій зоні і зонах обмеженого доступу авіаційного суб'єкта, що охороняються, та відвідувачі зобов'язані носити перепустки встановленого зразка на видному місці поверх одягу протягом часу перебування в цих зонах.

38. Всі особи, які у зв'язку із службовою необхідністю мають право перебувати в зоні прикордонного контролю, повинні отримати дозвіл начальника відділу прикордонної служби «Харків – аеропорт», а в зоні митного контролю дозвіл начальника митного поста «Харків – аеропорт».
Підтвердження такого дозволу зазначається в перепустках аеропорту шляхом проставлення відповідних відміток з визначенням відповідних зон доступу.

39. З метою отримання дозволу на право перебування в зонах прикордонного та митного контролю керівники контрольних служб, транспортних та інших підприємств (організацій, установ), які функціонують у пункті пропуску подають на ім’я начальника відділу прикордонної служби «Харків – аеропорт» та начальника митного поста «Харків – аеропорт» списки працівників, що виконують у пункті пропуску службові обов’язки і беруть участь в контролі, обслуговуванні пасажирів, повітряних суден, вантажів на рейсах закордонного прямування, в яких зазначаютья № п/п, прізвище, ім‘я, по батькові, число, місяць та рік народження, посада, мета перебування в пункті пропуску, паспортні дані (серія, № паспорта, ким і коли виданий, місце реєстрації, проживання).
Зміни до списків у разі звільнення або прийняття на роботу нових працівників надаються до відділу прикордонної служби та митного поста керівниками контрольних служб, транспортних та інших підприємств (організацій, установ), які функціонують у пункті пропуску протягом трьох робочих днів для обліку та врахування в службовій діяльності.

40. Керівники контрольних служб (органів), транспортних та інших підприємств (організацій, установ), які функціонують у пункті пропуску через державний кордон, до першого числа щомісяця надають до відділу прикордонної служби графіки роботи співробітників контрольних служб на наступний місяць.

41. Контроль відвідування пункту пропуску представниками правоохоронних органів здійснюється відділом прикордонної служби «Харків – аеропорт».

42. Харківський прикордонний загін щомісяця інформує керівників правоохоронних органів про факти відвідування пункту пропуску їхніми працівниками.

43. Пункт пропуску є місцем підвищеної небезпеки та уваги. Всі особи, що перебувають у пункті пропуску повинні дотримуватись правил перетинання державного кордону, перевезення багажу (вантажу) повітряним транспортом, правил перебування і поведінки встановлених у громадських місцях, правил і заходів безпеки та протипожежних правил визначених в аеропорту.

44. Під час перебування у пункті пропуску «Харків» особами, які перетинають державний кордон України забороняється:
самостійно, без дозволу представників відділу прикордонної служби «Харків – аеропорт» залишати транспортні засоби чи здійснювати у них посадку;
без дозволу представників відділу прикордонної служби залишати територію пункту пропуску;
під час проходження визначених законодавством видів контролю в пункті пропуску вживати алкогольні напої і палити в не відведених для цього місцях;
своїми діями та розміщенням багажу, вантажу створювати перешкоди для виконання службових обов’язків працівниками контрольних служб, обслуговуючого персоналу транспортних засобів, проходження пасажирами визначених видів контролю;
пошкоджувати чи виводити з ладу елементи огорожі, технічні пристрої і обладнання, інформаційні щити та інше майно пункту пропуску;
знаходитися в пункті пропуску без дійсних документів.

45. Відділом прикордонної служби «Харків – аеропорт» разом з контрольними органами і службами, які здійснюють державні види контролю та адміністрацією підприємства ТОВ «Нью Системс АМ» також періодично здійснюється комісійна перевірка (обстеження) стану додержання режиму в пункті пропуску.
У разі необхідності, про виявлені комплексною комісійною перевіркою недоліки (порушення) інформуються органи прокуратури, Служби безпеки України (за потреби, інші територіальні правоохоронні органи).


Начальник прес-служби
Харківського прикордонного загону Оксана Іванець