Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Звіт з реалізації Концепції сприяння органам виконавчої влади розвитку громадянського суспільства за 2011 рік

На виконання Указу Президента України від 15.09.2005 року №1276 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», Концепції сприяння розвитку громадянського суспільства, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.11.2007 року №1035, відповідного регіонально плану заходів Харківською облдержадміністрацією у 2011 році проводилась робота.
За інформацією галузевих управлінь Харківської облдержадміністрації повідомляємо наступне.
В області забезпечується постійне висвітлення заходів, спрямованих на вирішення проблем інвалідів. Через офіційний веб-сайт облдержадміністрації оприлюднюються всі матеріали, надані профільними управліннями з питань соціального захисту цієї категорії громадян. На офіційному веб-сайті облдержадміністрації розміщена сторінка Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, де також постійно оперативно оприлюднюється соціально важлива інформація з питань вирішення проблем соціального захисту населення.
Інформаційно - роз’яснювальна робота, у тому числі через засоби масової інформації, ведеться рай(міськ)управліннями праці та соціального захисту населення.
Протягом 2011 року було проведено 18 нарад та «круглих столів» із залученням представників громадських організацій ветеранів та інвалідів, з якими тісно співпрацює Головне управління праці та соціального захисту. Разом з громадськими організаціями ветеранів були напрацьовані та направлені до центральних органів виконавчої влади пропозиції щодо внесення змін до законодавчих актів України, що стосуються соціального захисту деяких категорій населення, в тому числі дітей війни.
Для погодженого вирішення питань, що належать до компетенції Головного управління, утворено колегію Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, як дорадчий орган.
До складу колегії, крім керівництва управління, входять керівники установ і організацій системи соціального захисту населення області, керівники територіальних управлінь центральних органів виконавчої влади, посадові особи органів місцевого самоврядування, представники громадських організацій та наукової установи.
Протягом 2011 року проведено 8 засідань колегії.
Крім того, Головне управління праці та соціального захисту організаційно забезпечує діяльність 15 консультативно-дорадчих органів, створених при обласній державній адміністрації.
Головним управлінням освіти і науки з метою роз’яснення чинного законодавства України та практики його застосування, за участю провідних фахівців Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, Харківського національного університету внутрішніх справ, юридичних факультетів Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди для учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів, учителів, батьків упродовж січня-травня 2011 року проведено лекції, бесіди, засідання «круглих столів» з питань формування та реалізації державної політики та роз`яснювальної роботи щодо змісту нормативних актів з питань розвитку громадянського суспільства.
Під час проведення Всеукраїнського тижня права з метою підвищення рівня правової культури молоді, у грудні 2011 року у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах за участю представників органів виконавчої влади, громадських організацій, науковців були проведені заходи (лекції, «круглі столи», науково-практичні конференції) з питань проблем розвитку громадянського суспільства.
Протягом листопада 2010 року на базі провідних національних вищих навчальних закладів (Харківський національний економічний університет, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харківський національний економічний університет, Харківський національний медичний університет, Харківський національний аграрний університет імені В.В.Докучаєва, Харківська національна академія міського господарства) проведені «круглі столи» з обговорення проекту стратегії соціально-економічного (сталого) розвитку Харківської області до 2020 року.
Упродовж звітного періоду в рамках обласного конкурсу «Найкращий молодий науковець Харківщини» проведені засідання експертних комісій. Були визначені кандидатури призерів і переможців. Остаточне рішення щодо результатів конкурсу буде прийнято на засіданні у І кварталі 2012 року.
У жовтні 2011 року відбулося засідання обласної конкурсної комісії «Вища школа Харківщини – кращі імена», за підсумками якої були підтверджені переможці та призери конкурсу. Урочиста церемонія нагородження переможців відбулася у Палаці студенців Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого.
На сторінках вузівських багатотиражних газет («За авіакадри», «Служимо закону», «Вчитель», «Харківський університет», «Державне будівництво», «Медичний університет», «Автодорожник», «Політехнік» та інш.) розміщуються матеріали з питань проблем розвитку громадянського суспільства.
На сайті облдержадміністрації розміщуються щомісячні та щотижневі плани роботи Головного управління охорони здоров’я, прес – релізи заходів, що проводяться у медичній галузі, у тому числі за участю представників центральних та місцевих органів влади; новини в охорони здоров’я; інформаційні повідомлення з нагоди відзначення профільних Всесвітніх та Міжнародних Дат; рекомендації громадянам з питань збереження здоров’я та попередження захворювань, інші матеріали, а також графік прийому громадян.
У листопаді 2011 року у рамках засідання круглого столу щодо обговорення Проекту Стратегії соціально – економічного (сталого) розвитку Харківської області до 2020 року за участю фахівців медичної галузі, науковців, профспілок, громадських організацій відбулась презентація основних напрямків розвитку галузі охорони здоров’я регіону на наступні роки.
Завдяки ініціативі керівництва обласної державної адміністрації протягом 2011 року підписано ряд угод соціального партнерства щодо безоплатного та позачергового надання допомоги соціально незахищеним верствам населення, що сприяло налагодженню комунікацій між місцевими органами влади та іншими структурами суспільства у рамках створення єдиного медичного простору.
Фахівці Головного управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації беруть активну участь у роботі «круглих столів» Харківського обласного комітету Міжнародної Української спілки учасників війни, які проводяться протягом січня – березня щорічно. На засіданнях обговорюється стан надання медичної допомоги ветеранам війни в лікувально – профілактичних закладах області, питання щодо медичного, соціального забезпечення та реабілітації даного контингенту.
Продовжується випуск галузевої «Медичної газети», де висвітлюються актуальні питання формування та реалізації державної політики у галузі охорони здоров’я.
Протягом звітного періоду медичною громадськістю обговорено проекти Законів України «Основні засади діяльності у сфері охорони здоров’я», «Про заклади охорони здоров’я», стратегію реформ в охороні здоров’я, завдання та шляхи щодо її реалізації.
У рамках «Всеукраїнського тижня права» у закладах охорони здоров’я проведено лекції для медичних працівників та пацієнтів з питань реалізації захисту прав людини на медичне обслуговування із залученням фахівців юридичної галузі, правозахисників; оформлено тематичні стенди, «куточки правових знань».
Здійснюються відвідування районів області представниками облдержадміністрації та керівниками управління, під час яких разом із громадськістю обговорюються та вирішуються проблеми мешканців стосовно надання їм медичної допомоги.
Управлінням містобудування та архітектури протягом 2011 року вжито заходів щодо забезпечення врахування думки громадськості у формуванні та реалізації державної політики у містобудівний та будівельній галузях.
Так, на виконання вимог Закону України «Про планування і забудову територій», управління виступило замовником на розробку «Схеми планування території Харківської області». Протягом року «Схема» двічі проходила громадське обговорення.
При розгляді проекту Містобудівного кодексу України до активної участі залучалися представники будівельних підприємств регіону. Їх пропозиції щодо коригування деяких норм для подальшої належної практичної реалізації віднайшли відображення безпосередньо у пропозиціях управління до Мінрегіонбуду.
Крім того, управлінням проводяться наради, колегії та «круглі столи» з питань, що стосуються напрямів діяльності управління, у яких приймають участь представники громадськості.

Також з урахуванням рекомендацій Секретаріату Кабінету Міністрів України щодо підготовки звіту про реалізацію Концепції сприяння органам виконавчої влади розвитку громадянського суспільства у 2011 році та плану заходів з реалізації Концепції на 2012 рік та на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.11.2007 року №1035 обласною державною адміністрацією підготовлено план заходів з реалізації Концепції сприяння органам виконавчої влади у розвитку громадянського суспільства у 2012 році. Відповідний план затверджено головою облдержадміністрації від 26.01.2012 року №01-65/566 (копія додається).
Галузевими управліннями облдержадміністрації проводиться відповідна робота та здійснюється реалізація цього плану.
План заходів розміщено на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації.

 

Начальник управління В.А. Зінченко