Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про Правила прийому абітурієнтів до ВНЗ Харківщини

Правила прийому розроблені у кожному вищому навчальному закладі, затверджені керівником вищого навчального закладу та погоджені в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України, оприлюднені на офіційних сайтах вищих навчальних закладів.
 
Інформація що міститься в Правилах прийому:
 
- вимоги до рівня освіти вступників;
- строки та порядок прийому заяв і документів, вступних екзаменів, конкурсного відбору та зарахування на навчання;
- напрями підготовки (спеціальності), за якими вищий навчальний заклад оголошує прийом на навчання;
- порядок роботи приймальної комісії;
- перелік конкурсних предметів із зазначенням профільних, з яких вступники подаватимуть сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання для вступу на основі повної загальної середньої освіти;
- порядок та форми проведення творчих конкурсів;
- формування та оприлюднення рейтингового списку вступниківтощо.
 
Фінансування підготовки фахівців у вищих навчальних закладах може здійснюватися за рахунок видатків державного та місцевих бюджетів, тобто за державним замовленням; за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів; за рахунок коштів фізичних, юридичних осіб.
 
Обов’язковий предмет при вступі – українська мова та література.
Інші два предмета встановлюються Правилами прийому для вищих навчальних закладів для кожної окремої спеціальності.
 
Прийом заяв та документів від вступників на навчання на основі базової або повної загальної середньої освіти на денну форму навчання проводиться з 2 по 31 липня, крім тих осіб, які складатимуть вступні екзамени у вищих навчальних закладах та проходитимуть творчі конкурси.
 
Щодо вступників, які мають складати вступні екзамени у вищих навчальних закладах, прийом документів закінчується 20 липня, а вступні екзамени проводяться з 21 липня до 31 липня. Прийом заяв та документів від осіб, які для вступу на навчання мають проходити творчі конкурси у вищих навчальних закладах, закінчується 17 липня. Творчі конкурси проводяться у декілька сесій з 10 липня до 31 липня.
 
Зарахування вступників здійснюється на основі базової та повної загальної середньої освіти на денну форму навчання: за державним замовленням не пізніше 11 серпня; за кошти фізичних та юридичних осіб - після зарахування на місця державного замовлення відповідного напряму (спеціальності), але не пізніше 25 серпня.
 
У кожному ВНЗ  в додатках до Правил прийому міститься:
1. Перелік освітньо-кваліфікаційних рівнів та напрямів (спеціальностей), за якими оголошується прийом на навчання, ліцензовані обсяги та нормативні терміни навчання.
2. Перелік конкурсних предметів у сертифікаті Українського центру оцінювання якості освіти (вступних екзаменів), де визначено: назву напряму (спеціальності підготовки), квоту пільгових категорій, перелік конкурсних предметів, який з предметів є профільним, мінімальну кількість балів для допуску до участі в конкурсі або зарахування на навчання поза конкурсом.
3. Таблиця відповідності середнього бала документа про повну загальну середню освіту, обрахованого за 12-бальною шкалою. Значенням 200-бальної шкали.
4. Порядок подання заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі
 
 
Деякі особливості, що містяться в Правилах прийому ВНЗ Харківського регіону
 
Щодо проведення творчих конкурсів у вищих навчальних закладах: програма творчого конкурсу з академічного рисунку розробляється і затверджується не пізніше як за чотири місяці до початку прийому документів. Не допускається введення до творчих  конкурсів завдань, що виходять за межи зазначеної програми.
 
Приклади:
 
 Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна
 
- творчий конкурс для вступників на напрям підготовки «Журналістика» проводиться у письмовій формі. У ході творчого конкурсу вступник повинен написати  журналістський твір на одну із запропонованих тем, що оголошуються на початку. Час, відведений на написання творчого конкурсу, становить чотири години.
- творчий конкурс для вступників на напрям підготовки «Здоров‘я людини» проводиться у формі письмової роботи, метою якої є визначення навичок та здібностей абітурієнтів до самостійного осмислення комплексу проблем, вирішення яких впливає на здоров‘я людини в тілесному, моральному, соціальному та духовному вимірах. Тривалість письмової роботи – три години.
 
Харківська національна академія міського господарства
 
- у творчому конкурсі при вступі на навчання за освітньо-професійною програмою бакалавра (на основі повної загальної середньої освіти)  напряму підготовки «Архітектура» беруть участь роботи,  виконані вступником у складі екзаменаційної групи в обладнаній аудиторії ХНАМГ у визначений за розкладом час.
 
Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»
 
- для вступу до Гвардійського ордена Червоної Зірки факультету військової підготовки ім. Верховної Ради України НТУ "ХПІ" та Військового коледжу сержантського складу НТУ "ХПІ" здійснюється медичний огляд військово-лікарською комісією та здійснюється оцінювання рівня фізичної підготовленості за результатами практичного виконання фізичних вправ: біг на 100 м, підтягування на перекладині, біг на 3 км.Всі вправи приймаються протягом одного дня. Для виконання вправи надається одна спроба. Повторне виконання вправ з метою підвищення оцінки не дозволяється.
- метою проведення творчого конкурсу "Спортивні нормативи" для вступників до НТУ "ХПІ" на напрям навчання  "Фізичне виховання" є отримання рейтингових оцінок фізичних якостей вступників.
Передбачається виконання 8 окремих завдань. Завдання пов’язані з руховими та прикладними навичками з гімнастики, легкої атлетики, плавання та інших видів спорту.
 
Національний університет цивільного захисту України
 
На денну форму навчання за освітньо-професійною програмою бакалавра на місця державного замовлення приймаються наступні категорії вступників:
        - громадяни України, які відповідають установленим вимогам проходження служби в органах і підрозділах цивільного захисту, віком від 17до 25 років, з повною загальною середньою освітою;
        - особи рядового та молодшого начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту віком до 25 років, з повною загальною середньою освітою;
        - особи рядового та молодшого начальницького складу органів підрозділів цивільного захисту, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень
молодшого спеціаліста, за умови вступу на споріднений напрям підготовки.
 
 
Академія внутрішніх військ МВС України
 
Особливості медичного обстеження вступників:
1. Первинне медичне обстеження проводиться військово-лікарськими комісіями апаратів по роботі з особовим складом органів внутрішніх справ або у військових комісаріатах за місцем дислокації цих підрозділів.
2. Після прибуття до Академії кандидати проходять поглиблене медичне обстеження медичною комісією, призначеною начальником Академії внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України.
3. Особи, які за результатами поглибленого медичного обстеження медичною комісією Академії, визнані непридатними до вступу у вищий військовий навчальний заклад рішенням Приймальної комісії із числа кандидатів відраховуються.
Екзамен з фізичної підготовки, як правило, складається першим. Складання екзамену з фізичної підготовки є обов’язковим для всіх категорій вступників, які поступають на денну форму навчання за державним замовленням за винятком тих, хто має спортивні звання майстра спорту, майстра спорту міжнародного класу з усіх видів єдиноборств, багатоборств, важкої і легкої атлетики, військово-прикладних та службово-прикладних видів спорту. Для цієї категорії вступників в екзаменаційну відомість та екзаменаційний  лист виставляється максимальна оцінка 200 балів.
 
Харківський національний університет внутрішніх справ
 
 Відповідно до освітньо-кваліфікаційного й освітнього рівнів, фахової спрямованості та специфіки підготовки фахівців для органів внутрішніх справ за державним замовленням на денну форму навчання приймаються:
- особи, які мають повну загальну середню освіту, віком від 17 до 25 років.
- особи рядового та молодшого начальницького складу органів внутрішніх справ, які мають повну загальну середню освіту, віком до 25 років.
Вік кандидатів на навчання обчислюється за станом на 31 грудня року вступу до університету.
Відбір кандидатів на навчання за державним замовленням:
- здійснюється підрозділами кадрового забезпечення органів і підрозділів внутрішніх справ та внутрішніх військ спільно з постійно діючими комісіями з питань профорієнтації кандидатів та відбірковою комісією університету відповідно до вимог Закону України «Про міліцію»,
- відповідальними за відбір кандидатів на навчання, якість проведення обстеження військово-лікарською комісією та психофізіологічного обстеження, а також за правильність оформлення особових справ є керівники підрозділів кадрового забезпечення та відповідних підрозділів органів внутрішніх справ.