Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інтерв’ю газеті «Слобідський край» голови Харківської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», депутата обласної ради Анатолія Вінника

Між чорнобильцями і владою штучно забито «сокиру війни»


Серед негараздів 2011 року Президент країни Віктор Янукович вирізняє велику кількість акцій протесту чорнобильців у Києві та Донецьку. Він пов’язує їх із прорахунками у виконавчій владі та застарілим законодавством. Харківщину теж не оминули протестні акції. Як розв’язуються чорнобильські проблеми в регіоні та що передбачено для стабілізації ситуації, розповів в ексклюзивному інтерв’ю газеті «Слобідський край» голова Харківської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», депутат обласної ради, безпосередній учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, який має статус інваліда війни, генерал-майор внутрішніх справ Анатолій Вінник.

Від популізму – до реалій життя
– Анатолію Івановичу, як ви бачите врегулювання протистояння між владою і чорнобильцями?
– Між соціальною категорією людей, до яких належать чорнобильці, і владою штучно забито «сокиру війни». Влада стала заручником законодавства, яке абсолютно не співвідноситься з можливостями держави, і за всі попередні роки законодавець не врегулював його. Попередні уряди приймали популістські рішення, які тягнули на дно економіку України. Те, що робить нинішня влада, – це крок до вирівнювання ситуації. Незважаючи на щорічне зростання обсягів видатків на виконання відповідних бюджетних програм, фінансування Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», залишається недостатнім. Тому чорнобильці звернулися до судів, аби відстояти своє конституційне право щодо виплати пенсій і компенсацій, передбачених чинним законодавством. Аби виплатити пенсію чорнобильцям, які вони відсудили, необхідно віднайти в бюджеті 70 млрд грн на рік. Звісно, що таких грошей немає. Тому Уряд був вимушений зробити певний крок. Сьогодні на Харківщині 63 % пенсіонерів-чорнобильців отримують пенсію до 1,5 тис. грн, і близько 590 – понад 10 тис. грн, хоча умови у цих людей були практично однаковими. Після набуття чинності постанови Кабінету Міністрів, 63 % чорнобильців Харківської області отримуватимуть як мінімум у 1,5–2 рази більше, ніж зараз, а максимальна пенсія становитиме 8 тис. грн. Середня пенсія інваліда-чорнобильця I групи складе 5–5,5 тис. грн, II групи – близько 5 тис. грн, III групи – 4,7–4,8 тис. грн.
Гострота питання в тому, що, згідно із законодавством, необхідно виплачувати чорнобильцям І групи інвалідності– 10 мінімальних пенсій, ІІ групи – 8, ІІІ групи – 6. Понад 5 тисяч чорнобильців Харківщини подали в суд на відшкодування пенсії у повному обсязі. Щоб виконати рішення суду, необхідно щомісяця віднаходити в бюджеті 70 млн грн.
Хвилю невдоволень чорнобильців викликав і пункт постанови Уряду, згідно з яким ліквідатори, які отримували невелику зарплату під час Чорнобильської катастрофи (йдеться, насамперед, про солдатів строкової служби, які працювали на самому реакторі і стояли в оточенні), суттєво втрачають у пенсійному забезпеченні порівняно з іншими ліквідаторами. Вважаю, що це несправедливо. Адже ці люди, як і ми, втратили своє здоров’я, тому потребують гідного пенсійного забезпечення і медичного обслуговування.
Вважаю також за необхідне, щоб учасники ліквідації аварії на ЧАЕС отримували більші пенсії, аніж постраждалі. Правильно Уряд зараз намагається перевірити документи осіб, які постраждали внаслідок катастрофи. Не секрет, що серед них багато таких, які просто «прилипли» до наших рядів і отримують допомогу від держави, яку не заслужили. Вважаю – це злочин перед справжніми чорнобильцями.
Я особисто пропоную виплачувати всім середні пенсії у розмірі близько 5 тис. грн. Але за умови, що це вимушений, тимчасовий захід Уряду, доки не поліпшиться економічний стан у країні. А я впевнений, що незабаром він поліпшиться. Ось тоді й можна буде вимагати у держави компенсації усіх виплат. Чорнобильці неодноразово заявляли, що вони проти, щоб Кабінет Міністрів займався виплатою всіляких компенсацій і пільг для чорнобильців у «ручному режимі». Сподіваюся, наші ініціативи та пропозиції буде враховано Урядом. У цьому ми маємо також велику підтримку обласної влади, яка відстоює інтереси чорнобильців.

Обласна влада – на боці чорнобильців
– Анатолію Івановичу, аби не бути голослівними, що вже зроблено обласною владою на підтримку чорнобильців?
– По-перше, ми підписали Меморандум про співпрацю, і він виконується. В обласному диспансері для чорнобильців буде вдвічі збільшено фінансування на ліки й харчування за рахунок обласного бюджету. Разом із облдержадміністрацією ми неодноразово ставили перед Урядом питання про оздоровлення наших чорнобильців у місцевих санаторіях – «Бермінводах», «Рощі», дітей – у «Ялинці». Щоб тендери проводилися на користь саме цих закладів. Нам вдалося відвоювати деяку кількість путівок до харківських санаторіїв.
Цього року п’ять сімей чорнобильців отримали квартири у Солоницівці. Звичайно, що це мало, враховуючи чергу в 1700 чоловік. Але попереднім урядом цього взагалі не робилось. Я вважаю, що проблему із забезпеченням чорнобильців житлом можна вирішити, надаючи їм безпроцентні кредити.
Сума виплат матеріальної допомоги громадянам, котрі постраждали внаслідок Чорнобильскої катастрофи, до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та річниці аварії становить 622 тис. грн.
В області вперше за роки незалежності чорнобильців нагороджено почесною відзнакою «Чорнобильська пошана», яку отримали 160 чоловік. На губернаторську ялинку в Палац спорту приїдуть 2 тисячі дітей чорнобильців, усім їм буде вручено подарунки.
А головне, що ми знайшли спільну мову з обласною владою. Наші проблеми намагаємося вирішувати разом, за столом переговорів. Інколи нашу організацію звинувачують у тому, що ми, мовляв, ідемо на компроміс із владою, забуваючи про інтереси чорнобильців. Мушу сказати, що я проти всіляких майданів і голодувань. Хоча й був ініціатором проведення мітингу протесту 1 грудня під стінами Верховної Ради. Але зрозумів, що краще сісти і конструктивно про все домовитись.

«Ми відстоюємо свої права, але не з піною на губах»
– Але ж останнім часом у рядах вашої організації намітився розкол. Ваш заступник Володимир Проскурін зайняв зовсім іншу позицію щодо влади.
– Знаєте, людям язика не зав’яжеш, як кажуть у народі, це його право як громадянина – мати свою думку. Ми ж будемо відстоювати свої права, але не з піною на губах. Різні політичні сили намагалися і намагаються використовувати чорнобильців для розв’язання своїх завдань. Але в Харкові чорнобильці не піддаються тиску. Втручання політичних сил у проблеми чорнобильців тільки заважає їх вирішенню. Як сказав наш губернатор Михайло Добкін, чорнобильці здатні розібратися зі своїми проблемами без втручання адвокатів від різних політичних сил.
Тому всім ліквідаторам і постраждалим від аварії на ЧАЕС хочу побажати в новому році витримки, здоров’я, успіхів у відстоюванні своїх конституційних прав і соціальної справедливості. Пам’ятайте, що чорнобильці не схильні здаватися за будь-яких обставин.
Алла ПАВЛЕНКО, власний кореспондент