Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Результати ревізій професійно – технічних навчальних закладів в 2011 році

КРУ в Харківській області впродовж 2011 року проведено ревізії фінансово-господарської діяльності у 42-х професійно-технічних навчальних закладах, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, за 2009-2010 роки та завершений звітний період 2011 року. 
Проведеними контрольними заходами охоплено фінансових ресурсів на суму 297,3 млн. грн., в тому числі: коштів державного бюджету 1,9 млн. грн., коштів обласного бюджету 295,3 млн. грн.; загальнодержавного майна вартістю 219,1 млн. гривень. Порушення фінансово-бюджетної дисципліни встановлено в кожному з перевірених закладів на загальну суму 19,2 млн. грн., в тому числі: фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів – 7,5 млн. грн., інших порушень на суму 11,7 млн. гривень.
Результати проведених контрольних заходів показали низку проблем у фінансово-господарській діяльності ПТНЗ, пов’язаних з використанням бюджетних коштів, які призводять до значних фінансових порушень, які в свою чергу частково повторюють порушення, виявлені в попередніх роках при проведенні аналогічних контрольних заходів.
Недостатній контроль за розрахунковою дисципліною призводить до завищення потреби в бюджетних асигнуваннях на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, що стає наслідком авансування постачальників та відволікання коштів в межах бюджетного періоду в дебіторську заборгованість.
Зайве виділення бюджетних коштів внаслідок завищення потреби в бюджетних асигнуваннях, яку профінансовано, встановлено в 26-ти закладах на загальну суму 2673,6 тис. гривень. Також, в 14-ти закладах встановлено факти завищення потреби в бюджетних асигнуваннях, яку не профінансовано, на суму 588,2 тис. гривень.
Порушення при встановленні посадових окладів, обліку фактично відпрацьованого часу, нарахуванні доплат, надбавок, премій та винагород, які призвели до зайвих виплат заробітної плати, встановлені в 37-ми закладах на загальну суму 298,9 тис. гривень. Як наслідок, зайво перераховано обов’язкових платежів до державних цільових фондів в сумі 106,9 тис. гривень.
Аналогічні порушення при обчисленні заробітної плати призвели до недоотримання працівниками 29-ти закладів належних їм виплат на загальну суму 156,9 тис. гривень.
Поряд з цим в 3-х ПТНЗ на утримання понаднормативних посад витрачено бюджетних коштів в загальній сумі 207,8 тис. гривень.
Цілий ряд порушень допущено при проведенні виплат учням стипендій, компенсацій за харчування та інших виплат щодо соціального захисту учнів з числа пільгового контингенту.
Недоотримано компенсаційних виплат учнями пільгових категорій
6-ти закладів в сумі 34,6 тис. грн. з причин не нарахування належних до виплати компенсацій на обмундирування, щорічної грошової при працевлаштуванні та на придбання учбової літератури, на харчування у заниженому розмірі. Загальна сума недоотриманої стипендії учнями 14-ти закладів склала 274,5 тис. гривень.
Водночас, в 15-ти закладах з різних причин проведено незаконне використання коштів, виділених на виплати стипендій, в загальній сумі 281,1 тис. гривень.
При проведенні ремонтних робіт в 35-ти закладах допущено завищення обсягів та вартості виконаних робіт ремонтно-будівельних робіт підрядними організаціями, внаслідок чого незаконно використано 314,2 тис. грн. бюджетних коштів.
Незаконне та понаднормове списання матеріальних цінностей провели 23 ПТНЗ на загальну суму 118,2 тис. гривні.
Незаконні витрати на оплату комунальних послуг та енергоносіїв встановлено в 23-х ПТНЗ на загальну суму 645,3 тис. грн., з яких 426,6 тис. грн. незаконно спрямовано на покриття витрат орендарів. Однією з причин допущення таких порушень стало недотримання встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку.
Втрачено доходів спеціального фонду кошторису внаслідок не нарахування орендної плати за діючими договорами, заниження розміру орендної плати, в тому числі і внаслідок заниження займаної площі орендованих приміщень, в 3-х ПТНЗ в загальній сумі 56,8 тис. грн. та внаслідок не нарахування та нарахування у заниженому розмірі вартості за проживання у гуртожитках осіб, які не являються учнями професійних ліцеїв, в 2-х ПТНЗ в сумі 18,5 тис. гривень.
Ще одним із джерел наповнення доходної частини спеціального фонду навчальних закладів є оплата праці учнів під час виробничої практики. Ревізії показали відсутність належного контролю з боку керівників ПТНЗ за повнотою надходження коштів, які було нараховано учням за укладеними договорами з відповідними умовами оплати. Внаслідок чого, 5 закладів недоотримали власних надходжень в загальній сумі 68,8 тис. гривень.
Недотримання порядку обліку активів, стало причиною заниження в обліку 32-х ПТНЗ вартості активів на загальну суму 9188,5 тис. грн. та лишки основних засобів і матеріальних цінностей в 32-х на суму 119,3 тис. грн., в 12-ти ПТНЗ завищена вартість активів на суму 314,7 тис. гривень.
Причинами заниження в обліку вартості активів стали не проведення індексації об’єктів житлового фонду та не житлових будівель, дооцінки матеріальних цінностей та основних засобів, списання на витрати вартості з виготовлення робочих проектів, технічної документації, які пред’явлено в наявності, порушення порядку нарахування зносу.
Ревізією дотримання законодавства про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти встановлено, що протягом 2009-2011 років 5 ПТНЗ за кошти обласного бюджету без проведення відповідних процедур закупівель придбано продуктів харчування, послуги їдалень та послуги з поточного ремонту будівель на загальну суму 699,1 тис. гривень.
У зв’язку з цим, сума завданих збитків внаслідок закупівлі м’яса (птиці) та молочних продуктів без застосування відповідних процедур розрахована, як різниця між загальною вартістю придбаних товарів та їх вартістю за цінами Державної інспекції з контролю за цінами в Харківській області і складає 16,2 тис. гривень.

Вжитими заходами забезпечено відшкодування збитків та усунення інших фінансових порушень на 80 % від виявлених.
Матеріали 19-ти ревізій передано на розгляд до правоохоронних органів. За переданими матеріалами ревізії порушено 2 кримінальні справи за ст. ст. 366, 191 ККУ.
За результатами проведених ревізій складено 231 протокол про адміністративні правопорушення, з яких 191 за ст. 164-2 КУпАП, 36 за
ст. 164-12 КУпАП та 4 за ст. 164-14 КУпАП.
Згідно з прийнятими 92 наказами по закладах 108 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.


Прес-служба КРУ в Харківській області