Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прес реліз. Вручення автомобілів людям з інвалідизацією

Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" передбачено, що Фонд соціального страхування від нещасних випадків забезпечує інвалідів автомобілями та компенсує вартість придбання запасних частин до нього, пального, а також ремонту і технічного обслуговування та навчання керування автомобілем у розмірах встановлених Кабінетом Міністрів України.
Підставою для забезпечення інвалідів автомобілями є висновок медико-соціальної експертної комісії про наявність в інваліда медичних показань для забезпечення автомобілем і наявність або відсутність протипоказань до керування ним.
Реалізацію Закону в цій частині Фонд розпочав в березні 2007 року.
На той час в черзі на отримання або заміну автомобіля перебувало 132 інваліда, в тому числі право яких, у відповідності до висновків МСЕК, настало ще з 1991 року.
Так протягом 2007 – 2009 р.р. автомобілями Запорізького заводу «Славута» за рахунок коштів Фонду забезпечено 155 інвалідів на суму майже 4,5 млн.грн.
Не забезпеченими на той час автомобілями залишився 21 інвалід, які виявили бажання перенести отримання автомобілів за сімейними обставинами, станом здоров’я, тощо, на більш пізній термін.
Станом на 1.12.2011 р. в черзі на отримання або заміну автомобіля перебуває 46 інвалідів, з них:
28 мають показання до забезпечення автобомілями та протипоказання до керування ними, тобто забезпечуються автомобілями базової модифікації;
7 потерпілих мають показання до забезпечення автомобілями з ураженням обох ніг та 11 -з ураженням однієї ноги.
Згідно розподілу виконавчої дирекції Фонду до Харківської області протягом грудня надійде 28 автомобілів.
На сьогоднішній день від ПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод» до дилерів Харківської області вже надійшло 18 автомобілів базової моделі SENS. Їх отримають навіть ті інваліди, які стали до черги в цьому році.
На кінець року не забезпеченими автомобілями залишиться 17 інвалідів, які з різних причин відмовились отримувати їх, в тому числі які стали на чергу в поточному році (за станом здоров’я та з особистих міркувань).