Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про діяльність Східної державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України за ІІІ квартал 2011 року

Відповідно до Указу Президента України від 09 грудня 2010 року № 1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» Державний комітет ядерного регулювання України перейменовано на Державну інспекцію ядерного регулювання України.
Східну державну інспекцію з ядерної та радіаційної безпеки Державного комітету ядерного регулювання України перейменовано в Східну державну інспекцію з ядерної та радіаційної безпеки Державної інспекції ядерного регулювання України (далі - Східна держінспекція).
Східна держінспекція в межах наданих повноважень забезпечує реалізацію державної політики в сфері використання ядерної енергії, додержання вимог ядерної та радіаційної безпеки, ліцензування діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання на відповідній території.
На території Харківської області станом на 01.10.11 знаходиться 387 підприємств, організацій та установ, які використовують джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ), в тому числі: в промисловості та науково-дослідних закладах - 104, лікувально-профілактичних установах – 283. Найбільш широке використання ДІВ в медичних закладах, які використовуються для променевої терапії та діагностики захворювань.
Східною держінспекцією згідно з затвердженим Держатомрегулювання України планом наглядової діяльності на 2011 рік здійснювався державний нагляд за дотриманням підприємствами, установами та організаціями Харківської області вимог законодавства України, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, умов виданих ліцензій у сфері використання ядерної енергії. У ІІІ кварталі 2011р. Східною держінспекцією проведено 39 інспекцій та інспекційних обстежень підприємств, установ та організацій Харківської області.
Особлива увага при здійсненні наглядової діяльності приділялась таким питанням:
- забезпечення фізичного захисту ДІВ;
- забезпечення державної реєстрації ДІВ;
- забезпечення належної підготовки та перепідготовки персоналу з питань радіаційної безпеки;
- забезпечення технічного обслуговування ДІВ;
- підтримання в належному стані системи обліку і контролю ДІВ, тощо.
За виявленими фактами правопорушень Східною держінспекцією прийняті відповідні заходи впливу до підприємств, організацій та установ, в тому числі, притягнуто до адміністративної відповідальності 2 посадові особи на загальну суму 595,0 грн.
З метою забезпечення колегіальності та відкритості рішень в Східній держінспекції працює Ліцензійна комісія, яка забезпечує розгляд ліцензійних справ та надає пропозиції щодо прийняття рішення про видачу, відмову у видачі, переоформлення, продовження чи зупинення дії, анулювання і поновлення строку дії ліцензії, а також внесення змін до ліцензії у сфері використання ядерної енергії - використання джерел іонізуючого випромінювання, а саме, генеруючих пристроїв, крім прискорювачів з енергією прискорення більше 1 МеВ.
Згідно з затвердженим Держатомрегулювання України планом ліцензування на 2011 рік у ІІІ кварталі поточного року передбачалось ліцензування діяльності з використання ДІВ 16 підприємств, організацій та установ Харківської області.
Фактично Ліцензійною комісією Східної держінспекції розглянуто 27 ліцензійних справ підприємств, організацій та установ Харківської області та 1 ліцензійну справу розглянуто на засіданні Ліцензійної комісії Держатомрегулювання України.
За результатами засідань Ліцензійних комісій прийняті позитивні рішення щодо видачі 9 ліцензій (з них 8 медичним установам), переоформлення 7 ліцензій, внесення змін до 12 ліцензій.
Стан радіаційної безпеки в Харківській області зумовлений наявністю підприємств, організацій та установ, що використовують радіаційно-небезпечні технології і речовини, і їх впливом на обслуговуючий персонал, населення та навколишнє природне середовище і є задовільний.
Разом з тим, 29 вересня 2011 року на технічній території військової частини А 0829 (Харківська обл., м. Лозова) зафіксовано радіаційний інцидент, а саме, працівниками зведеного піротехнічного загону МНС при здійсненні заходів щодо поглибленої зачистки території від небезпечних елементів, які утворились внаслідок надзвичайної події у військовій частині, під шаром ґрунту виявлено металевий предмет, який має підвищений радіаційний фон.
У відповідності до вимог Порядку взаємодії органів виконавчої влади та юридичних осіб, які провадять діяльність у сфері використання ядерної енергії, у разі виявлення радіоактивних матеріалів у незаконному обігу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.06.03 № 813, міжвідомчою комісією, склад якої затверджений розпорядженням Лозівського міського голови № 421 від 14.10.11, 18 жовтня 2011 року було проведено обстеження виявленого металевого предмету.
За результатами обстеження встановлено, що виявлений предмет є захисним контейнером, всередині якого знаходилось закрите джерело іонізуючого випромінювання з радіонуклідом Со-60. Рівні гамма-випромінювання на відстані 1 см від джерела іонізуючого випомінювання склали 1,28 мкЗв/год, що перевищує рівень природного фону, наявність альфа, бета та нейтронного випромінювання не виявлено. Радіоактивного забруднення в місці зберігання контейнеру не виявлено.
Міжвідомчою комісією за результатами обстеження керівництву військової частини А 0829 надано припис щодо забезпечення передачі виявленого ДІВ на спеціалізоване підприємство по поводженню з радіоактивними відходами (Харківський державний міжобласний спецкомбінат ДК «УкрДО «Радон»).
Радіаційних аварій у ІІІ кварталі 2011 року на території Харківської області не зафіксовано.


Начальник Східної держінспекції з ядерної та радіаційної безпеки
Держатомрегулювання України           О.Беззабава