Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Некролог Тронька Петра Тимофійовича

Колектив Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна з глибоким сумом сповіщає про те, що на 97 році пішов з життя Герой України, голова Національної спілки краєзнавців, перший Голова наглядової ради Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, доктор історичних наук, професор, академік Національної академії наук України, завідуючий відділом регіональних проблем історії України Інституту історії України НАНУ, Заслужений діяч науки і техніки України, почесний громадянин міста Харкова та Харківської області

ТРОНЬКО ПЕТРО ТИМОФІЙОВИЧ
(12.07.1915 – 12.09.2011)

Із життя пішов відомий фахівець у галузі історії, автор численних праць, видатний громадський та державний діяч, щира, чуйна людина, яскрава та непересічна особистість. Уся багатогранна яскрава діяльність Петра Тимофійовича була спрямована на розвиток науки та духовності. За ініціативою та безпосередньою участю П.Т. Тронька була розпочата робота зі спорудження музеїв народної архітектури і побуту в Києві, українського козацтва на о. Хортиця в Запоріжжі, музею Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр. тощо. Його перу належить понад 600 наукових праць, у тому числі унікальне дітище – 26-томне видання «Історія міст і сіл Української РСР», нагороджене у 1976 році Державною премією СРСР у галузі науки і техніки.
П.Т. Тронько здійснив вагомий внесок у розбудову модерної української держави, докладаючи чимало зусиль до збереження та відтворення численних пам’яток культури та історії, відновлення духовних святинь нашого народу. Результатом його активної діяльності як голови Національної спілки краєзнавців (з 1990 р.) стало неабияке пробудження інтересу до історії рідного краю, відновлення Михайлівського Золотоверхого та Успенського соборів Києво-Печерської лаври, створення цілого ряду цінних праць — двох частин 1-го тому «Зводу пам'яток історії і культури України», п'яти томів серії «Реабілітовані історією» та ін., журналів «Пам'ятки України», «Краєзнавство» тощо. Багатогранна діяльність П.Т. Тронька відзначена численними державними нагородами.
Багато років життя Петра Тимофійовича було пов’язано із Харківським університетом, проблемами та успіхами якого він невпинно опікувався, до останніх днів життя брав активну участь у вирішенні стратегічних завдань розвитку університету.
Розділяємо скорботу і біль рідних, друзів, колег – усіх, хто знав і працював із Петром Тимофійовичем.