Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація щодо роботи у сфері попередження торгівлі людьми

Торгівля людьми одне з найганебніших явищ сьогодення. Торкнулася ця проблема і України. Наша країна є не лише експортером «живого товару», вона є ще й транзитною країною для перенаправлення жертв торгівлі людьми в інші країни та постачальником трудових мігрантів до країн Західного світу та Росії.
У 2011 році в Харківській області за даними Управління боротьби зі злочинами пов’язаними з торгівлею людьми ГУ МВС України в Харківській області виявлено 60 злочинів по лінії торгівлі людьми та суспільної моралі. Злочини пов’язані з торгівлею людьми скоювалися не тільки з метою сексуальної експлуатації, а й метою трудової експлуатації. Громадян України вивозять до Російської Федерації, Словенії, Іспанії, Об’єднаних Арабських Еміратів, Турції та Німеччини. Серед жертв торгівлі людьми є велика частина трудових мігрантів. В Харківській області мешкає 229 сімей трудових мігрантів, в яких виховується 305 дітей. З від’їздом батьків на заробітки за кордон змінюється соціальне оточення дитини, звички та цінності. Серед негативних змін у поведінці дитини - прояви девіантної поведінки, агресія, призвичаєння до алкоголю, тютюну та наркотиків.
Для недопущення потрапляння до рук торгівців людьми, надання оперативної допомоги та інформаційно – консультативних послуг щодо протидії торгівлі людьми в Харківській області діє регіональна консультативна телефонна "гаряча лінія" із протидії торгівлі людьми на базі Харківської міської організації Міжнародної організації «Жіноча громада». Телефон "гарячої лінії" – (057)714-38-50. Режим роботи з понеділка по п’ятницю з 10.00 по 15.00. В 2011 році до регіональної телефонної «гарячої лінії» з попередження торгівлі людьми надійшло 243 дзвінка, більшість з них стосується питань щодо працевлаштування закордоном та питання одруження з іноземцем/іноземкою.
З метою забезпечення соціального захисту громадян України, запобігання фактів нелегального працевлаштування за кордоном проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з населенням щодо їх прав і свобод під час перебування за кордоном, умов та можливостей їх працевлаштування за допомогою Web-порталу Харківського обласного центру зайнятості http://www.dcz.gov.ua/kha/control/uk/index.
Також для бажаючих виїхати на заробітки за кордон можна дізнатися про фірми, які мають право надавати посередницьку діяльність у працевлаштуванні за кордоном. Інформацію про суб’єктів підприємницької діяльності, які мають ліцензію на посередницьку діяльність у працевлаштуванні за кордоном можна отримати на сайті Міністерстві праці та соціальної політики України http://www.mlsp.gov.ua/control/ у розділі «Діяльність» далі «Працевлаштування за кордоном». Таку ліцензію в Харківській області мають 34 суб’єкти підприємницької діяльності.

Типові питання і відповіді на них, що надходять до регіональної регіональна консультативна телефонна "гаряча лінія" із протидії торгівлі людьми

1. "Хочу знайти роботу за кордоном через фірму яка пропонує послуги з працевлаштування за кордоном. Як можна перевірити її надійність?"…

Фірма, яка займається працевлаштуванням громадян України за кордоном повинна мати ліцензію, видану Міністерством праці і соціальної політики України. Поцікавтесь, чи має фірма таку ліцензію. Більшість фірм мають лише ліцензію тільки на консультування з питань працевлаштування, хоча пропонують працевлаштування за кордоном. Докладку інформацію про наявність ліцензії можна отримати на сайті Міністерстві праці та соціальної політики України http://www.mlsp.gov.ua/control/ у розділі «Діяльність» далі «Працевлаштування за кордоном».
Консультант "гарячої лінії" дає інформацію з правил виїзду українських громадян за кордон та можливі наслідки нелегального працевлаштування за кордоном, адреси та номера телефонів посольств та консульств іноземних держав в Україні, посольств та консульств України за кордоном, неурядових та міжнародних організацій, які надають підтримку мігрантам.

2. "Моя донька через Інтернет познайомилась з іноземцем. Вони листувались протягом року, а тепер хочуть зустрітися. Чоловік запрошує мою доньку до себе. Як створити умови для безпечного перебування її за кордоном?..."

• Вам слід мати якомога більше інформації про свого майбутнього чоловіка: чи має він постійну роботу, чи був він одружений, скільки разів, чи розлучений він офіційно.
• Запропонуйте нареченому зустрітися не на території його країни чи «нейтральній» стороні (це може поставити Вас у залежність), а в Україні.
• Поцікавтесь особливостями шлюбного законодавства країни, в якій Ви плануєте жити, утому числі – правами спільних дітей, Вашими правами при розлученні, це можна зробити у посольстві та у юриста.
• Порадьтеся з юристом щодо укладання шлюбного контракту.
• Переконайтесь, що шлюб, зареєстрований в Україні, буде дійсним за кордоном, при необхідності, свідоцтво про шлюб можна легалізувати (затвердити у нотаріуса, Міністерстві юстиції та Міністерстві закордонних справ України)
• Запам’ятайте, фіктивний шлюб – злочин. Це може стати причиною Вашого ув’язнення або депортації.
• Виїжджаючи за кордон по гостьовій візі або по візі нареченої, пам’ятайте, ці візи не дають права на роботу.
• Нікому не довіряйте свій паспорт. Зробіть кілька ксерокопій і візьміть їх з собою
• Важливо залишити вдома докладну інформацію про місце перебування за кордоном, а також інформацію про знайомого, який запрошує вас, а саме: його адресу, номер телефону. Залиште вашу останню фотографію і ксерокопію паспорту.
• Домовтесь вдома, як будете підтримувати зв'язок. Перед поїздкою домовтесь об умовній фразі чи слові, яке буде означати, що вам потрібна допомога (наприклад вночі можна сказати: "Доброго ранку").
• Узнайте номери телефонів українського посольства і консульських представництв за кордоном, міжнародних і громадських організацій в країні вашого перебування.

3. "Я хочу працювати за кордоном. Я звернулась до фірми з працевлаштування. Мені обіцяють легальне працевлаштування. Що означає "легальне працевлаштування"?

Легальне працевлаштування (за незначним винятком) можливе лише в тих державах, з якими уряд України уклав міждержавні договори про взаємне працевлаштування громадян і їх соціальний захист. Нині такими країнами є: Білорусь, Вірменія, В'єтнам, Латвія, Литва, Молдова, Польща, Російська Федерація. У тому випадку, коли людина збирається працевлаштуватись у више перелічених країнах, необхідно підписати контракт з роботодавцем. Легальне працевлаштування в інших країнах можливе лише для висококваліфікованих спеціалістів, для спортсменів, діячів мистецтва, вчених і т.д. Коли людина збирається виїхати у країну, яка не уклала з Україною договір про працевлаштування, необхідно отримати від роботодавця запрошення і іменний дозвіл від компетентних органів даної іноземної країни. На підставі підписаного контракту і цих документів у консульському відділі закордонної країни у Києві відкривається робоча віза. Тільки робоча віза надає право працювати легально за кордоном.

10 кроків до безпечної співпраці з посередниками

1. Попросіть посередника (фірму чи приватного підприємця) показати Вам ліцензію Міністерства праці та соціальної політики України на працевлаштування громадян України за кордоном. Занотуйте таку інформацію:
- номер ліцензії та дату видачі;
- офіційну назву та адресу агенції.

2. Зверніться на сайт Міністерства праці та соціальної політики України http://www.mlsp.gov.ua/control/ у розділі «Діяльність», далі «Працевлаштування за кордоном», щоб перевірити чи ліцензія посередника є дійсною, обов’язково уточніть, на які країни розповсюджується отримана посередником ліцензія.
Якщо посередник обіцяє Вам працевлаштування в Канаді, США, або Чеській Республіці, а ліцензію посередник має лише щодо Чеської Республіки, то діяльність із посередництва в працевлаштуванні в Канаді та США є незаконною.

3. Укладіть договір із посередником про надання послуг щодо працевлаштування за кордоном. У Договорі обов’язково має бути зазначена така інформація:
- номер, дата, місце укладення договору;
- повна назва посередника, номер і дата видачі ліцензії на посередництво в працевлаштуванні за кордоном, місцезнаходження посередника;
- відомості про клієнта (прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання тощо);
- визначення предмета договору, надання послуг із посередництва в працевлаштуванні за кордоном;
- місце підписання трудового договору з роботодавцем;
- права, обов’язки та відповідальність сторін;
- умови змін, розірвання та анулювання договору;
- порядок вирішення спірних питань;
- визначення форс-мажорних обставин та дії сторін при їхньому настанні;
- перелік додаткових послуг, що можуть бути надані посередником за плату;
- термін дії договору.
Уважно прочитайте договір із посередником про надання послуг. Ви маєте чітко розуміти:
- які послуги посередник зобов’язується Вам надати;
- що буде у випадку, якщо посередник не надасть Вам послуг передбачених у договорі.

4 Знайте, що згідно із чинним законодавством України (п. 7.1.5 спільного Наказу Державного комітету України з питань регуляторної політик й підприємництва і Міністерства праці та соціальної політики від 19.12.2001р. №155/534). Ви сплачуєте посереднику за послуги тільки після того, як підписано контракт із роботодавцем ( а не тільки із самим посередником). Відповідно, вимога оплатити гроші наперед є порушенням ліцензійних умов. Повідомляйте про це Міністерство праці та соціальної політики телефоном, або письмово.

5 Обов’язково візьміть документ, який підтверджує, що Ви сплатили посереднику за надання послуг із працевлаштування за кордоном та звірте, чи назва та інші реквізити посередницької фірми/приватного підприємця на платіжному документі повністю відповідають назві та реквізитам тої фірми, з якою підписано договір про послуги.
Пам’ятайте, що приймаючи певні послуги роботодавця або посередника «в борг», Ви ризикуєте потрапити до боргової кабали. Вас можуть змусити «відпрацьовувати борг» в неприйнятих умовах і без можливості залишити роботодавця.

6 Перед підписанням контракту обов’язково ознайомтесь із правами працівників та мігрантів у відповідній країні призначення. У більшості країн встановлені стандарти мінімального рівня оплати праці, максимальної тривалості робочого дня та компенсацій у випадку нещасних випадків на виробництві.

7 Перш ніж підписувати трудовий договір(контракт), уважно його перечитайте. Якщо маєте бодай найменші сумніви, візьміть текст із собою та перечитайте в спокійній обстановці.
Роботодавець або посередник не повинен примушувати Вас підписати угоду якомога швидше. У Вас має бути достатньо часу, щоб ознайомитися з угодою й обміркувати своє рішення.
Пам’ятайте, що всі умови вашої майбутньої роботи повинні бути зазначені в трудовій угоді, обов’язки, зарплата, вихідні, понаднормові години, медичне страхування тощо.

8 Особисто зателефонуйте до посольства/консульства країни у якій Ви збираєтесь працювати, щоб дізнатися про тип візи, який Вам потрібен, та повний перелік документів, необхідний для її отримання.
Особисто зверніться до посольства відповідної країни для отримання робочої візи
ПАМ’ЯТАЙТЕ:
- Як правило, робочу візу можна відкрити тільки особисто. У деяких випадках через посередників можна оформити тимчасову робочу візу (на сезонні робот). Якщо Вам таке запропонують, обов’язково уточніть у посольстві, чи це справді можливо. Адже найчастіше пропозиція посередника відкрити робочу візу для Вас є шахрайством!
- Що надати правдиву та вичерпну інформацію посольству – це спосіб захистити себе від експлуатації після прибуття до країни призначення. Посольства перевіряють надану Вами інформацію, зокрема про компанію, яка запропонувала Вам роботу. Пам’ятайте, що нелегальне працевлаштування залишає Вас беззахисними перед зловживаннями з боку роботодавців і примушує постійно побоюватись, що Вас заарештує поліція.
- Пам’ятайте, що неможливо виїхати із Шенгенською візою, а в країні призначення обміняти її на робочу. Така пропозиція є ознакою шахрайства з боку посередник.

9 Ще до виїзду зробіть ксерокопії Вашого паспорта, візи, страхового полісу та всіх інших документів, пов’язаних із поїздкою. Тримайте їх у безпечному місці окремо від оригіналів. Крім того, залишіть копії своїм рідним та/або друзям в Україні. У випадку втрати оригіналів, копії документів значно провищать процес їхнього відновлення.
Також залишіть своїм рідним/друзям детальну інформацію про місце Вашого перебування за кордоном та інформацію про Вашого роботодавця.

10. Заздалегідь зберіть контактну інформацію посольства України в країні, до якої збираєтесь, інших урядових та неурядових організацій, до яких Ви зможете звернутись по допомогу в скрутній ситуації.