Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прес-реліз візита в Харківську область Прем’єр-міністр України Миколи Яновича Азарова

30 серпня 2011 року в Харківській області з робочою поїздкою перебуває Прем’єр-міністр України Микола Янович Азаров. З метою ознайомлення з прикладами модернізації медичної галузі області керівник уряду відвідає низку профільних закладів та установ. 
Зокрема, заплановано візит на ДП АТ «Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань «Радмір» для ознайомлення з можливостями виробництва та імпортозаміщення вітчизняним виробником медичної техніки. Одне із найбільших, а у деяких позиціях і єдине в Україні підприємство з виготовлення складної медичної техніки може щороку виробляти сучасної медичної техніки на 200 млн. грн.
У 2010 році Міністерство охорони здоров’я України закупило у підприємства імпортозаміщуючої техніки, яка коштує значно дешевше імпортної, лише на 6,4 млн. грн. Так, апаратура УЗД НДІ радіотехнічних вимірювань «Радмір» обходиться в півтора рази дешевше за імпортну, мамографа – втричі при відповідній якості виробів. Сьогодні АТ «Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань «Радмір» спільно з Національною академією наук України та Національним інститутом раку розробляє унікальну медтехніку із застосуванням нанотехнологій. Прем’єр-міністру України Азарову М.Я. буде продемонстровано один із таких приладів – «Магнітерм».
Ще один об’єкт відвідання – комунальне підприємство «Міська молочна фабрика-кухня дитячого харчування». За майже два роки існування підприємства асортимент продукції дитячого харчування виріс до 16 найменувань. Тут виробляється також продукція лікувально- профілактичного характеру: біфівіт, ацидофільний кисломолочний продукт, наріне. У 2011 році буде запущено у виробництво ще 4 види молочних каш для харчування дітей віком від 6 місяців. Щодоби фабрика-кухня виробляє понад 28 тисяч порцій, що реалізуються через систему роздавальних пунктів. Таким чином, майже 15 тисяч дітей Харківщини перших трьох років життя забезпечені високоякісним харчуванням.
Комунальний заклад охорони здоров’я «Обласна клінічна лікарня –Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Щороку тут проводиться понад 11 тисяч оперативних втручань, третина з них - операції підвищеної складності та великих обсягів на органах грудної та черевної порожнини. Операційні у складі оперблоку мають певну спеціалізацію, одна з них є ендоскопічною, де виконуються втручання з використанням малотравматичної для пацієнта лапароскопічної техніки.
Минулого року вперше за 22 роки існування обласної лікарні тут виконано значні обсяги капітального ремонту на суму 9,47 млн. грн. В операційному блоці оновлено систему електропостачання із використанням сучасних світодіодних операційних освітлювальних енергозберігаючих пристроїв, що дозволить у 5-8 разів зменшити витрати на електричну енергію та збільшити термін її експлуатації. На випадок аварійного відключення електроенергії дві операційні обладнані автономним резервним електропостачанням. Усі операційні обладнані сучасними кліматичними системами кондиціонування повітря. Повністю оновлені мережі киснезабезпечення. За рахунок централізованих поставок від МОЗ України та за кошти обласного бюджету у 2010 році КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня –Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» укомплектувала операційний блок 3 сучасними апаратами штучної вентиляції легенів експертного класу типу «Carina», 6 наркозно-дихальними апаратами вищого класу типу «Leon», дефібрилятором, сухожаровими шафами, спеціальними медичними меблями на загальну суму понад 2,5 млн. грн. Усього впродовж минулого року на придбання медичного обладнання та устаткування вперше одночасно виділено 7,2 млн. грн. Продовжується дооснащення сучасним діагностичним обладнанням відділень ультразвукової і функціональної діагностики. Капітально відремонтовано централізоване стерилізаційне відділення.
У складі КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» створено учбово-тренувальний відділ з підготовки медичних та немедичних фахівців для надання екстреної невідкладної медичної та долікарської допомоги з метою залучення до надання першої допомоги на випадок надзвичайних ситуацій. Отримане за централізованими поставками устаткування для моделювання невідкладних станів дозволяє моделювати та відпрацьовувати практичні навики надання допомоги при будь-яких невідкладних станах та надзвичайних ситуаціях.
Прем’єр-Міністр України Азаров М.Я. також ознайомиться з роботою КЗОЗ «Харківська міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова». Лікарня складається з багатопрофільного стаціонару на 1000 ліжок, центральної диспетчерської та 10 підстанцій швидкої медичної допомоги.
Щороку станція швидкої медичної допомоги обслуговує понад 350 тисяч викликів. У стаціонар звертається понад 60 тисяч хворих і потерпілих. У середньому щодоби до приймального відділення лікарні звертається 165 пацієнтів. Починаючи з 2007 року, на розвиток лікарні з місцевого бюджету виділено понад 70 млн. грн. Як результат, витрати на придбання медичного обладнання та устаткування збільшилися в 24 рази, на медикаменти – в 2 рази, на харчування хворих – в 4 рази. В роботу служби швидкої медичної допомоги впроваджена авторська розробка працівників лікарні – автоматизована система організації, керування і контролю швидкої медичної допомоги на основі GPRS зв’язку. Це дозволило скоротити час прибуття на виклик з 15 до 8 хвилин. Результати використання автоматизованої системи: в 2-2,5 раза скоротився час на обробку виклику в центральній диспетчерській та передачу виклику бригаді; у січні 2010 року кількість несвоєчасних викликів склала 6,3 %, у січні 2011 р. – 0,7%; середній кілометраж на 1 виїзд у 2010 році склав 17,3 км, в 2011р. – 16,2. Дана система активно впроваджується в районах Харківської області та на території Луганщини.
Завершиться робоча поїздка Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. зустріччю з адміністративно-господарським активом області.