Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ПРЕС-РЕЛІЗ щодо святкування свята Успіння Пресвятої Богородиці у Свято-Успенському соборі Харківської єпархії Української Православної Церкви

28 серпня 2011 року православні віруючі святкують двунадесяте свято Успіння Пресвятої Богородиці. З цієї нагоди у Свято-Успенському соборі Харківської єпархії Української Православної Церкви (м.Харків, вул.Квітки-Основ'яненка, 2) о 9.00 відбудеться святкова літургія, яку служитимуть керуючий Харківської єпархії Української Православної Церкви митрополит Харківський і Богодухівський Никодим та вікарій Харківської Української Православної Церкви архієпископ Ізюмський Онуфрій. По закінченню літургії з 10.30 до 11.00 відбудеться хресна хода по вул.Університетській до Свято-Покровського чоловічого монастиря Харківської Української Православної Церкви (м.Харків, вул.Університетська, 8). Закінчиться хресна хода біля пам'ятників, присвячених 2000-річчю Різдва Христова та 200-літтю Харківської єпархії Української Православної Церкви молитовними співами.
 
Успенський Собор - найдавніший православний храм міста Харкова в стилі російського бароко, побудований в центрі Університетської гірки на березі річки Лопань, на місці старого собору у 1688 році. У 1821-1844 роках за проектом архітектора Є.Васильєва у пам'ять про перемогу російських військ над наполеонівською армією була побудована нова дзвіниця Успенського собору. Увінчана золотим куполом, дзвіниця привертає увагу простотою і величчю, строгістю форм.
Завдяки розташуванню вікон, храм має вигляд палацу. У 1973 році почалися реставраційні роботи, в ході яких було зміцнено фундамент, укріплено стіни, пілони, арки, відновлені втрачені барабани центральних і бічних глав собору, позолочено заново купол, відновлено зовнішню і внутрішню обробку.
У 1986 році було відкрито Будинок органної та камерної музики. В даний час в залі собору встановлений орган і тепер говорять також і про зал органної музики, де проходять концерти відомих харківських виконавців і гастролі майстрів органної та камерної музики. Завдяки гарній акустиці зал органної музики є популярним концертним залом серед виконавців класичного жанру та учасників фольклорних ансамблів.
Культова споруда Успенського собору з дзвіницею – пам’ятка архітектури національного значення (охоронний №693) по вул.Квітки-Основ’яненка, 2 у м.Харкові передана у власність Харківській єпархії Української Православної Церкви (розпорядження голови облдержадміністрації від 09.04.09 №200).
 
Інформація про свято Успіння Пресвятої Богородиці.
Свято Успіння (смерті) Пресвятої Богородиці й Пріснодіви Марії значиться одним із дванадцяти (двунадесятих) головних свят Української Православної Церкви. Цьому святу передує суворий Успенський піст
(14-27 серпня) і святкується Православною Церквою по новому стилю -
28 серпня. Свято Успіння знаменує завершення збирання врожаю.
Після Вознесіння Господа Мати Божа залишалася на піклуванні апостола Іоанна Богослова, а в його відсутність жила в будинку його батьків біля гори Елеонської. Для апостолів і всіх віруючих Вона була розрадою й повчанням.
Обставини Успіння Божої Матері відомі в Православній Церкві від часів апостольських. Чудовим було життя Пречистої Діви, дивне й її Успіння. На місці поховання Пресвятої Богородиці віруючі влаштували на тим місці храм. У храмі зберігалися дорогоцінні завіси, в яких було поховано Діву Марію.
Серед людей Пресвята Богородиця вважається заступницею.
 
 
Начальник відділу                                                          О.Ю.Чернявська