Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Угода про торгово-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між Харківською обласною державною адміністрацією, Харківською обласною радою та Луганською обласною державною адміністрацією, Луганською обласною радою

Харківська обласна державна адміністрація, в особі голови обласної державної адміністрації Добкіна М.М., який діє на підставі Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Харківська обласна рада, в особі голови обласної ради Чернова С.І., який діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з однієї сторони, та Луганська обласна державна адміністрація, в особі голови обласної державної адміністрації Пристюка В.М., який діє на підставі Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Луганська обласна рада, в особі голови обласної ради Голенка В.М., який діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з другої сторони, (далі - «Сторони», а окремо - «Сторона»), враховуючи взаємну зацікавленість у подальшому поглибленні, зміцненні та розширенні економічного, науково-технічного і культурного співробітництва, керуючись принципами рівноправності та взаємної вигоди, уклали угоду про торгово-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво (далі - «Угода») про нижчезазначене:
Стаття 1
1. Сторони в рамках цієї Угоди розвивають співробітництво у таких галузях:
- промисловості, сільського господарства, транспорту і торгівлі;
- науки, техніки, соціального захисту населення, освіти та охорони здоров'я;
- культури і мистецтв;
- з питань сім'ї та молоді;
- розвитку туризму і спорту;
- екології та раціонального використання природних ресурсів.
2. Сторони сприяють проведенню «круглих столів» з обміну досвідом щодо конкурентоспроможності регіонів у контексті європейської інтеграції України, діалогу між бізнесовими колами регіонів і владою.
Стаття 2
1. Сторони сприяють розвитку торгівлі, виробничого, інвестиційного та інших видів економічного співробітництва.
2. Сторони створюють сприятливі умови для розвитку спільної діяльності підприємницьких структур, включаючи заохочення, підтримку інвестицій та організацію нових робочих місць.
3. Сторони сприяють створенню спільних підприємств, акціонерних товариств, торгових домів й інших спільних структур, підтримують двостороннє співробітництво підприємств, у тому числі підприємств малого та середнього бізнесу.
4. Сторони сприяють:
- розвитку торгівлі товарами та послугами як чинникам підвищення рівня конкурентоспроможності регіонів в умовах глобалізації економіки;
- створенню неурядових організацій для координації зусиль науковців, представників підприємництва, фінансових інститутів з метою мобілізації наукового і фінансового потенціалу як передумови розвитку регіональної конкурентоспроможності.
Стаття З
Сторони, в межах своїх повноважень, сприяють:
- укладенню та реалізації договорів (контрактів) між підприємствами та організаціями всіх форм власності, розташованих у Харківській та Луганській областях, на поставку сировини, продовольства, продукції виробничо- технічного призначення, товарів народного споживання та надання послуг, про сумісне будівництво нових і реконструкцію діючих електростанцій, у тому числі із застосуванням екологічно чистих технологій;
- створенню засобів автоматизації, телемеханізації, газовимірювань, охоронної сигналізації, забезпеченню безпеки експлуатації, метрології та автоматизованих систем керування технологічними процесами і господарською діяльністю у сферах транспортування, підземного зберігання й розподілу природного газу;
- участі підприємств у спільних проектах щодо відновлення магістральних ліній електропередачі та створення сумісних електроенергетичних підприємств.
Стаття 4
Сторони розвивають взаємне співробітництво у сфері енергозбереження та ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, сприяють впровадженню альтернативних і нетрадиційних джерел енергії, здійснюють обмін досвідом з використання енергозаощаджуючих заходів і технологій, зокрема, в галузі переведення котлів на використання паливних брикетів і пелетів з поновлюваних видів сировини (відходів сільськогосподарського і деревообробного виробництва), використання мулових осадів каналізаційних стоків, впровадження систем електроопалення, використання тепла ґрунтів як джерела низькопотенційного тепла для теплонасосних установок.
Стаття 5
Сторони виступають із спільними економічними проектами та ініціативами перед законодавчими і виконавчими органами вищого рівня щодо:
- вдосконалення методологічної, методичної та нормативно-правової бази з метою підвищення рівня конкурентоспроможності регіонів;
- розробки механізмів посилення конкурентоспроможності регіонів у розрізі окремих сфер економіки.
Стаття 6
1. Сторони здійснюють обмін інформацією про промислові та сільськогосподарські підприємства, потреби цих підприємств і населення в основних видах промислової і сільськогосподарської продукції, товарах народного споживання, а також перспективні інвестиційні проекти, які доцільно впровадити на території Сторін.
2. Сторони здійснюють обмін переліками основних видів послуг і продукції, що виробляється підприємствами Харківської та Луганської областей в інтересах підвищення ефективності торгово-економічного співробітництва.
3. Сторони на основі окремих домовленостей здійснюють обмін спеціалістами та організують їх стажування з метою вивчення досвіду Сторін.
4. Сторони обмінюються досвідом з питань розвитку міжрегіональних господарських зв'язків.
Стаття 7
Сторони сприяють встановленню та налагодженню зв'язків між органами управління, підприємствами, науковими установами і організаціями, закладами охорони здоров'я і навчальними закладами Харківської та Луганської областей, здійснюють постійний обмін досвідом роботи з організації професійного навчання молоді, апробації та впровадження новітніх педагогічних технологій на базі Харківських та Луганських професійно-технічних навчальних закладів, обмін інформацією з питань інтеграції молоді в сучасних економічних умовах, а також вирішення проблеми молодіжного працевлаштування і профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі.
Стаття 8
1. Сторони сприяють обміну досвідом, результатами досліджень, публікаціями, інформацією науково-технічного та іншого характеру, беруть участь у проведенні спільних семінарів, симпозіумів, конференцій тощо.
2. Сторони беруть участь:
- у Дельфійських іграх Слобожанщини, які проходять з метою виявлення та підтримки обдарованої молоді, розкриттю творчої індивідуальності учасників, збереження і розвитку культурного потенціалу Харківської області, Слобожанщини;
- у конкурсі юних концертмейстерів «Амадей», основною метою якого є розкриття талантів юних концертмейстерів, обмін досвідом викладачів з акомпанементу у школах естетичного виховання.
Стаття 9
1. Сторони сприяють обміну досвідом у галузі соціального захисту населення в усіх напрямах, здійснюють обмін робочими групами щодо вивчення досвіду форм і методів роботи головних управлінь праці та соціального захисту населення облдержадміністрацій при призначенні всіх видів соціальної допомоги.
2. З метою напрацювання спільних пропозицій до Міністерства соціальної політики України з урахуванням особливостей, притаманних східним регіонам України, Сторони здійснюють обмін досвідом в галузі надання соціальних послуг населенню шляхом проведення спільних семінарів і «круглих столів» з керівниками територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та будинків-інтернатів системи соціального захисту населення.
3. Сторони здійснюють обмін досвідом, що стосується нормативно- правового регулювання у сфері трудових відносин та зайнятості населення, з питань демографічної політики, прийняття і реалізації цільових соціальних програм.
4. Сторони здійснюють розробку спільних пропозицій щодо врегулювання законодавчих актів про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за участю громадських чорнобильських організацій.
Стаття 10
Сторони взаємодіють у галузі охорони здоров'я населення, включаючи питання організації виробництва екологічно чистих продуктів харчування і контролю за дотриманням установлених нормативів при їх поставці споживачам; сприяють розвитку фармацевтичної бази для спільного вирішення завдань щодо медичного обслуговування населення.
Стаття 11
1. Сторони сприяють обміну досвідом з питань оптимізації роботи закладів культури з метою поліпшення надання культурно-просвітницьких послуг населенню, за рахунок зосередження фінансових, професійних, організаційних зусиль та творчих ресурсів у перспективних закладах культури, створення сучасних і комфортних умов для їх розвитку.
2. Сторони сприяють співпраці і налагодженню контактів між театрами, професійними музичними колективами і колективами художньої самодіяльності, музеями, творчими спілками, асоціаціями та фондами Харківської та Луганської областей, а також проведенню виставок творів професійних художників і народних майстрів, гастролей колективів і солістів.
Стаття 12
1. Сторони сприяють організації відпочинку й оздоровлення дітей і молоді.Харківської та Луганської областей.
2. Сторони всебічно сприяють розвитку взаємовигідних молодіжних і студентських обмінів, у тому числі дитячими та молодіжними творчими, туристичними й екскурсійними групами.
3. У рамках реалізації державної політики з утвердження патріотизму, духовності, моральності та загальнолюдських життєвих принципів у молодіжному середовищі на виконання Державної цільової соціальної програми «Молодь України» на 2009 - 2015 роки Сторони здійснюють :
- розробку та реалізацію проекту «Ратними полями Харківщини та Луганщини» (спільні патріотичні акції у межуючих районах Харківської та Луганської областей в Дні їх визволення від німецько-фашистських загарбників під час Великої Вітчизняної війни);
- обмін досвідом роботи Харківського обласного Центру патріотичного виховання молоді.
4. У рамках реалізації Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків» Сторони організують:
- обмін досвідом роботи обласних тендерних ресурсних центрів;
- відвідування експозиції першого в Україні та Східній Європі музею жіноцтва, історії жіночого та тендерного руху.
Стаття 13
Сторони підтримують співробітництво та обмінюються досвідом з питань місцевого самоврядування, сприяють розвитку співробітництва депутатів місцевих рад.
Стаття 14
Сторони розвивають співробітництво у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки, сприяння розширенню сфери екологічно чистих виробництв, здійснюють обмін досвідом з питань очистки стічних вод з використанням фітотехнологій для запобігання забруднення поверхневих вод, поводження з відходами та небезпечними і непридатними для використання пестицидами, а також розширення та збереження природно- заповідного фонду.
Стаття 15
З метою реалізації положень цієї Угоди Сторони можуть укладати окремі угоди щодо конкретних напрямів співробітництва згідно із законодавством України.
Стаття 16
Кожна зі Сторін зобов'язується утримуватися від вчинення будь-яких дій, які можуть заподіяти шкоду іншій Стороні.
Стаття 17
Сторони проводять, за необхідності, двосторонні консультації з питань виконання Угоди та укладених на її основі інших угод, програм і проектів співробітництва.
Стаття 18
Сторони здійснюють обмін інформацією і досвідом у галузях, зазначених у статті 1 Угоди, а також з інших питань, що становлять для них взаємний інтерес.
Стаття 19
Сторони здійснюють співробітництво у рамках Угоди в межах своїх повноважень та відповідно до законодавства України.
Стаття 20
Правовідносини, які виникатимуть у зв'язку з реалізацією положень Угоди, регулюються нормами законодавства України.
Стаття 21
Зміни і доповнення до Угоди вносяться за взаємною письмовою згодою Сторін.
Стаття 22
Розбіжності щодо тлумачення або застосування положень Угоди вирішуються шляхом консультацій між Сторонами.

Стаття 23
1. Угода набирає чинності з дня її підписання Сторонами і діє протягом 3-х років.
2. При закінченні вказаного строку дія Угоди буде автоматично продовжуватись на кожен наступний рік, якщо жодна зі Сторін не повідомить у письмовій формі іншу Сторону не менш як за 6 місяців до закінчення чергового строку про свої наміри розірвати Угоду.
3. Припинення дії Угоди не впливає на виконання Сторонами проектів та програм, узгоджених відповідно до положень Угоди та незавершених на момент її припинення, якщо Сторони письмово не домовляться про інше.
Угоду складено у місті Харкові 31 травня 2011 року у чотирьох примірниках, які мають однакову силу.