Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прес-реліз виставки творів Івана Івановича Іванова (1894-1968) «Талановитим був надзвичайно…»

22 серпня о 15 год. в Харківському художньому музеї відбудеться презентація виставки творів нашого земляка художника І.І.Іванова, згадуючи якого один з відомих майстрів українського авангарду Б.В.Косарєв казав: «Талановитим був надзвичайно…».
Виставка організована за ініціативою голови Харківської облдержадміністрації М.М.Добкіна і присвячена Дню визволення Харкова від фашистських загарбників.
Відвідувачі матимуть можливість вперше побачити ретроспективну персональну виставку творів І.І.Іванова, відкрити для себе ім’я ще одного самобутнього українського митця.
Іванов народився в Харкові, виховувався у дитячому приюті, повною мірою зазнав зрадливість сирітської долі. Але Іван, будучи обдарованою дитиною, захоплювався малюванням, згодом поступив у Харківське художнє училище. Він був одним з перших учасників пролеткультівського руху в Харкові, організатором художнього гуртка для пролетарської молоді.
З 1916 року Іванов бере участь у виставках, експонує свої роботи поруч з творами членів кубофутуристичної групи «Сім + Три», входить в об’єднання «Художній цех», стає членом Асоціації художників Червоної України (з1925), Об’єднання сучасних митців України (з1927). В 1928-29 роках його роботи експонуються на виставках радянського мистецтва за кордоном (Стокгольм, Відень, Лейпциг, Мюнхен, Мілан, Варшава).
1938 року Іванов одним із перших став членом Спілки радянських художників України, з якої 1946 року його було виключено за «вороже зображення нашої дійсності». Кілька таких «занепадницьких» творів, виконаних у Харкові під час окупації, відвідувачі виставки побачать вперше.
Експозиція виставки включає понад 90 творів із зібрання Харківського художнього музею, з приватних колекцій М.М.Добкіна, І.Я.Лучковського, С.І.Дуденко. Це портрети і пейзажі, жанрові і декоративно-символічні композиції, промислова графіка, ескізи агітаційних панно, значків, книжкових оформлень.
Виставка дає змогу простежити етапи творчої еволюції майстра, для якого надихаючими стимулами формотворення були різні стилі і напрямки мистецтва: модерн, символізм, кубофутуризм, неопримітивізм, метафізичний живопис, соціалістичний реалізм. Він був надзвичайно чутливим до стилістичних метаморфоз мистецтва, синтезуючи їх своїм яскраво індивідуальним самобутнім баченням.
Особливу цінність являють собою вперше представлені на виставці численні (понад 100 одиниць) архівні матеріали, пов’язані з особистим життям, творчою, громадською діяльністю Іванова, люб’язно надані для експонування М.М.Добкіним і С.І.Дуденко.
Виставка творів Іванова працюватиме до кінця вересня – щодня, крім вівторка, з 10 до 17 год.
Довідки за тел.: 706-33-94