Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ПРЕС-РЕЛІЗ виставки «Нові надходження. 1991-2011»

19 серпня о 1600 в Харківському художньому музею відбудеться презентація виставки «Нові надходження. 1991-2011», присвяченої 20-річчю Незалежності України. Ця експозиція – свідоцтво щоденної кропіткої праці науковців музею щодо поповнення колекції: здійснювався відбір творів з виставок, залучались до благодійництва колекціонери, художники та їх нащадки, велись переговори з державними закладами. Джерела поповнення колекції музею за ці 20 років – дарунки митців, меценатів та колекціонерів, передачі з Дирекції художніх виставок України, Київської та Харківської митниць. Безпрецедентним фактом в «біографії» музею стала закупка Міністерством культури України 1994 року за ініціативою ХХМ колекції С.Давидова, яка нараховує 78 творів видатних українських митців. Всього ж за період з 1991 по 2011 рр. до фондів надійшло близько 3,5 тисяч експонатів: іконопис, живопис, графіка, скульптура, сценографія та декоративно-ужиткове мистецтво, які представляють значний художній та науковий інтерес. На виставці представлено близько 300 творів. 
У розділі живопису показано твори українських, російських та зарубіжних художників. Починаючі з 1993 року у музеї працює програма «Українська муза зарубіжжя», результатом роботи якої стали придбані і подаровані твори представників української діаспори: В.Дражевської, В.Кричевського, Л.Мола та ін. Харківське об’єднання Національної спілки художників України представлено на виставці роботами знаних майстрів: С.Бесєдін, В.Ковтун, В.Гонтаров, Н.Вергун, В.Чаус, О.Єрофєєва, І.Моргунов та ін. Свідчення співробітництва музею з приватними колекціонерами – твори з їх збірок в експозиції, серед яких живопис кін. ХІХ-поч. ХХ ст., роботи сучасних митців.
Зарубіжний розділ виставки розширить уявлення шанувальників мистецтва про художні напрямки ХХ ст. та познайомить з творчим доробком окремих майстрів Західної Європи. Найбільш значною у низці останніх надходжень є картина фламандського художника ХVІІ ст. Г.Тильборха «Гра у карти». «Жіночий портрет» німецького художника Г.Янкера – поширює представництво німецького портретного живопису у колекції. Подаровані сучасним італійським художником Л.Кінезе композиції є визнаними роботами майстра. Також тут представлені твори видатних митців ХХ ст.: А.Матісса, С.Далі, П.Пікассо та М. Шагала, французької художниці Маньязукі, поляка С.Батьковського-Кочара, кубинської художниці А.Пелаес.
Розділ театрально-декораційного мистецтва виставки репрезентує твори сімнадцяти митців. Це не повний, але достатньо представницький загін театральних художників, які доклали зусиль до формування і розвитку харківської школи сценографії, що вже давно зайняла своє чільне місце в ряду знаних українських шкіл мистецтва просторового рішення спектаклів. За період 1991-2011 музейний фонд театрально-декораційного мистецтва виріс більш ніж вдвічі. Твори Б.Косарєва та Д.Овчаренка, Н.Соболя та Л.Братченка, С.Иоффе, Г.Фисан, В.Скіпа, П.Шигимаги були подаровані самими художниками або їх нащадками. Велика колекція ескізів костюмів, виконаних художниками Харківського театру музичної комедії, була передана в дар 2007 року головним художником цього театру Т.Шигимагою.
В розділі декоративно-ужиткового мистецтва експоновано твори з кістки, фаянсу, металу, порцеляни, кераміки та текстилю майстрів України, Росії, Японії, Китаю та Західної Європи. Харківський колекціонер та меценат О. Фельдман, який неодноразово надавав допомогу музею, передавав у дар твори японського мистецтва: окімоно, нецке, цуби і гравюри. Будянський фаянс широко відомий у світі своїм особливим обличчям, яке протягом кількох десятиліть створювали художники заводу, твори яких представлено в експозиції: Б. і Ю.Пяниди, С. Титовська, Г.Кломбицька, Л.Антонова. У мистецтві кераміки Харкова давно і впевнено лідирують Ж.Соловйова, П.Мось і В.Шаповалов. Дуже не схожих за творчим почерком майстрів об’єднує інтерес до сюжетно-пластичної кераміки. Серед експонатів виставки роботи відомих скульпторів: О. Пінчука, О.Рідного, С. Сбітнєва, Г. Іванової, С.Уварова. Унікальну технологію виготовлення батика дозволяють побачити знані майстри А.Рукавіцина, В. та Т. Лещенки.
Незважаючи на обмежений кількісний склад представлених надходжень, ми впевнені, що харків’ян і гостей міста очікують в експозиції подив і захоплення.