Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Доповідь начальника Головного управління ветеринарної медицини в Харківській області В.О.Олійника на засіданні надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації 04 серпня 2011 року

Шановний Віталіє Володимировичу!
Шановні члени протиепізоотичної комісії, запрошені!

Епізоотична ситуація в Російській Федерації щодо африканської чуми свиней залишається складною, збудник захворювання набирає все більшого розповсюдження. З початку 2011 року на території Російської Федерації зафіксовано 26 випадків спалахів африканської чуми свиней в Ставропольському, Краснодарському Краях, Республіці Адигея, Карачаєво-Черкеській Республіці, Ростовській, Ленінградській, Волгоградській, Нижегородських, Мурманській та Архангельській областях, в т.ч. 6 спалахів в Тверській області, де захворювання на африканську чуму свиней зареєстровано вперше. Вірогідним джерелом захворювання свиней в Тверській області стало переміщення свинини та продукції свинарства із неблагополучних територій Російської Федерації.
Небезпека занесення вірусу африканської чуми свиней на територію України та Харківської області залишається і на теперішній час.
На території Харківської області розташовано 169 свинарських господарств з загальною кількістю поголів'я свиней 169 тисяч голів, при цьому за ІІ квартал 2011 року 14 господарств припинили свою діяльність в результаті неспроможності привести режим роботи до «закритого», а саме по 1 господарству в Балаклійському, Близнюківському, Дворічанському, Зміївському, Краснокутському районах, по 2 господарства в Вовчанському, Дергачівському та Золочівському районі, 3 господарства в Валківському районі. Також на території Харківської області в 1350 населених пунктах утримується 95 тисяча голів свиней в особистих подвір’ях громадян.
В зв’язку з цим державною службою ветеринарної медицини Харківської області вживається низка заходів щодо недопущення заносу і розповсюдження збудника африканської чуми свиней на територію Харківської області. В 2011 році службою ветеринарної медицини Харківської області проведено 880 інспекторських перевірок свиногосподарств щодо дотримання в них діючих ветеринарно-санітарних правил для свинарських господарств, в т.ч. щодо роботи підприємств в «закритому режимі» та виконання керівниками свиногосподарств протокольних рішень державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Харківській обласній державній адміністрації від 27.01.2011 року №1/2011 та від 24.03.2011 року №2/2011. За результатами перевірок 189 порушників були притягнуті до адміністративної відповідальності на загальну суму 34 870 грн. За фактами виявлених порушень передано 9 справ до правоохоронних органів.
Відповідно до пункту 3 протокольного рішення державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Харківській обласній державній адміністрації «Про посилення заходів щодо недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію Харківської області» від 24.03.2011 року №2/2011 керівників свиногосподарств області було зобов’язано впорядкувати роботу своїх підприємств в закритому режимі, зокрема побудувати суцільну огорожу навколо свинотоварних ферм в термін до 01.09.2011 року.
На теперішній час даний пункт вищезазначеного протокольного рішення виконано в повному обсязі керівниками свиногосподарств, які розташовані на території Барвінківського, Борівського, Зачепилівського, Нововодолазького, Чугуївського, Шевченківського районів. Значну роботу проведено по огородженню свиноферм керівниками господарств Вовчанського, Богодухівського, Коломацького, Куп’янського районів. Але, незважаючи на покращення охоронно-карантинних заходів в свиногосподарствах Харківської області, залишаються господарства, де протягом 4-х місяців не здійснено жодних дій щодо приведення свиногосподарств до «закритого» режиму роботи, тим самим не виконується протокольне рішення відповідної ДНПК.
Так, в свиногосподарствах, які розташовані на території Зміївського району, виявлені чисельні порушення охоронно-карантинних заходів в кожному господарстві: ТОВ АФ ім. Гагаріна, ФГ «Дельта», СТФ ТОВ „Агродар”, СТФ ФГ „Ревік”, де території свиноферм не огороджені, відсутні санпропускники, в’їзні дезбар’єри не відповідають чинним вимогам.
Така ж сама ситуація склалась в свиногосподарствах Великобурлуцького району, де на теперішній час огорожене лише 1 господарство ФГ «Джал». В інших свиногосподарствах Великобурлуцького району виявлені грубі порушення охоронно-карантинних заходів:
- ВАТ «Підсереднє» - територія ферми повністю не огорожена, санпропускник відсутній, що не забезпечує роботу СТФ в «закритому» режимі. Також на території свиноферми утримується молодняк великої рогатої худоби, що є порушенням ветеринарного законодавства;
- ДП ДГ «Червона хвиля», СВК «Рублене», ТОВ «Зоря» - відсутня суцільна огорожа свинотоварної ферми та ветеринарно-санітарний пропускник, що робить вільним доступ сторонніх осіб на територію господарства.
Не забезпечено роботу усіх свиногосподарств в «закритому» режимі, які розташовані на території Кегичівського та Сахновщинського районів.
З 9 наявних господарств по вирощуванню свиней на території Кегичівського району лише 3 мають огорожу, інші 6 працюють з порушенням охоронно-карантинних заходів. Керівниками свиногосподарств ТОВ АФ ім. Горького, ПСП «Щорса», ПП «Андреєвське», ПОСП «Мажарка», ПОСП «Софіївка», ПОСП «Рояківське» ігноруються протокольні рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Харківській обласній державній адміністрації щодо забезпечення заходів з профілактики занесення збудника африканської чуми свиней на територію Харківської області.
В Сахновщинському районі з 6 свиногосподарств, огорожено лише 1 господарство ПОСП «Нарек». В інших господарствах: ТОВ АД ім. Горького, ПСП АФ «Прогрес», СВК «Україна», ПСП «Маяк» та у господарстві яке має статус племінного ВАТ ПЗ ім. 20-річчя Жовтня відсутня суцільна огорожа, що може сприяти розповсюдженню інфекційних захворювань свиней на території області.
Державною службою ветеринарної медицини області протягом 2011 року вже неодноразово вказувались керівникам свиногосподарств недоліки для їх виправлення, керівники та посадові особи неодноразово притягувалися до адміністративної відповідальності, але ситуація в господарствах залишається незмінною.
Така ситуація, яка склалась в вищезазначених господарствах, може сприяти розповсюдженню інфекційних захворювань свиней не лише на території області та може привести до значних збитків агропромислової галузі в Харківській області.
Шановний Віталіє Володимировичу!
Прошу Вас доручити головам районних державних адміністрацій вищезазначених районів особисто взяти на контроль ситуацію, яка склалась в свиногосподарствах відповідних районів.
Але, незважаючи на складний фінансовий стан, який склався на теперішній в сільськогосподарських підприємствах, за ІІ квартал керівниками господарств здійснено огорожу 28 господарств області: в Барвінківському районі 2 господарства, Богодухівському – 6, Вовчанському – 5 , Дергачівському – 2, Коломацькому – 3, Куп’янському – 2, Харківському – 3 господарства, огорожено по 1 господарству в Близнюківському, Золочівському, Краснокутському, Чугуївському та Шевченківському районах.
З метою контролю за епізоотичною ситуацією щодо африканської чуми свиней в дикій фауні, Головним управлінням ветеринарної медицини в Харківській області видане розпорядження від 28.04.2011 року №53 «Про посилення державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду за проведенням моніторингу африканської чуми свиней серед диких кабанів». З метою забезпечення виконання даного розпорядження Харківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства отримано від Державного агентства лісових та ресурсів України 12 дозволів та 35 актів для проведення вибіркового діагностичного відстрілу диких кабанів до початку сезону полювання, які видані користувачам мисливських угідь. З початку 2011 року з діагностичною метою відстріляно 19 голів диких кабанів. За інформацією Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства, для забезпечення зниження міграції диких кабанів було влаштовано 775 відгодівельних майданчиків, 264 купальні та більше 1000 солонців.
Залишається питання створення майданчиків для проведення ветеринарно-санітарної експертизи відстріляних тварин. Якщо в приватних мисливських угіддях майданчики облаштовані, то на території мисливських угідь районних спілок УТМР майже всюди відсутні. Тому прошу Вас, керівники мисливських господарств, облаштувати дані місця, до початку відкриття сезону полювання 2011-2012 років.
З метою профілактики класичної чуми свиней та диференціальної діагности африканської чуми свиней в Харківській області протягом І кварталу 2011 року вакциновано 195 тисяч голів свиней в господарствах та 49 тисяч голів свиней в особистих подвір’ях громадян.
Головним управлінням ветеринарної медицини в Харківській області сумісно з управлінням Державтоінспекції ГУМВС України в Харківській області посилено контроль за переміщенням сировини та продукції тваринного походження. З цією метою створено 32 мобільні групи з представників УДАІ ГУМВС України в Харківській області та державних інспекторів ветеринарної медицини в кожному районі області та містах обласного підпорядкування. Визначені місця дислокації функціонування мобільних груп та маршрути. На день перевірки вищезазначеними групами проведено 443 спільних рейдів, притягнуто до адміністративної відповідальності 94 порушника на загальну суму 6001 грн.
Державною службою ветеринарної медицини Харківської області систематично проводиться роз’яснювальна робота з власниками свиней та населенням щодо недопущення виникнення і профілактики захворювання свиней на африканську чуму. В поточному році здійснено 75 виступів через ЗМІ, розповсюджено 10 921 листівка, проведено 806 лекцій та 828 виступів на зібраннях громадян. Виготовлено та розповсюджено 1 500 інформаційних плакатів та пам’яток.
В більшості свиногосподарств області залишається не вирішеним питання щодо утилізації боєнських відходів, технологічного відходу свиней. Керівниками господарств необхідно упорядкувати місця утилізації, включаючи біотермічні ями, діючі худобомогильники відповідно до ветеринарно-санітарних правил, при цьому враховувати, що будівництво нових біотермічних ям та худобомогильників заборонено законодавством.
Протягом останніх 3-х місяців підрозділами ГУ МВС України в Харківській області із залученням фахівців державної служби ветеринарної медицини ліквідовано 37стихійних місць торгівлі харчовими продуктами та продуктами тваринництва. Значну роботу було проведено на території Харківського району, де було ліквідовано 12 місць несанкціонованої торгівлі та в м. Харкові 9 місць. Також робота проводилась на території Балаклійського, Дергачівського, Коломацького, Лозівського та Шевченківського району, де ліквідовані всі місця стихійної торгівлі.
Але, незважаючи на значну проведену роботу з даного питання, на теперішній час залишається складна ситуація, щодо стихійної торгівлі харчовими продуктами та продуктами тваринництва на території Дорічанського, Зміївського, Ізюмського, Красноградського, Краснокутського, Куп’янського, Печенізького, Чугуївського районів та м. Харкова, де загалом налічується 59 місць стихійної торгівлі, в т.ч. в м. Харкові 44 місця.
Звертаючись до керівництва органів внутрішніх справ області та керівників виконавчої влади адміністративних районів, прошу Вас посилити роботу із зазначеного питання, тому що в іншому випадку Ваша бездіяльність може привести до занесення на територію Харківської області інфекційних захворювань тварин, в т.ч. збудника африканської чуми свиней.
Дякую за увагу!

Начальник Головного управління ветеринарної медицини в Харківській області В.О.Олійник