Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Доповідь заступника голови ХОДА Ігоря Шурми "Про стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати, внесків до Пенсійного фонду України та зайнятості населення".

Сьогодні ми в четвертий раз за цей рік заслуховуємо одне з найболючіших питань - погашення боргів з виплати заробітної плати та перед Пенсійним фондом України.
 
Результатом цілеспрямованої роботи органів влади всіх рівнів з цього питання є виконання зведеного графіку погашення заборгованості із заробітної плати, розробленого виходячи із суми боргу на 1 квітня цього року в розмірі 158,6 млн. грн..
 
Протягом червня 2011 року борги з виплати заробітної плати скорочені на 34,9 млн. грн., по страхових внесках на 8,8 млн.грн., по єдиному внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – на 2,6 млн.грн.
На сьогодні заборгованість з виплати заробітної плати складає 118 млн. грн., в тому числі 110 млн. грн. на економічно активних підприємствах.
Борг підприємств, установ та організацій до Пенсійного фонду України складає: по страхових внесках – 242,7 млн. грн., по єдиному внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 38,4 млн. грн.
 
Основні борги зосереджені на 34 державних підприємствах, де заборгованість із заробітної плати складає 82 млн. грн. або 69 %, по страхових внесках до Пенсійного фонду України - 131 млн. грн. або 54%, по єдиному соціальному внеску - 21 млн. грн. або 55%. На жаль, питання ліквідації боргів на підприємствах державної форми власності, знаходиться в площині завдань центральних органів виконавчої влади. 
 
Незважаючи на позитивні зрушення, не виконали затверджені графіки її погашення у Балаклійському, Близнюківському, Валківському, Дворічанському, Краснокутському, Лозівському, Харківському районах області, в усіх містах обласного значення, крім міста Люботин.
 
При тому, що графік погашення заборгованості з виплати заробітної плати по місту Харкову виконано, борги з виплати заробітної плати зросли у Комінтернівському, Ленінському, Орджонікідзевському та Червонозаводському районах.
 
У квітні-червні цього року за рахунок несплати поточних платежів по єдиному соціальному внеску найбільший приріст боргу спостерігається у Комінтернівському, Жовтневому, Червонозаводському та Ленінському районах м.Харкова, містах Ізюм та Куп’янськ.
 
З метою посилення відповідальності керівників підприємств-боржників за несвоєчасну виплату заробітної плати та платежів до Пенсійного фонду України, удосконалюється співпраця органів влади та контролюючих органів.
 
Заходами контролю охоплені всі підприємства-боржники. За результатами спільних 422 вивчень дотримання трудового та пенсійного законодавства до органів прокуратури направлено матеріали на 205 керівників підприємств, де порушуються його норми, у т.ч. на 138 керівників підприємств-боржників.
 
За їх результатами вжито 149 заходів прокурорського реагування, а також порушено 20 кримінальних справ (ДП “ХЕМЗ”, ЗАТ "Краснопавлівський молокозавод", ЗАТ "Харківський завод "Будгідравліка", НДІ «Укрводгео», ТОВ „Лікеро-горілчаний завод „Арго” та інші).
 
Після передачі матеріалів до органів прокуратури повністю погашена заборгованість із виплати заробітної плати на 48 підприємствах, у тому числі у науково-виробничій фірмі "Сінтал Д" (1,2 млн. грн.), комунальному підприємстві "Харківський вагоноремонтний завод" (664 тис.грн.), заводі «ТОРА» (544 тис.грн.), Українському науково - дослідному інституті Екологічних проблем (332 тис.грн.), закритому акціонерному товаристві "Харківська база № 2" (290 тис.грн.), Дергачівському підприємстві комунального господарства (207 тис.грн.) та інших. Всього працівникам області виплачено 8,5 млн. грн.
 
До Територіальної державної інспекції праці у Харківській області направлено листи щодо 148 підприємств – боржників. За січень-червень 2011 року вже притягнуто до адміністративної відповідальності 93 керівника підприємств (загальна сума штрафу склала 47 тис. грн.)
За невиконання приписів, наданих державними інспекторами праці щодо усунення порушень трудового законодавства, у І півріччі поточного року винесено 132 постанови про накладання адміністративних штрафів за ознаками ст. 188-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Загальна сума штрафів склала 115 тис.грн.
 
За допущені порушення пенсійного законодавства, у тому числі несвоєчасну сплату внесків, за січень-червень 2011 року притягнуто до адміністративної відповідальності 851 посадова особа, подано матеріали на розірвання контрактів та припинення трудових відносин з керівниками 26 підприємств, подано 23 матеріали на притягнення керівників підприємств до кримінальної відповідальності.
 
На офіційному веб-сайті Харківської обласної державної адміністрації оприлюднена інформація щодо 33 керівників підприємств-боржників перед Пенсійним фондом України, яким за рішеннями суду обмежено виїзд за кордон (7 керівників підприємств: Ізюмський комбінат комунальних підприємств - Лагоша В.І., ВАТ «Красноградський маслосирзавод» - Савчук С.Г., ПМП «Ельдорадо» - Приймак О.С., СБК «Росія» - Колісник О.І., Петропавловське КП «Благоустрій» - Поленова О.Ю., підприємство ДВК № 12 Управління державного департаменту України з питань покарань в Харківській області - Гавриков Р.М., ТОВ «Екотехнології» - Чумаченко А. І., 26 фізичні особи-підприємці: Козлова О.Є., Кононенко Л.М., Новіченко І.П., Шевченко В.М., Манченко Т.Ф., Баклагін М.І. Самойленко В.Г., Позняк Н.М., Безбатько О.А., Наконечний С.В., Момот О.С., Рисований О.С., Козлов В.В., Синявський С.М., Крисько М.І., Тимченко І.В., Кадук С.Ф., Веровський Я.Л., Прокопенко А. І., Верховодова О.І., Азарова В.М., Бражко С.М., Кисельова О.В., Котляров М.І., Скорик В.М., Комісарюк О.Ф.).
 
З початку року за участю правоохоронних органів проведено 265 засідань обласної, міських та районних тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на яких заслухано звіти 695 керівників підприємств-боржників.
 
За результатами роботи комісій були ліквідовані борги з виплати заробітної плати у ВАТ «Вовчанський м’ясокомбінат» (на наступний день після проведення засідання комісії),ТОВ «Артамед»(Первомайський район),ТОВ «Дуан-К» (м. Чугуїв),наІзюмському комбінаті комунальних підприємств та ряді інших.
 
26 липня цього року було проведено робочу нараду за участю управлінь облдержадміністрації, Пенсійного фонду України, територіальної державної інспекції праці у Харківській області та прокуратури Харківської області, на якій розглянуті матеріали підприємств-боржників та встановлено, що їх керівники не забезпечують першочергове направлення коштів, які надійшли на розрахунковий рахунок, на виплату заробітної плати:
- у ВАТ «Трест «Південтранстехмонтаж»- спрямовано лише 16,5 % або 99,4 тис.грн. з 599,9 тис.грн., що надійшли на розрахунковий рахунок; 
- у ВАТ «Потенціал» - 16% (відповідно 366,7 тис.грн. із 2347,6 тис.грн. );
- у ВАТ «Будгідравліка» - 24,1% (відповідно 371,1 тис.грн. із 1537 тис.грн. );
- на фірмі «трикотажне об’єднання» - не направлено жодної копійки на заробітну плату із 256,4 тис.грн., що надійшли на розрахунковий рахунок.
Але працівникам в рахунок заробітної плати замість готівки видають продукцію товариства, що склало майже 10% заробітної плати .
Куди спрямовано решту коштів буде вивчатися. Звіти керівників цих підприємств будуть заслухані на черговому засіданні обласної тимчасової комісії за участю прокуратури Харківської області.
 
Зважаючи на актуальність питання погашення боргів з виплати заробітної плати та перед Пенсійним фондом України його доцільно залишити на щоквартальному контролі.