Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

4 квітня 2011 року Віце-прем'єр-міністр - Міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко презентував три урядових законопроекти, які спрямовані на детінізацію та легалізацію заробітної плати у країні

Територіальна державна інспекція праці у Харківській області інформує, що 04 квітня 2011 року Віце-прем'єр-міністр - Міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко презентував три урядових законопроекти, які спрямовані на детінізацію та легалізацію заробітної плати у країні.
Законопроектами передбачені поняття гарантованої заробітної плати, змінені норми контролю підприємств у сфері трудових відносин і передбачено посилення відповідальності роботодавців, зокрема, за виплату зарплати на рівні нижче мінімальної або пізніше від встановленого терміну.
У результаті впровадження таких змін уряд очікує на збільшення відрахувань до всіх соціальних фондів, а також легалізацію заробітних плат і робочих місць.
Основною метою законопроектів є захист конституційних прав громадян на своєчасне одержання винагороди за працю та забезпечення позитивного впливу на стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати, легалізації зайнятості населення та сприяння викоріненню виплати заробітної плати "в конвертах", зменшення кількість випадків порушення норм законодавства про працю.
Крім того, влада розраховує на те, що законодавство про легалізацію зарплат принесе 50 млрд. грн. до усіх соціальних фондів, зокрема до Пенсійного Фонду України.
Що стосується проекту Закону України "Про відповідальність підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців та інших суб'єктів підприємницької діяльності у сфері праці", то ним передбачено встановлення відповідальності підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців та інших суб'єктів підприємницької діяльності у сфері праці та посилення державного контролю в частині додержання законодавства про працю та захист прав працівників.
При розробці проекту закону враховано, що на сьогодні роботодавець в Україні має економічну вигоду від затримки виплати заробітної плати, виплати заробітної плати в розмірах менших ніж передбачено законодавством, виплати заробітної плати "в конвертах", не оформлення трудових відносин. Така ситуація порушує права працюючого населення та не сприяє надходженню коштів до бюджетів всіх рівнів та Пенсійного фонду України.
На сьогодні Україна має найнижчі штрафні санкції, з поміж країн Європи, за порушення законодавства про працю, в тому числі і за несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати, додержання мінімальних державних гарантій. Одночасно в країнах Європи мінімальні штрафні санкції за зазначене порушення складають від 8300 грн. (Болгарія) до 100000 грн. (Чехія), максимальні від 83000 грн. (Болгарія) до 2000000 грн. (Словаччина).
"Ми завдяки таким нормам зробимо все, щоб формалізувати відносини працівників і роботодавців. Для нас це надзвичайно важливо, адже люди часто працюють, не маючи жодних угод, на "рабських" засадах, без будь-якої соціальної захищеності", - казав у квітні Тігіпко.
Територіальна державна інспекція праці у Харківській області.