Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

відбулося спільне засідання трьох комітетів Громадської ради при обласній державній адміністрації щодо цінової політики держави на споживчому ринку

15 червня у Харкові відбулося спільне засідання трьох комітетів Громадської ради при обласній державній адміністрації щодо цінової політики держави на споживчому ринку. Під час засідання представники громадськості заслухали звіти фахівців Головного управління економіки ХОДА, територіального відділення Антимонопольного комітету, Інспекції по цінам та обласного управління у справах захисту справ споживачів. За результатами засідання ухвалили рішення: посилити інформування населення через ЗМІ стосовно заходів державного регулювання, яких вживає влада, та досягнутого рівня стабільності даного ринку; запропонувати керівництву комерційних ЗМІ угоду про партнерство з метою запобігання публікації необґрунтованої або завідомо викривленої інформації, здатної викликати цінову дестабілізацію; розробити та здійснити комплекс заходів, спрямованих на соціальний захист усіх верств населення, створення конкурентного середовища, розвиток виробництва місцевих споживчих товарів, посилення контролю за якістю товарів та її відповідності ціні, запобігання проявів монополізму, активізацію боротьби з економічними злочинами у сфері виробництва та реалізації споживчих товарів.

 

Рішення спільного засідання комітету з питань соціально-економічного розвитку, малого та середнього бізнесу і міжнародних відносин, комітету з питань побутового обслуговування, торгівлі, комунальних послуг та захисту прав споживачів, комітету з питань соціального захисту та охорони здоров’я Громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації

Відповідно до пропозиції начальника управління внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Харківської обласної державної адміністрації В.А. Зінченка на спільному засіданні комітету з питань соціально-економічного розвитку малого та середнього бізнесу і міжнародних відносин, комітету з питань побутового обслуговування, торгівлі, комунальних послуг та захисту прав споживачів, комітету з питань соціального захисту та охорони здоров’я за участю представників Головного управління економіки облдержадміністрації, Державної інспекції по контролю за цінами у Харківській області, Головного Харківського обласного управління у справах захисту прав споживачів, Управління підприємництва та споживчого ринку Харківського міськвиконкому було розглянуто ситуацію на споживчому ринку області.

Усвідомлюючи значення стабілізації цін на споживчому ринку Харківської області, особливо на продукти першого вжитку – як складової продовольчої безпеки регіону і держави в цілому, спільне засідання комітетів Громадської ради при обласній державній адміністрації констатує, що:

1. На даний момент, коли ситуація на національному та регіональному споживчому ринку диктується не тільки попитом та пропозицією, а й несприятливою макроекономічною ситуацією в цілому, наступає принципово новий момент, коли потрібно активно діяти як суб’єктам господарювання, так і державі.

2. Харківська обласна державна адміністрація проводить системну роботу зі стабілізації споживчого ринку області, здійснюючи комплекс заходів з постійного моніторингу та регулювання цін, особливо на товари першого вжитку.

3. Важливим напрямком роботи зі стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку є об’єднання зусиль місцевих органів державної влади та самоврядування, територіальних органів центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, засобів масової інформації.

У зв’язку з викладеним, спільне засідання комітетів Громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації вважають за доцільне:

1. З метою попередження ажіотажного попиту, який може призвести до ускладнення цінової ситуації, особливо на продовольчому ринку області, посилити інформування населення через засоби масової інформації стосовно заходів державного регулювання, яких вживає влада, та досягнутого рівня стабільності даного ринку.

2. Запропонувати керівництву комерційних засобів масової інформації угоду про партнерство з метою запобігання публікації необґрунтованої, або завідомо викривленої інформації, здатної викликати цінову дестабілізацію.
3. Розробити та здійснити комплекс заходів, спрямованих на:

- соціальний захист усіх верств населення;

- створення конкурентного середовища;

- розвиток виробництва місцевих споживчих товарів, перш за все, харчових продуктів з виробленої в області сировини;

- скорочення кількості посередницьких ланок від виробника продукції до її споживача;

- організаційне, територіальне та функціональне вдосконалення торгової мережі;

- підсилення контролю за якістю товарів та її відповідності ціні;

- запобігання проявів монополізму, картельних змов на всіх етапах проходження споживчих товарів від виробника до кінцевого споживача;

- активізацію боротьби з економічними злочинами у сфері виробництва та реалізації споживчих товарів.

4. У відповідності з рішенням Харківської обласної ради від 24.04.2011 р. № 116-VI «Програма розвитку тваринництва в господарствах Харківської області на 2011-2015 роки» прискорити розробку та прийняття Комплексної програми інвестиційно-інноваційного розвитку агропромислового виробництва і земельної реформи Харківської області на 2011-2015 роки і до 2020 року.

5. Для розробки комплексу науково-обгрунтованих заходів з підвищення ефективності державного регулювання споживчого ринку, стабілізації цінової ситуації максимально задіяти науковий потенціал області.

Голова комітету з питань соціально-
економічного розвитку малого та
середнього бізнесу і міжнародних відносин І.Г. Наумов

Голова комітету з питань побутового
обслуговування, торгівлі, комунальних
послуг та захисту прав споживачів М.М. Будьонний

Голова комітету з питань соціального
захисту та охорони здоров’я І.В. Харченко