Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Доповідь на селекторній нараді облдержадміністрації з питання «Про стан розрахунків платників з Пенсійним фондом» в.о. начальника головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Т.В. Зятєвої

Шановний Ігорю Михайловичу!
Шановні учасники наради!
 
За 4 місяці поточного року в бюджет Пенсійного фонду Харківської області надійшло 2400,2 млн. грн. власних коштів, що склало 101,2 % від плану.
У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження зросли на 327,7 млн. грн. або на 15,8%.
Сприяли збільшенню надходжень позитивна динаміка росту фонду оплати праці. За січень-квітень темп зростання ФОП склав 113,3 % до аналогічного періоду минулого року
Поряд з цим, потреба на виплату пенсій продовжує зростати в результаті проведених перерахунків пенсій відповідно до  збільшення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб згідно чинного законодавства.
Так, видатки для виплати пенсій за 4 місяці поточного року склали            4003,3 млн. грн., сумаяких профінансована в повному обсязі.В травні потреба складе  1067,3 млн. грн.
Тому підвищується значення такого показника, як рівень самозабезпеченності власними коштами на виплату пенсій по області в цілому і по кожному району зокрема.
З початку поточного року цей показник збільшився по області на 5,8 % і на 1 травня він досяг 84,6 %, проти 78,8% на 01.01.2011.
Разом з тим, від’ємна динаміка відсотка самозабезпеченності спостерігається в Ізюмському районі, де забезпеченість власними коштами на виплату пенсій з початку року знизилась на 5,5 %, Валківському - на 5,1 %, Коломацькому – на 4,1 %, та Краснокутському – на 4,0 % районах області, а по м. Первомайський – на 17,9%.
Крім того, при середньому показнику серед районів області 55,8%, більш ніж  в третині районів самозабезпеченність складає нижче 40%.
Наразі, прагнення до збільшення рівня забезпеченності власними коштами на виплату пенсій є більш ніж актуальним, і є результатом економічної діяльності району (міста), спільної роботи органів влади на місцях, з галузевим управліннями, з керівниками підприємств і організацій, рівня інвестиційних іниціиатив.
Сьогодні це дуже важливо, бо наповнення бюджету, забезпечення своєчасних пенсійних виплат дається дуже не легко, проте збереження соціальної стабільності остається першочерговим завданням і для органів Пенсійного фонду і для органів влади.
В травні  ми продовжуємо працювати над планом і очікуємо його виконання, хоча сума суттєва - 602,7 млн. грн.. Станом на 13 травня надійшло вже 220,1 млн.грн. власних коштів, або 36,5.% від запланованого.
Нажаль негативним чинником щодо сталого наповнення бюджету, залишаються несвоєчасні розрахунки платників  з Пенсійним  фондом, що  спричиняє подальший приріст заборгованості .
І хоча борг по страхових внесках за 4 місяці поточного року зменшився на 9,7 млн. грн., проте в цілому лишився завеликим  і на 1 травня склав 256,9 млн. грн.
Хочу акцентувати увагу на тому, що ці борги безумовно необхідно сплачувати, бо перш за все це страховий стаж працівників, про що ми вже неоднаразово говорили. А с другого боку це наповнення бюджету і своечасна виплата пенсій сьогодні.
Слід також зазначити, що з введенням в дію Закону «Про єдиний соціальний внесок» було передбачено можливість рострочення існуючих на початок 2011 року боргів по пені, фінансових санкціях, пільгових пенсіях, що певним чином надає можливість розрахуватись і по страхових внесках.
На сьогодні договори на рострочення укладені із 95-ма платниками на суму 32,7 млн.грн. Сплачено 682 тис. грн
Враховуючи складність ситуації по погашенню боргів і користуючись нагодою, звертаємось до керівництва райдержадміністрацій при розгляді на комісіях по погашенню боргів ще раз звернути увагу на потенційні можливості боржників щодо використання цієї законодавчої норми з метою зменьшення боргів по страхових внесках.  
Разом з тим, велике занепокоєння викликає наявність боргів вже по єдиному соціальному внеску.
Станом на 1 березня поточного року по звітним даним сума їх складала 17 млн. грн.  Протягом  останніх двох місяців (березень-квітень) борг по єдиному соціальному внеску збільшився на 20,5 млн. грн.. і становив на 1 травня   37,5 млн. грн.
Необхідно підкреслити, що насамперед це відбулося за  рахунок несплати поточних платежів тими ж боржниками, що несвоєчасно здійснювали розрахунки по страхових внесках.
Як і раніше, це нові борги по великих державних підприємствах.
Станом  на 1 травня сума їх по єдиному внеску становила 24,9 млн. грн., або це 66,4% від всього новостворенного боргу.
І знов це :
- Харківській авіаційний завод-  борг по страхових внесках становить 52,4 млн. грн., приріст з початку року –
1,7 млн. грн, борг по єдиному внеску – 11,2 млн. грн., приріст у березні – квітні 7,6 млн. грн. (У цілому борг по Хаз-у становить (СВ+ЕВ)                63,6 млн. грн.), (30.09.09)
- ДП «Завод ім. Малишева» - борг по страхових внесках складає 18,1 млн. грн., приріст з початку року – 1,0 млн. грн. Борг по єдиному внеску становить 6,0 млн. грн., приріст у березні-квітні 3,9 млн. грн. (У цілому борг становить (СВ+ЕВ) 24,1 млн. грн.)  (30.06.10)
- ДП «Завод ім. Шевченко» - борг по страхових внесках складає 11,3 млн. грн., приріст з початку року – 0,1 млн. грн. Борг по єдиному внеску – 2,2 млн. грн., приріст у березні-квітні 1,2 млн. грн. (У цілому борг (СВ+ЕВ) 13,5 млн. грн..).   (30.04.10)
При цьому всі ці підприємства знаходяться в процедурі банкрутства.
Щодо боргів економічно активних підприємств, то їх борг по єдиному внеску складає на 1 травня – 15,7 млн.грн., в тому числі
-         по державних підприємствах – 3,5 млн.грн.
-         по комунальних підприємствах – 7,1 млн.грн.
-         по сільськогосподарських підприємствах – 0,8 млн.грн.
-         по інших активних - 4,3 млн.грн.
Поки що, залишається не вирішеним до кінця питання погашення боргів по ХКП «Міськелектротранс». Борг по страхових внесках на1 травня становить 34,6 млн. грн, приріст із початку року – 2,1 млн. грн.
По єдиному внескуборг становить вже  5,7 млн. грн., приріст у березні-квітні 3,3 млн. грн. (Загальна сума боргів на 1 травня склала (СВ+ЕВ) 40,3 млн. грн.)
І хоча, слід зазаначити, що сьогодні спостерігається позитивна динаміка щодо розрахунків з Фондом  ХКП «Міськелектротранс», але практика недотримання пропорційності розрахунків по заробітній платі і до Пенсійного фонду у відповідності до чинного законодавства вже  призвела до накопичення великих боргів і буде ускладнювати ситуацію в подальшому, якщо вона не зміниться. І знов слід підкреслити, що це негативно впливає на зарахування страхового стажу ппрацівникам підприємства.
 
Що стосується розподілу боргів по районах, необхідно зазначити, що найбільші  суми боргу по страхових внесках залишаються в Харківському (14,3 млн. грн.) Балаклійському (6,1 млн. грн.), районах, і по містах Первомайський (20,3 млн. грн.), Лозова (6,4 млн. грн.), Ізюм (6,1 млн. грн.).
Що стосується боргів по єдиному соціальному внеску, слід відмітити, що такий борг на сьогодні відсутній лише в 5 районах області – Барвінківському, Близнюківському, Зачепилівському, Зміївському та Сахновщинському.
А найбільші суми боргів по єдиному внеску на 1 травня рахуються по Золочівському (521,5 тис. грн.), Вовчанському (365,0 тис. грн.), Дергачівському (379,6 тис. грн.), районах та містах Ізюм (984,5 тис. грн.) і  Куп’янськ (694,7 тис. грн.).
Зважаючи на ситуацію з боргами органами Фонду застосовуються до боржників всі передбачені чинним законодавством заходи адміністративно-правового впливу.
Перш за все, станом на 01.05.2011 борги дієвого та особливого статусу повністю охоплені роботою по примусовому стягненню. Протягом січня-квітня 2011 року за документами, які знаходяться на виконанні в органах ДВС, надійшло з урахуванням самостійної сплати боржниками 17,7 млн. грн., або 16,3% від сум, що підлягали стягненню, в тому числі безпосередньо від заходів ДВС надійшло - 10,0 млн. грн. (9,9%).
За допущені порушення пенсійного законодавства, у тому числі несвоєчасну сплату внесків, за січень-квітень 2011 року було притягнуто до адміністративної відповідальності (ст. 165-1 ККУ) 524 посадових осіб. Сума штрафів становить 264,3 тис. грн.
Поряд із цим, направлено матеріали на розірвання контрактів з 4 керівниками підприємств державної (2) й комунальної (2) форми власності, розірваний 1 контракт (Кочетоцьке виробниче комунальне підприємство ВКГ), а також, направлено 15 матеріали на притягнення керівників підприємств-боржників до кримінальної відповідальності.
Крім того, свої позитивні результати дають проведення комісій по погашенню боргів по заробітній платі і до Пенсійного фонду на обласному і районому рівнях і, зокрема, практика проведення виїзних засідань обласної комісії в районах області.
У завершенні хочу підкреслити, що зважаючи на вищезазаначене органи Пенсійного фонду області продовжують активну роботу по забезпеченню кращих показників.
Разом з тим ми розуміємо, що без підтримки органів влади, правохороних органів, органів ДПА, соціальних партнерів нашізусилля будуть недостатньо результативними.
Як приклад, слід відзначити, що в результаті плідної спіпраці органів Фонду та прокуратури на місцях внаслідок заходів прокурорського реагування з початку року було погашено заборгованість зі сплати страхових внесків в повному обсязі по 29 боржниках на сумму 2,1 млн.грн. та зменшено заборгованність по 48 боржниках на сумму більше 3 млн.грн..
 Тому, сподіваємось на подальше співробітництво і завжди вдячні за допомогу.
 
Дякую за увагу!