Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Доповідь на селекторну нараду 06.05.2011 року по питанню «Про контроль за сплатою та дотриманням умов користування ставками, що знаходяться в басейнах річок загальнодержавного значення при оренді земель водного фонду»

На території Харківської області з метою забезпечення водою водокористувачів збудовано 57 водосховищ загальною площею водного дзеркала 32,8 тис. га та 2538 ставків загальною площею дзеркала 13,2 тис. га.
Ставки в основному використовуються для забезпечення потреб сільгоспвиробників та рекреації. Користування ставками оформляється договорами оренди, що сприяє утриманню в належному технічному стані гідротехнічних споруд та забезпеченню їх надійної експлуатації під час пропуску весняної повені та дощових паводків.
В зв’язку з тим, що всі річки та водні об’єкти Харківської області відносяться до загальнодержавного значення, орендодавцями водних об’єктів являються місцеві державні адміністрації, тобто райдержадміністрації.
За даними райдержадміністрацій, станом на 01.01.2011 року в оренду передано 865 ставків. Із них з Облводгоспом погоджено 425 договорів оренди, що складає лише 49 % від загальної кількості наданих в оренду ставків.
Найкраще ця робота проведена: у Богодухівському, Валківському, Дергачівському, Зміївському, Золочівському, Лозівському, Нововодолазькому районах.
Недостатньо ведеться робота: у Борівському, Дворічанському, Кегичівському, Коломакському, Первомайському, Сахновщинському районах.
Внаслідок реформування сільськогосподарських підприємств більша кількість водойм, які були на балансі колгоспів і радгоспів, залишились безгосподарними.
З метою ефективного планування режимів роботи водних об’єктів, визначення ступеню ризику та технічного стану гідроспоруд, важливим являється питання проведення паспортизації водних об’єктів.
Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 16 лютого 2010 року, з метою забезпечення надійної експлуатації та запобігання виникнення аварійних ситуацій, місцевим органам виконавчої влади доручено забезпечити проведення інвентаризації і паспортизації об’єктів і споруд, у тому числі гідротехнічних.
Обласною державною адміністрацією неодноразово піднімалось питання щодо забезпечення належної експлуатації водних об’єктів. Щорічно на засіданнях Комісії з питань ТЕБ та НС облдержадміністрації звертається увага на технічний стан гідроспоруд та відповідальність за безаварійний пропуск паводків і повені.
Дорученням Облдержадміністрації № 01-75/1124 від 05.03.10 р. та рішеннями обласної комісії ТЕБ та НС від 23.02.2010 р., 11.03.2011 р. райдержадміністраціям було доручено провести інвентаризацію водних об’єктів, їх паспортизацію та переглянути договори оренди щодо відповідальності користувачів за станом гідротехнічних споруд та постійно вести роботу з орендарями ставків по відпрацюванню водогосподарських паспортів.
Станом на 01.01.2011 р. виготовлено та зареєстровано водогосподарські паспорти на 682 водних об’єкта (27 % від загальної кількості), що не дає в повній мірі виконати оцінку їх технічного стану та розробити плани попередження виникнення надзвичайних ситуацій і прийняття запобіжних заходів. Облводгоспом ведеться активна робота з районними адміністраціями, користувачами водойм по виготовленню водогосподарських паспортів.
За результатами перевірок встановлено, що районними державними адміністраціями передача в оренду водойм здійснюється за договорами оренди землі, в яких не визначається наявність водного об’єкту та гідротехнічної споруди, а також не передбачається відповідальність за технічний стан гідроспоруд, проведення доглядових і ремонтних робіт, дотриманням належної якості води та додержанням гідрогеологічного стану територій в зоні впливу водного об’єкту на підтоплення населених пунктів та сільськогосподарських угідь.
Районні державні адміністрації у Богодухівському, Валківському, Дергачівському, Зміївському, Золочівському, Нововодолазькому районах провели значну роботу по внесенню змін до договорів та виготовленню водогосподарських паспортів.
А такі райони, як Барвінківський, Борівський, Дворічанський, Коломакський, Первомайський, Сахновщинський не враховують наявність водного об’єкту, гідротехнічних споруд та умов їх експлуатації.
Районними державними адміністраціями недостатньо проводиться робота з цільового використання комплексних систем водокористування, а саме для зрошення меліорованих земель. Такі водосховища як Трав’янське, Муромське, Рогозянське, що входять до міжгосподарських систем, практично для зрошення не використовуються, хоча комплекс насосних станцій збережений. Районним державним адміністраціям Харківського, Дергачівського, Золочівського районів необхідно звернути на це увагу.
Слід відмітити такі райони як Балаклійський, Красноградський, Чугуївський, де проводяться роботи по відродженню меліорації та впроваджують крапельне зрошення.
Для того, щоб зрушити з місця питання утримання і догляду за гідроспорудами та попередження подальшого погіршення їх технічного стану, упорядкування надання водних об’єктів в користування на умовах оренди, Харківським облводгоспом направлено до Облдержадміністрації матеріали на узгодження «Методичних рекомендацій з надання в оренду земельних ділянок з розташованими на них водоймами та гідроспорудами». Проект розпорядження проходить погодження з обласними управліннями і службами та на даний час знаходиться на відпрацюванні в Головному юридичному управлінні Облдержадміністрації.

У березні-квітні 2011 року районними державними адміністраціями за участю Облводгоспу проводились семінар-наради з орендарями ставків. На даних нарадах проводилось роз’яснення щодо положень чинного законодавства по дотриманню використання водних об’єктів та користування землями водного фонду, дотриманню заходів щодо забезпечення надійної експлуатації гідротехнічних споруд.
Потребує вирішення і подальша експлуатація безгосподарних водосховищ. У зв’язку з відсутністю в районних адміністраціях служб, враховуючи наявну матеріально-технічну базу Облводгоспом подано на розгляд до облдержадміністрації обґрунтування щодо передачі на баланс управління 33-х безгосподарських водосховищ для здійснення доглядових і ремонтних робіт. Прийняття цього рішення вирішить питання надійності та безпечної експлуатації водосховищ згідно правил експлуатації.
За даними Головного управління Державного казначейства України у Харківській області, надходження до державного бюджету коштів по коду бюджетної класифікації 22120000 «Плата за надані в оренду ставки, що знаходяться в басейнах річок загальнодержавного значення» за 2010 рік склали 45650, 00 грн. (перевиконання - 152 % від планових показників).
Відповідно до програми економічних реформ України на 2010-2014 р.р. передбачено перерозподіл доходів між державними і місцевими бюджетами, а саме – передання на місцевий рівень плати за надані в оренду ставки, що знаходяться в басейнах річок загальнодержавного значення, що визначено пунктом 15 частини 1 статті 66 глави 11 розділу ІІІ Бюджетного кодексу України.
Станом на 01.04.2011 р. плата по даному виду платежу склала 4,956 тис.грн., у порівнянні за аналогічний період 2010 року – 5,760 тис.грн.
Добре проведена робота по забезпеченню надходжень по даному виду платежів – у Богодухівському, Великобурлуцькому, Зачепилівському Зміївському, Золочівському, Кегичівському, Красноградському, Лозівському, Нововодолазькому районах.
Незадовільно виконані заходи у Борівському, Дворічанському, Первомайському, Сахновщинському, Шевченківському районах. При цьому Первомайською і Сахновщинською райдержадміністраціями щоквартально інформується про відсутність даного виду платежів.
Аналіз показує, що сума надходжень може бути збільшена удвічі якщо будуть оперативно внесені зміни до договорів оренди.