Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація до відзначання 25-х роковин Чорнобильської катастрофи

У Харківській області станом на 01.01.11 налічується 24 426 громадян, які користуються пільгами відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, з них:
- учасників ліквідації наслідків аварії – 12834 чол., в т.ч. інвалідів – 5360 чол.;
- переселенців з зони радіоактивного забруднення – 5682 чол., в т.ч. інвалідів – 744 чол.

Чисельність постраждалих дітей становить 4529 чол., з них інвалідність, пов`язана з Чорнобильською катастрофою, встановлена 50 чол.
1041 сім`я отримує пільги внаслідок втрати годувальника, смерть яких пов`язана з аварією на ЧАЕС.

25 дітей – сиріт знаходиться під опікою або піклуванням.
В області підготовлено розпорядження голови обласної державної адміністрації від 31.01.11 № 26 «Про відзначення 25-х роковин Чорнобильської катастрофи», яким затверджений План заходів.

Відповідні розпорядження підготовлені в усіх районах та містах області.
В цьому році з обласного бюджету збільшені кошти на надання матеріальної (адресної) допомоги чорнобильцям, в тому числі: 25 дітям-сиротам по 500,0 грн. кожній, на загальну суму 12,5 тис.грн., 162 дітям-інвалідам по 300,00 грн. кожній, на загальну суму 48,6 тис.грн., та 997 дружинам (чоловікам) померлих громадян по 300,00 грн. кожній, на загальну суму 299,1 тис.грн.

У грудні поточного року до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС буде виплачена матеріальна допомога учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС квітня 1986 року 459 чол. по 500,00 грн. кожному, на загальну суму 229,5 тис.грн.

У порівнянні з 2010 роком в 2011 збільшена виплата сім’ям померлих громадян, які користуються пільгами відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», розмір виплати складає 1000,0 грн.

За ініціативою громадських чорнобильських організацій на засіданнях Координаційної ради розглядалося питання прийняття законопроектів «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду». За підписом голови Харківської обласної державної адміністрації М.М.Добкіна були направлені листи-звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо позиції громадських чорнобильських організацій Харківської області. Від Координаційної ради направлені листи Народним депутатам Харківщини, з метою акцентування їх уваги при розгляді законопроектів щодо соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. На сьогодні законопроект «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду» відкликано і направлено на доопрацювання з урахуванням позицій громадських чорнобильських організацій Харківщини.

В квітні 2011 року проводяться зустрічі представників громадських чорнобильських організацій з керівниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.