Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про діяльність Східної державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання за І квартал 2011 року

Східна державна інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання (Східна держінспекція) в межах наданих повноважень забезпечує реалізацію державної політики в сфері використання ядерної енергії, додержання вимог ядерної та радіаційної безпеки, ліцензування діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання на відповідній території.
На території Харківської області станом на 01.04.11 знаходиться 387 підприємств, організацій та установ, які використовують джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ), в тому числі: в промисловості та науково-дослідних закладів - 105, лікувально-профілактичних установ – 283. Найбільш широке використання ДІВ в медичних закладах, які використовуються для променевої терапії та діагностики захворювань.
Східною держінспекцією згідно з затвердженим Держатомрегулювання планом наглядової діяльності на 2011 рік здійснювався державний нагляд за дотриманням підприємствами, установами та організаціями Харківської області вимог законодавства України, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, умов виданих ліцензій у сфері використання ядерної енергії. У І кварталі 2011р. Держінспекцією проведено 60 інспекцій та інспекційних обстежень за дотриманням підприємствами, установами та організаціями Харківської області вимог ядерного законодавства України, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, умов виданих ліцензій у сфері використання ядерної енергії.
Особлива увага при здійсненні наглядової діяльності приділялась таким питанням:
- забезпечення фізичного захисту ДІВ;
- забезпечення державної реєстрації ДІВ;
- забезпечення належної підготовки та перепідготовки персоналу з питань радіаційної безпеки;
- забезпечення технічного обслуговування ДІВ;
- підтримання в належному стані системи обліку і контролю ДІВ, тощо.
За виявленими фактами правопорушень Східною держінспекцією прийняті відповідні заходи впливу до підприємств, організацій та установ, в тому числі, притягнуто до адміністративної відповідальності 2 посадові особи на загальну суму 340,0 грн.
З метою мінімізації ризиків виникнення радіаційних аварій та інцидентів під особливим контролем Східної держінспекції знаходились підприємства, на яких впроваджені процедури санації, та економічно-неактивні підприємства, і які на своєму балансі мають закриті радіонуклідні ДІВ, зокрема, Товариство з обмеженою відповідальністю «Українська геофізична компанія» (ТОВ «УГК»).
У зв’язку з неможливістю ТОВ «УГК» забезпечити в повному обсязі фізичний захист ДІВ, Східною держінспекцією надані приписи стосовно вжиття невідкладних заходів щодо забезпечення радіаційної безпеки та посилення фізичного захисту ДІВ, а також забезпечення безпечного завершення діяльності з використання ДІВ. Станом на 31.03.11 приписи виконані, діяльність з використання ДІВ ТОВ «УГК» завершено в повному обсязі. ДІВ на балансі підприємства відсутні.
Згідно з затвердженим Держатомрегулювання планом ліцензування на 2011 рік у І кварталі 2011 р. передбачалось ліцензування діяльності з використання ДІВ 9 підприємств, організацій та установ Харківської області. Фактично розглянуто 29 заяв та комплектів документів підприємств, організацій та установ Харківської області, в тому числі, видача ліцензій – 9 (медичним установам), переоформлення ліцензій – 4, внесення змін до ліцензій – 16.
З метою забезпечення колегіальності та відкритості рішень в Східній держінспекції працює Ліцензійна комісія, яка забезпечує розгляд ліцензійних справ та надає пропозиції щодо прийняття рішення про видачу, відмову у видачі, переоформлення, продовження чи зупинення дії, анулювання і поновлення строку дії ліцензії, а також внесення змін до ліцензії у сфері використання ядерної енергії - використання джерел іонізуючого випромінювання, а саме, генеруючих пристроїв, крім прискорювачів з енергією прискорення більше 1 МеВ.
У І кварталі 2011 року відбулось 9 засідань Ліцензійної комісії Східної держінспекції, на яких розглянуто та прийняті позитивні рішення по 26 ліцензійним справам підприємств, організацій та установ Харківської області.
Протягом кварталу держінспекцією здійснювався поточний аналіз стану радіаційної безпеки підприємств, організацій та установ Східного регіону за звітною документацією, яка надавалась ліцензіатами, здійснено аналіз 132 звітів про стан радіаційної безпеки за 2010 рік Ліцензіатів, які знаходяться на території Харківської області.
За результатами аналізу встановлено, що Ліцензіатами у 2010 році в основному забезпечувався необхідний рівень радіаційної безпеки при проведенні діяльності з джерелами іонізуючого випромінювання. Разом з тим, було встановлено перевищення контрольних рівнів опромінення персоналу категорії «А» в Комунальному закладі охорони здоров’я «Харківський обласний клінічний онкологічний центр» (1 особа). Комісією Онкоцентру було проведено службове розслідування даного випадку, за результатами розслідування вжиті відповідні заходи.
Важливим інструментом забезпечення функціонування державної системи обліку та контролю ядерних матеріалів і виконання вимог міжнародних угод щодо нерозповсюдження ядерної зброї є виконання підприємствами, організаціями та установами, діяльність яких підпадає під вимоги зазначених угод, заходів щодо забезпечення обліку та контролю ядерних матеріалів.
Інспекторами МАГАТЕ за участю Східної держінспекції проведено
дві інспекції Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» виконання заходів щодо реалізації Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Інспекції пройшли без зауважень, порушень не виявлено.
Стан радіаційної безпеки в Харківській області зумовлений наявністю підприємств, організацій та установ, що використовують радіаційно-небезпечні технології і речовини, і їх впливом на обслуговуючий персонал, населення та навколишнє природне середовище, є задовільний; радіаційних аварій та інцидентів з ДІВ на території Харківської області не зафіксовано.
 
 
Начальник Східної держінспекції
з ядерної та радіаційної безпеки
Держатомрегулювання                                                                         В.Правдюк