Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Проект Регіональної угоди між Харківською обласною державною адміністрацією, Спільним представницьким органом сторони роботодавців Харківської області та профспілковими об’єднаннями Харківської області на 2011 – 2012 роки

РЕГІОНАЛЬНА
УГОДА

 

між Харківською обласною
державною адміністрацією,
Спільним представницьким
органом сторони роботодавців Харківської області та профспілковими об’єднаннями Харківської області на
2011 – 2012 роки

 

 


2011 р.
Загальні положення

Регіональна Угода (далі – Угода) укладена на тристоронній основі між Харківською обласною державною адміністрацією, Спільним представницьким органом сторони роботодавців Харківської області та профспілковими об’єднаннями Харківської області (далі – Сторонами) відповідно до Конституції України, законів України “Про колективні договори і угоди”, “Про соціальний діалог в Україні” та з метою створення кращих умов для збереження, відтворення і розвитку трудового та людського потенціалу регіону. Угода спрямована на удосконалення економічних, виробничих, соціально-трудових відносин, регіональної соціально-економічної політики на договірній основі та партнерських засадах.
Сторони визнають Угоду як правовий акт соціального діалогу, який визначає узгоджені норми діяльності Сторін щодо соціально-економічного розвитку регіону, удосконалення соціально-трудових відносин, забезпечення продуктивної зайнятості, справедливої оцінки оплати праці, охорони праці та реалізації трудових, соціально-економічних прав і гарантій працюючих та всього населення регіону. Націлюють свої зусилля на розвиток регіонального виробничого комплексу, як одного з важливих чинників збереження і збільшення кількості сучасних робочих місць, забезпечення гідної оплати праці та належних умов праці.
Сторони визнають повноваження кожної зі Сторін і зобов’язуються у співпраці дотримуватися таких принципів соціального діалогу: взаємоповаги до інтересів партнерів, паритетності представництва, рівноправності Сторін, взаємної відповідальності, конструктивності в ході виконання даної Угоди та при внесенні змін чи доповнень до неї.
Прийняті Сторонами норми, домовленості та зобов’язання є обов’язковими для виконання.
Положення Угоди діють безпосередньо і поширюються на суб’єкти діяльності, управління та господарювання, які перебувають у сфері впливу Сторін, що уклали Угоду.
Сторони сприяють реалізації норм Генеральної, галузевих угод, укладанню та виконанню колективних договорів на підприємствах, в організаціях, установах усіх галузей економіки регіону та малого і середнього бізнесу.
Норми Угоди, економічні, трудові, соціальні права та гарантії, які вона містить, не повинні бути нижчими за визначені законодавством України, а виходячи з можливостей регіону, можуть покращувати порівняно з чинним законодавством становище працівників. Умови Угоди обов’язково застосовуються під час укладання колективних договорів на підприємствах, в установах, організаціях, що перебувають у сфері дії Сторін, які підписали Угоду.
Сторони домовилися під час дії Угоди проводити моніторинг стану виконання чинного законодавства України з питань, що регулюються Угодою та формувати пропозиції з його удосконалення, виходячи з практики застосування. Сприяти реалізації законодавчих і договірних прав і гарантій для працюючих.
Угода укладена на 2011–2012 роки. Набирає чинності з дня підписання і діє до укладання нової або перегляду цієї Угоди. У період дії Угоди Сторони можуть, за взаємною домовленістю, вносити до неї зміни і доповнення.
При здійсненні структурної перебудови економіки регіону, реорганізації Сторін, що підписали Угоду, повноваження та обов’язки переходять до правонаступників.

Розділ 1. Розвиток вітчизняного виробництва

1.1. Сторони домовилися:

1.1.1. Орієнтувати регіональну політику на стале функціонування усіх видів економічної діяльності області. Забезпечувати виконання Стратегії сталого розвитку Харківської області до 2020 року.
1.1.2. Формувати та розглядати проекти обласного бюджету, програми соціального та економічного розвитку регіону за участю представників Сторін Угоди із урахуванням їх пропозицій і зауважень та забезпечувати їх виконання.
1.1.3. Сприяти зміцненню інвестиційного потенціалу економіки області, збільшенню обсягів інвестицій у реальний сектор економіки шляхом активного залучення усіх джерел фінансування, підвищення ефективності їх використання для досягнення стабільного соціально-економічного розвитку.
1.1.4. Обговорювати не рідше одного разу на півріччя стан підготовки виробничої сфери області до роботи в нових умовах, ураховуючи вступ України до СОТ.
1.1.5. Сприяти суб’єктам господарювання у погашенні заборгованості за виготовлену продукцію, виконані роботи та надані послуги, які були здійснені на замовлення міністерств та відомств України, а також за договорами з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.
1.1.6 Забезпечувати виконання завдань Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Харківської області на 2010 – 2014 роки.
1.1.7. Сприяти в максимальній мірі посиленню кооперації між виробниками області. Використовувати потенційні та реальні можливості високотехнологічних промислових підприємств.
1.1.8. Забезпечувати нарощування обсягів виробництва валової продукції сільського господарства в порівняних цінах та обсягів переробки сільськогосподарських продуктів на рівні, визначеному Програмою економічного і соціального розвитку Харківської області.
1.1.9. Сприяти вирішенню питань фінансово-кредитного забезпечення підприємств агропромислового комплексу області.

1.1.10. Забезпечувати максимально повне використання коштів державного та обласного бюджетів, що спрямовуються на фінансову підтримку агропромислового комплексу.
1.1.11. Сприяти суб’єктам господарювання шляхом залучення підприємств до участі у: виставково-ярмаркових та презентаційних заходах на території України та області; презентаційно-іміджевих виставкових заходах за кордоном, передбачених програмами економічного та соціального розвитку області, з метою розвитку виробництва та залучення інвестицій
1.1.12. Брати участь в удосконаленні законодавчої та нормативно-правової бази стосовно соціально-економічного розвитку регіону та підвищення мотиваційних стимулів до праці.
1.1.13. Сприяти розвитку підприємств малого і середнього бізнесу та індивідуального підприємництва, становленню в них колективно-договірних відносин.
1.1.14. Сприяти своєчасному поверненню ПДВ підприємствам-експортерам.

1.2. Обласна державна адміністрація зобов’язується:

1.2.1. Інформувати щокварталу об’єднання профспілок області та обласні об’єднання організацій роботодавців про соціально-економічну ситуацію в області.
1.2.2. Сприяти обов'язковому, своєчасному та в повному обсязі перерахуванню субвенцій з Державного бюджету України на соціально-економічний розвиток Харківської області.

1.3. Обласні об’єднання організацій роботодавців зобов’язуються:

1.3.1. Координувати дії робітників підприємств та сприяти їм у збільшенні обсягів виробництва товарів і послуг, підвищенні конкурентноздатності продукції, розширенні ринків збуту.
1.3.2. Аналізувати проекти законодавчих нормативно-правових актів, визначати і узагальнювати недоліки та перешкоди з їх реалізації, вносити пропозиції щодо своєчасного прийняття відповідних змін і доповнень, націлених на стабільну роботу виробництва.
1.3.3. Рекомендувати керівникам та власникам підприємств своєчасно повідомляти профспілки про прийняття рішень відносно реформування, реструктуризації, у тому числі санації збиткових підприємств, для вжиття узгоджених, спільних заходів щодо захисту трудових та соціально-економічних прав працівників.
1.3.4. Сприяти залученню працівників до управління виробництвом, вирішення проблем його ефективності.
1.3.5. Сприяти участі профспілок в роботі наглядових рад, акціонерних товариств та контролі їх постприватизаційної діяльності, залучати до підготовки змін до договорів купівлі-продажу державного майна та контролю за їх виконанням.
1.3.6. Дотримуватися принципу прозорості під час отримання профспілками інформації про власників суб’єктів господарювання.

1.4. Об’єднання профспілок області зобов’язуються:

1.4.1. Сприяти розвитку трудової активності працівників, спрямованої на підвищення виробничої дисципліни, продуктивності праці, випуску якісної продукції, товарів, наданню послуг, раціональному використанню ресурсів.
1.4.2. Підтримувати заходи роботодавців, які спрямовані на зростання обсягів та модернізацію виробництва, фінансову стабільність, раціональне використання прибутку.
1.4.3. Надавати допомогу роботодавцям в організації трудового суперництва, оглядів-конкурсів на кращих працівників за професіями, економії і ощадливості, раціоналізаторського та винахідницького руху.
1.4.4. Ініціювати укладання колективних договорів на підприємствах, де діють профспілкові організації.
1.4.5. Представляти у разі звернення та наявності повноважень інтереси працівників у суді під час процедури банкрутства підприємства, а також при виникненні колективного трудового спору (конфлікту) та інше.

1.5. Обласні об’єднання організацій роботодавців з обласною державною адміністрацією зобов’язуються:

1.5.1. Сприяти подальшому захисту конституційних прав і гарантій власників землі та майна, дотриманню вимог чинного законодавства України при укладанні і реєстрації договорів оренди земельних ділянок та забезпечувати контроль за проведенням розрахунків за укладеними договорами.

Розділ 2. Трудові відносини та зайнятість населення

2.1. Сторони домовилися:

2.1.1. Забезпечувати виконання заходів, спрямованих на врегулювання процесів на ринку праці, розвиток та збереження сфери застосування праці, повернення населення до економічно доцільної діяльності.
2.1.2. Сприяти сталому скороченню нелегальної і тіньової зайнятості населення, легалізації трудових відносин.
2.1.3. Вживати заходів, спрямованих на впровадження державної політики зайнятості шляхом збереження оптимальної чисельності працівників та забезпечення їх продуктивної зайнятості, підготовку та перепідготовку кадрів із урахуванням потреб підприємства.
2.1.4. Здійснювати регулярне комплексне вивчення стану ринку праці в регіоні. Розглядати його результати щокварталу на засіданнях обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості населення з їх належним висвітленням у засобах масової інформації.
2.1.5. Направити зусилля на підвищення мотивації до праці. З цією метою рекомендувати керівникам та власникам суб’єктів господарювання усіх форм власності:
- не допускати необґрунтованого встановлення неповного робочого дня (тижня) для збереження страхового стажу працюючих. У випадках тимчасових фінансово-економічних труднощів зменшувати тривалість робочого часу на період не більше трьох місяців, з оплатою відпрацьованого часу відповідно до вимог чинного законодавства України, але не менше законодавчо встановленого рівня мінімальної заробітної плати;
- сплачувати час простоїв не з вини працівника із розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу), але не менше мінімальної заробітної плати, установленої законодавством, що дозволить зберегти страховий стаж для призначення пенсії.
2.1.6. Запропонувати Територіальній державній інспекції праці у Харківській області щокварталу надавати соціальним партнерам узагальнену інформацію про результати перевірок з питань дотримання трудового законодавства та здійснення заходів за фактами виявлених порушень.
2.1.7. Погоджувати питання скорочення більше 5% працівників підприємств, установ та організацій протягом року з відповідним вищим виборним органом профспілки.
2.1.8. Сприяти підвищенню якості професійної підготовки робочої сили, рівня її кваліфікації за спеціальностями, що користуються попитом на ринку праці, у тому числі з використанням мережі навчальних закладів державної служби зайнятості.
2.1.9. Розгортати професійне навчання під замовлення роботодавців, зокрема безпосередньо на підприємствах.
2.1.10. Рекомендувати передбачати в колективних договорах зобов’язання роботодавців щодо залучення працівників інших підприємств на умовах цивільно-правових договорів після попереднього інформування профспілок.

2.2. Обласна державна адміністрація зобов’язується:

2.2.1. Проводити моніторинг тенденцій у сфері зайнятості населення, стану професійного навчання кадрів на виробництві та інформувати Сторони і населення області.

2.3. Обласні об’єднання організацій роботодавців зобов’язуються:

2.3.1. Вживати заходів із працевлаштування випускників професійно-технічних та вищих навчальних закладів , відповідно до укладених договорів, та створювати умови для їх професійної адаптації на робочому місці.
2.3.2. Рекомендувати керівникам підприємств щороку визначати обсяги коштів на професійне навчання, перенавчання працівників, у тому числі тих, що плануються до вивільнення. Вживати вичерпних заходів щодо підвищення престижу робітничих професій.
2.3.3. Сприяти суттєвому підвищенню продуктивної зайнятості та максимальному обмеженню застосування скороченої тривалості робочого часу.
2.3.4. Надавати допомогу членам організацій роботодавців з питань застосування законодавства про працю, регулювання трудових відносин, та розроблення локальних нормативних актів, колективних договорів.

2.4. Об’єднання профспілок області зобов’язуються:

2.4.1. Здійснювати громадський контроль за виконанням законів України, інших нормативно-правових актів з питань забезпечення умов праці та зайнятості населення.
2.4.2. Надавати членам профспілок безкоштовну правову допомогу, консультації з питань забезпечення умов праці та зайнятості, у разі необхідності представляти їх права та інтереси в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, судах.
2.4.3. Сприяти забезпеченню додержання трудової дисципліни на підприємствах, в організаціях і установах, що перебувають у сфері дії Сторін Угоди.
2.4.4. Використовувати можливості системи інформування, профспілкового друку для розміщення інформації про стан ринку праці і безробіття. У разі звернення членських організацій оприлюднювати інформацію про наявні вакансії на підприємствах, установах, організаціях.
2.4.5. Брати участь у формуванні консолідованої позиції з питань збереження зайнятості. Співпрацювати з Харківським обласним та Харківським міським центрами зайнятості щодо вирішення питань із надання дотацій роботодавцям для створення нових робочих місць, коштів приватним підприємцям на відкриття власної справи та роботодавцям по частковому безробіттю та інше.
2.4.6. Здійснювати перевірки додержання законодавства України про працю, при надходженні звернень про порушення прав працюючих, в тому числі і за участю представників Територіальної державної інспекції праці у Харківській області, правоохоронних та інших контролюючих органів.
2.4.7. Організовувати навчання членів профспілок, представників трудових колективів, з метою забезпечення належного рівня їх правової обізнаності.
2.4.8. Створювати умови та застосовувати заходи з упередження та ліквідації виявлених порушень трудового законодавства адміністрацією підприємств, установ та організацій області.

Розділ 3. Оплата праці та підвищення доходів працюючих

3.1. Сторони домовилися:

3.1.1. Вживати заходів для підвищення вартості робочої сили, своєчасної і в повному обсязі оплати праці, дотримання діючого трудового законодавства, норм Генеральної, регіональної, галузевих угод та колективних договорів і усунення виявлених порушень.
Інформувати Сторони про випадки порушення законодавства на окремих підприємствах для вжиття необхідних заходів.
3.1.2. Забезпечити зростання середньої заробітної плати в цілому по економіці області в 2011 році не менше ніж на 19,7%, порівняно з 2010 роком, в 2012 році – не менше ніж 16%, порівняно з 2011 роком.
3.1.3. Рекомендувати керівникам підприємств застосовувати під час проведення індексації доходів розрахункову величину прожиткового мінімуму, який щомісяця розраховує Об’єднання профспілок Харківської області по цінах, що склалися в регіоні. У разі необхідності визначити регіональний коефіцієнт його перевищення над законодавчо встановленим рівнем та узгодити на порядок застосування.
3.1.4. Вживати заходів щодо скорочення частки працівників, які отримують заробітну плату нижчу за величину прожиткового мінімуму для працездатної особи.
3.1.5. Сприяти щорічному збільшенню кількості працівників, які отримують заробітну плату в розмірі не нижчому 3-х прожиткових мінімумів, установлених законодавством (це розрахункова величина реального споживчого кошику).
3.1.6. Здійснювати перевірки додержання власниками підприємств законодавства про працю на підприємствах в установах, організаціях, організовуючи комплексні перевірки за участю Територіальної державної інспекції праці у Харківській області, правоохоронних та інших контролюючих органів.
3.1.7. Регулярно заслуховувати на засіданнях обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат звіти власників та керівників підприємств, установ, організацій, які допускають борги і не дотримуються графіків погашення заборгованості. Кожній із Сторін вживати заходи впливу в межах наданих повноважень.

3.2. Обласна державна адміністрація зобов’язується:

3.2.1. Здійснювати моніторинг у сфері нормування праці, рівня оплати праці та заборгованості з її виплати за видами економічної діяльності та районами і містами області.
3.2.2. Пропонувати при формуванні проектів місцевих бюджетів передбачати кошти для забезпечення виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери згідно з чинним законодавством України.
3.2.3. При укладенні контрактів з керівниками державних та комунальних підприємств ураховувати думку галузевих профспілок.

3.3 Обласні об’єднання організацій роботодавців зобов’язуються:

3.3.1.Сприяти виконанню керівниками підприємств норм передбачених:
- статтею 115 Кодексу законів про працю України та статтею 24 Закону України “Про оплату праці” щодо строків виплати заробітної плати» в частині виплати заробітної плати не рідше двох разів в місяць з проміжком часу не більше 16 календарних днів та не пізніше 7 днів від терміну, за який виплачується заробітна плата.
- статтями 33, 34 Закону України «Про оплату праці» щодо здійснення індексації заробітної плати у зв’язку з інфляцією та компенсації за затримку її виплати.
- статтями 4, 31 законів України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та „Про оплату праці” щодо права на отримання профспілками інформації про наявність коштів на рахунках підприємств у разі затримки виплати заробітної плати, а на вимогу працівників відомості про нараховану та невиплачену їм заробітну плату та компенсаційні виплати.
3.3.2.Вживати вичерпних заходів щодо підвищення частки витрат на оплату праці в операційних витратах з реалізованої продукції (робіт, послуг) не менше ніж у 1,5 раза при одночасному підвищенні продуктивності праці не менше ніж на 10% за рік.

3.4. Об’єднання профспілок області зобов’язуються:

3.4.1. Розробляти та надавати рекомендації первинним профспілковим організаціям з питань оплати праці, які необхідно ураховувати при укладенні колективних договорів.
3.4.2. Проводити розрахунки мінімального споживчого кошику та прожиткового мінімуму за основними соціальними і демографічними групами населення за цінами, що склалися у регіоні, для здійснення моніторингу рівня життя працюючих, застосування цих показників під час проведення колдоговірної роботи, формування позицій профспілок щодо відповідності оплати праці європейським стандартам.
3.4.3. Застосовувати в повному обсязі надані профспілкам права щодо здійснення постійного контролю за виконанням роботодавцями зобов'язань у сфері оплати праці. Вживати усі можливі заходи впливу на керівників у випадку їх відмови від участі в колективних переговорах та невиконанні умов колективного договору.
3.4.4. Надавати безкоштовну правову допомогу членам профспілок, зокрема щодо складання позовів, що стосуються захисту їх трудових та соціально-економічних прав, представляти їх інтереси в судах.
3.4.5. Співпрацювати з місцевими органами виконавчої влади усіх рівнів та місцевого самоврядування, органами прокуратури та іншими контролюючими органами з нагальних питань та з питань вирішення поточних проблем щодо трудових та соціально-економічних прав та інтересів усіх категорій працюючих.
3.4.6. Проводити систематичні навчання профактиву та членів профспілок з питань застосування чинного законодавства України, яке гарантує їх трудові та соціально-економічні права та інтереси, у тому числі передбачені нормами Генеральної, галузевих та цієї угод.

4. Охорона праці, здоров’я та навколишнього середовища

4.1. Сторони домовилися:

4.1.1. Розробити та затвердити Регіональну програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2011 – 2015 роки.
4.1.2. Розробляти та здійснювати заходи, спрямовані на удосконалення діючої регіональної системи управління охороною праці, поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища. Здійснювати державний контроль у сфері охорони праці на усіх підприємствах, незалежно від форми власності та організаційно-правової форми господарювання.
4.1.3. Проводити щороку моніторинг атестації робочих місць за умовами праці, поновлювати базу даних підприємств і робочих місць з важкими та шкідливими умовами праці. Забезпечувати своєчасне та якісне проведення їх атестації за участю представників професійних спілок.
4.1.4. Здійснювати регулярні спільні перевірки стану додержання законодавства про охорону праці, у тому числі жінок та молоді, на підприємствах, установах, організаціях області. Установити контроль за усуненням виявлених недоліків.
4.1.5. Сприяти включенню в колективні договори і угоди підприємств, установ, організацій комплексних заходів щодо досягнення установлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам.
Наполягати на фінансовому забезпеченні заходів з охорони праці у розмірах згідно з чинним законодавством України, визначивши одним із основних напрямів роботи підготовку фахівців, відповідальних за стан охорони праці.
4.1.6. Здійснювати контроль за забезпеченням працівників, які працюють із шкідливими умовами праці, лікувальним та оздоровчим харчуванням, спеціальним харчуванням, миючими засобами, наданням працівникам пільг і компенсацій, передбачених чинним законодавством України.
4.1.7. Здійснювати контроль за поступовим виведенням з експлуатації будівель і споруд, що знаходяться в аварійному стані, машин, механізмів, транспортних засобів, які не відповідають технічним вимогам з охорони праці.
4.1.8. Вивчати стан забруднення атмосферного повітря викидами забруднюючих речовин підприємствами та автотранспортом на основі даних лабораторного контролю, проведення якого забезпечують керівники підприємств та власники автотранспорту. Розглянути ці питання на засіданні обласної координаційної ради з екологічних проблем із залученням представників галузевих профспілок.
4.1.9. Проводити роботу щодо поетапного переоснащення сучасною медичною апаратурою закладів охорони здоров’я. Вирішити питання щодо спорудження онкологічного центру.
4.1.10. Проводити щороку, до прийняття бюджету Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві України, консультації на тристоронній основі щодо визначення напрямів діяльності та конкретних заходів з профілактики нещасних випадків на виробництві та профзахворювань з визначенням обсягів їх фінансування.

4.1.11. Сприяти включенню до колективних договорів заходів щодо створення медичної служби на підприємствах з важкими і шкідливими умовами праці та кількістю працюючих більше 1000 осіб.
4.1.12. Проводити інформаційно-просвітницьку роботу щодо здорового способу життя, протидії поширенню соціально-небезпечних хвороб.
4.1.13. Розглядати систематично на спільних нарадах стан виробничого травматизму та професійної захворюваності в області з прийняттям відповідних заходів щодо поліпшення умов праці.
4.1.14. Рекомендувати при формуванні місцевих бюджетів передбачати в кошторисах видатки на запобігання поширенню грипу і гострих респіраторних захворювань серед населення.

4.2. Обласна державна адміністрація зобов’язується:

4.2.1. Забезпечувати реалізацію заходів державних та обласних програм, спрямованих на попередження та зниження рівня інфекційних захворювань, насамперед соціально небезпечних: ВІЛ-інфекції, СНІДу та туберкульозу.
4.2.2. Рекомендувати під час розроблення місцевих бюджетів на наступний термін визначати кошти для проведення попередніх та періодичних медичних оглядів працівників охорони здоров’я, освіти, культури, соціального захисту тощо.
4.2.3. Надавати на вимогу Сторін інформацію про результати атестації робочих місць за умовами праці на підприємствах із шкідливими і важкими умовами праці.

4.3. Обласні об’єднання організацій роботодавців зобов’язуються:

4.3.1. Установлювати контроль за розробленням власниками підприємств комплексних заходів з питань охорони праці та забезпечувати фінансування цих заходів на рівні не менше установленого Законом України “Про охорону праці”.
4.3.2. Сприяти створенню умов для запровадження скороченої тривалості робочого часу з одночасним збереженням розміру заробітної плати для працівників, що мають дітей до 14 років або дитину-інваліда, шляхом внесення цих заходів у колективні договори.

4.4. Об’єднання профспілок області зобов’язуються:

4.4.1. Брати участь у розслідуваннях групових, смертельних нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, розробляти заходи щодо запобігання подібним випадкам.
4.4.2. Розробляти програму та план підвищення кваліфікації профспілкових кадрів та активу з питань охорони праці, проводити їх навчання на базі Харківського соціально-економічного інституту ОПХО, Регіонального учбово-методичного центру охорони праці.


4.5. Обласні об’єднання організацій роботодавців спільно з об’єднаннями профспілок області зобов’язуються :

4.5.1. Продовжувати здійснення заходів щодо боротьби з приховуванням нещасних випадків на виробництві від розслідування та обліку, проводити перевірки на підприємствах області з цього питання. Матеріали перевірок розглядати на конференціях, виконкомах, президіях обласних галузевих профспілок, Об’єднання профспілок Харківської області з висвітленням в засобах масової інформації.
4.5.2. Сприяти включенню в колективні договори і угоди, відповідно до Закону України “Про професійні спілки, їх права, гарантії діяльності”, заходів щодо стимулювання окремих працівників, колективів, які є активістами здорового способу життя у боротьбі зі шкідливими звичками.
4.5.3. Рекомендувати включати в колективні договори підприємств, установ і організацій усіх форм власності перелік робіт, де через умови виробництва працівнику неможливо установити перерву для відпочинку і харчування, передбачити створення умов для прийняття їжі працівниками, зайнятими на таких роботах.

Розділ 5. Соціальний захист населення

5.1. Сторони домовилися:

5.1.1. Консолідувати дії у забезпеченні стабільної роботи, належного фінансування та використання за напрямами коштів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування в умовах запровадження єдиного соціального внеску. Здійснювати контроль за повнотою і своєчасним його розподілом та надходженням страхових внесків за видами соціального страхування.
Підвищувати відповідальність та якість роботи в постійних комісіях правлінь фондів соціального страхування. При необхідності на спільних засіданнях оперативно розглядати проблеми, що виникають в роботі фондів.
5.1.2. Сприяти своєчасним та в повному обсязі розрахункам платників з Пенсійним Фондом України по страхових внесках для забезпечення виплати пенсій в установлені терміни.
5.1.3. Не допускати прийняття рішень щодо скорочення мережі транспортного обслуговування, зв’язку, обмеження перевезення пільгових категорій громадян, особливо в сільській місцевості, та обсягів їх фінансування.
5.1.4. Сприяти укладанню договорів між розпорядниками коштів місцевих бюджетів та автоперевізниками на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення на своєчасну компенсацію їм витрат, внаслідок перевезення пільгових категорій громадян (соціально значущі послуги автомобільного транспорту) за рахунок і в межах субвенції з Державного бюджету України на ці цілі. Установити прозорий контроль за обґрунтованим розрахунком сум цих компенсацій.
5.1.5. Рекомендувати автоперевізникам, які не мають власної виробничої бази, укладати зі спеціалізованими підприємствами договори на обслуговування та установити контроль за їх виконанням.
5.1.6. Ініціювати перед Кабінетом Міністрів України питання щодо своєчасної компенсації витрат доходів перевізників від пільгових перевезень окремих категорій громадян в 2011, 2012 роках в повному обсязі.
5.1.7. Активізувати інформаційно-роз'яснювальну роботу серед працівників та роботодавців щодо їх участі у недержавному пенсійному забезпеченні як одного із додаткових засобів підвищення пенсійних виплат в майбутньому.
5.1.8. Проводити заходи із безумовним дотриманням процедури соціального діалогу у разі прийняття рішень, які стосуються підвищення цін на споживчі товари і послуги першої необхідності, комунальні послуги.
5.1.9. Ініціювати внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.96 №1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)”, шляхом викладення п.12 в наступній редакції: “граничні рівні рентабельності виробництва на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, у розмірі 3–5%”.
5.1.10. Рекомендувати включати до колективних договорів, угод, заходів, що передбачають постійне піклування про соціальний захист, медичне, транспортне обслуговування працівників, які вийшли на пенсію за віком або внаслідок інвалідності, ветеранів війни, праці, військової служби, пенсіонерів надання додаткової допомоги малозабезпеченим працівникам, сім’ям з дітьми, пенсіонерам. Виділяти кошти на забезпечення оздоровлення працюючих та їх дітей, пенсіонерів.
5.1.11. Рекомендувати керівникам підприємств, установ і організацій під час укладання колективних договорів ініціювати включення положень, що забезпечують рівні права та можливості жінок і чоловіків.

5.2. Обласна державна адміністрація зобов’язується:

5.2.1. Здійснювати контроль за якістю і повнотою надання обсягів житлово-комунальних послуг населенню, забезпечувати прозорість цієї роботи відповідно до Закону України “Про житлово-комунальні послуги”.
5.2.2. Сприяти створенню та функціонуванню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.
5.2.3. Сприяти поширенню в районах і містах області практики роботи Харківської міської ради щодо надання місцевої пільги соціальним робітникам та соціальним працівникам районних територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних пільг) в частині 50% пільги на оплату за житлово-комунальні послуги.
5.2.4. Сприяти вирішенню проблеми забезпечення житлом сільського населення через державну програму “Власний дім”.
5.2.5. Сприяти наданню соціального житла працівникам освіти, охорони здоров’я, культури та соціальної сфери сіл та селищ згідно з чинним законодавством України.
5.2.6. Рекомендувати місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування, на які покладені повноваження з організації пасажирських перевезень, узгоджувати зміни до маршрутної мережі з обласною організацією профспілок працівників автотранспорту і дорожнього господарства та обласною галузевою організацією роботодавців.
5.2.7. Сприяти передачі відомчого житлового фонду (гуртожитків та житлових будинків) у комунальну власність територіальних громад в порядку, визначеному чинним законодавством України.
5.2.8. Забезпечувати виконання завдань Загальнодержавної програми “Питна вода України” на 2006 – 2020 роки.
5.2.9. Здійснювати контроль та координацію своєчасного відрахування коштів із місцевих бюджетів підприємствам житлово-комунального господарства, газо- та енергопостачальним, транспорту і зв’язку за надані пільги та субсидії населенню за рахунок субвенцій з Державного бюджету України, а також за отримані комунальні послуги та спожиті природний газ та електроенергію установами та організаціями, що фінансуються із бюджетів усіх рівнів.
5.2.10. Рекомендувати місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування при виконанні робіт з будівництва, ремонту і експлуатаційному утриманні автомобільних доріг місцевого значення за кошти місцевих бюджетів залучати спеціалізовані дорожні підприємства, в першу чергу районні організації, що мають досвід виконання цих робіт, кадровий та технічний потенціал.
5.2.11. Сприяти спільно з Харківською. міською радою розвитку міського електротранспорту, оновленню його матеріально-технічної бази.

5.3. Обласні об’єднання організацій роботодавців зобов’язуються:

5.3.1. Сприяти дотриманню роботодавцями установлених чинним законодавством України норм соціального захисту працівників через систему колективних договорів, державного та добровільного соціального страхування, пенсійного забезпечення та рівних прав і можливостей жінок і чоловіків.

5.4. Об’єднання профспілок області зобов’язуються:

5.4.1. Брати участь в удосконаленні законодавчої бази з питань пенсійного забезпечення, своєчасного розгляду скарг і зауважень щодо порушень прав працюючих пенсіонерів. Забезпечувати свою участь в роботі постійно діючої комісії Пенсійного фонду України щодо визнання пільгового стажу працівників підприємств, що ліквідовані. Надавати консультації, проводити роз’яснювальну роботу, навчання з профактивом області з питань застосування діючого пенсійного законодавства, позиції профспілок щодо пенсійної реформи.
5.4.2. Співпрацювати з Пенсійним фондом України з питань отримання інформації про стан пенсійного забезпечення в області та стан розрахунків на підприємствах-боржниках по внесках до Пенсійного фонду України.
5.4.3. Надавати спільно з профспілковими комітетами матеріальну допомогу малозабезпеченим членам профспілок, сприяти організації їх лікування та відпочинку.

Розділ 6. Задоволення соціально-культурних та духовних потреб населення

6.1. Сторони домовилися:

6.1.1. Вживати заходів щодо приведення умов навчання, виховання дітей, учнівської та студентської молоді у відповідність до вимог чинного законодавства України, у т.ч. санітарного.
Забезпечувати виконання перспективних планів поліпшення матеріально-технічної бази закладів освіти.
Сприяти забезпеченню всіх загальноосвітніх закладів сучасними персональними комп’ютерами та комп’ютерними класами з ліцензійним програмним забезпеченням та підключенням до мережі Інтернет .
6.1.2. Продовжити роботу щодо здійснення організації регулярного безкоштовного підвозу у сільській місцевості до місця навчання і додому дітей дошкільного віку, учнів та педагогічних працівників.
6.1.3. Не допускати закриття закладів культури, необґрунтованих змін їх форми власності, незаконної приватизації та реорганізації, особливо в сільській місцевості. Створювати необхідні умови для розвитку самодіяльної художньої творчості, забезпечувати організаційну та фінансову підтримку колективів, які беруть участь в обласних оглядах художньої самодіяльності, всеукраїнських та міжнародних фестивалях.
6.1.4. Вживати заходів щодо збереження мережі дитячо-спортивних шкіл, спортивних закладів за місцем проживання, навчальних груп та тренерських кадрів. Сприяти розвитку матеріально-технічної бази фізичної культури і спорту, не допускати перепрофілювання її у разі зміни форми власності.
6.1.5. Вживати заходів щодо збереження мережі дитячих оздоровчих закладів незалежно від їх відомчої належності. У разі неможливості їх утримання забезпечувати їх передачу до сфери управління відповідних органів, уповноважених управляти державним майном, або в комунальну власність.
Забезпечувати оздоровлення дітей шкільного віку на рівні не менше 50% від загальної кількості дітей в області, надаючи перевагу оздоровленню та відпочинку дітей на базі стаціонарних оздоровчих закладів.
6.1.6. Ініціювати перед місцевими радами питання щодо звільнення підприємств, організацій усіх форм власності, що утримують на своєму балансі спортивні майданчики, споруди, стадіони та інші об’єкти фізкультури і спорту, від сплати податку на землю, на якій розташовані ці об’єкти.
6.1.7. Сприяти організації забезпечення новорічними подарунками дітей та підлітків області віком до 14 років.
6.1.8. Забезпечувати реалізацію прав студентської молоді на безоплатне чи пільгове користування об’єктами культури, фізкультури і спорту.
6.1.9. Звернутися до обласної ради щодо недопущення скорочення фінансування фізкультурно-спортивних товариств.

6.2. Обласні об’єднання організацій роботодавців зобов’язуються:

6.2.1. Сприяти перерахуванню не менше 0,3 % від фонду оплати праці профспілковим організаціям на культурно-масову, оздоровчу і фізкультурну роботу згідно з чинним законодавством України. Розділ 7. Сприяння соціальному становленню молоді та молодих сімей

7.1. Сторони домовилися:

7.1.1. Сприяти створенню соціальних закладів, спеціалізованих формувань по роботі з дітьми, молоддю, жінками та сім’ями (дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї, центри соціально-психологічної реабілітації, молодіжні центри, бізнес-центри та бізнес-інкубатори, кризові центри та інше).
7.1.2. Забезпечувати подальший розвиток мережі молодіжних центрів праці та проводити системну роботу з профорієнтації молоді: проведення ярмарків вакансій, надання консультацій студентській молоді з питань пошуку роботи. Застосовувати на підприємствах програми молодіжних центрів праці, використовувати форми і методи роботи з молоддю з питань перекваліфікації, набуття суміжних професій та інше.
7.1.3. Підтримувати підприємницьку ініціативу і діяльність молоді, особливо сільської.
Надавати консультативну допомогу з питань працевлаштування та відкриття власної справи.
Сприяти підтримці молодіжного фермерства та підприємництва, надавати допомогу в організації роботи виїзних консультативних пунктів з цих питань у малих містах та селищах області.
7.1.4. Ініціювати перед місцевими радами питання стосовно надання пільг дитячим закладам оздоровлення та відпочинку щодо плати за землю, комунально-побутові послуги, місцевих податків і зборів.

7.2. Обласна державна адміністрація зобов’язується:

7.2.1. Ставити перед обласною радою питання щодо фінансування заходів “Обласної комплексної програми забезпечення молоді житлом до 2012 року” при формуванні обласного бюджету на 2012 рік.
7.2.2. Забезпечувати 100% оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за рахунок бюджетних коштів.
7.2.3. Посилити контроль за своєчасним забезпеченням дітей-інвалідів життєво необхідними ліками та сприяти їх безкоштовному санаторно-курортному оздоровленню.


7.3. Об’єднання профспілок області зобов’язуються:

7.3.1. Залучати молодь до профспілкового членства та профспілкової роботи. Організовувати на пільгових умовах навчання молодих профспілкових лідерів, використовуючи базу Харківського соціально-економічного інституту Об’єднання профспілок Харківської області.
7.3.2. Сприяти створенню та функціонуванню при профкомах постійних комісій з питань роботи з молоддю та профспілкових Молодіжних Рад, надавати допомогу в організації їх діяльності.
Узагальнювати і висвітлювати досвід ефективної реалізації молодіжної політики на підприємствах, в організаціях, вищих навчальних закладах.
7.3.3. Здійснювати громадський контроль за дотриманням законодавства України відносно молодих членів профспілок, організовувати навчання та надавати їм консультативну допомогу з правових питань, охорони праці та інше.
7.3.4. Сприяти створенню виробничих, соціально-економічних і психологічних умов для професійного становлення, розкриття інтелектуального та духовного потенціалу молоді згідно з Концепцією молодіжної політики Федерації профспілок України.
7.3.5. Виконувати зобов’язання, передбачені в колективних договорах, щодо піклування про молодих працівників та членів їх сімей, в тому числі з надання житла, виділення позик на придбання товарів довгострокового користування, компенсацію витрат на навчання, професійну підготовку і перепідготовку та інше.
7.3.6. Рекомендувати керівникам підприємств, установ і організацій області передбачати в колективних договорах кошти для надання кредитів на будівництво (придбання) житла для молодих працівників.
7.3.7. Сприяти через систему колективних договорів професійній і соціально-психологічній адаптації молодих працівників, їх закріпленню на першому робочому місці, формуванню резерву кадрів, кар’єрному росту молодих спеціалістів. Забезпечувати наставництво молодим працівникам.

7.4. Обласні об’єднання організацій роботодавців зобов’язуються:

7.4.1. Рекомендувати власникам підприємств надавати профільним навчальним закладам інформацію про наявність вакансій на підприємствах, в організаціях, у тому для вторинної зайнятості.
7.4.2. Співпрацювати з професійно-технічними, вищими навчальними закладами з питань набору на навчання, проходження практики, працевлаштування молоді та формування з них кадрового резерву.

Розділ 8. Розвиток соціального діалогу

8.1. Сторони домовилися:

8.1.1. Визнати основними формами реалізації соціального діалогу колективні переговори та угоди, консультації та співробітництво Сторін, засідання за круглим столом, громадські слухання, а також розв’язання конфліктних ситуацій та колективних трудових спорів, що виникають у сфері соціально-трудових та економічних відносин, на основі примирних процедур згідно з чинним законодавством України. Вживати заходів щодо запобігання страйкам.
8.1.2. Не приймати в односторонньому порядку рішень з основних питань забезпечення трудових, соціальних, економічних, культурних прав і інтересів працівників та інших верств населення, які є предметом Угоди. У разі, коли рішення не задовольняє одну зі Сторін, воно не може бути прийнято до остаточного узгодження всіма Сторонами.
8.1.3. Рекомендувати районним державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування, профспілкам та районним (міським) організаціям роботодавців ініціювати укладання відповідних територіальних угод на 2011 – 2012 роки.
8.1.4. Сприяти ефективній роботі обласної, міських та районних тристоронніх соціально-економічних рад з метою прийняття узгоджених рішень з найбільш актуальних соціально-економічних та трудових питань як вагомого та впливового чинника соціального діалогу.
8.1.5. Сприяти розвитку колективно-договірного регулювання трудових відносин у суб’єктах господарювання усіх форм власності з охопленням ним максимальної кількості працівників. Для цього щороку проводити спільно обласні семінари із запрошенням до участі в них фахівців відповідних державних установ; розробляти та надавати рекомендації учасникам переговорного процесу на виробничому рівні; проводити в лютому-березні двомісячник з укладання колективних договорів. Рекомендувати керівникам, профспілковим організаціям підприємств, установ та організацій брати активну участь в обласному та всеукраїнському конкурсах на кращий колективний договір.
8.1.6. Сприяти створенню і збереженню на підприємствах, в організаціях, установах усіх форм власності і господарювання профспілкових організацій та дотриманню ними вимог Закону України „Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”. Вживати заходів щодо недопущення роботодавцями дискримінації працівників у залежності від членства в профспілці.
8.1.7. Проводити, у тому числі за ініціативою однієї зі Сторін Угоди, спільні зустрічі, наради, „круглі столи” з актуальних питань, що мають взаємний інтерес.
8.1.8. Погоджувати ціни (тарифи), граничні торговельні (постачальницько-збутові) надбавки, рівні рентабельності на споживчі товари та надані послуги першої необхідності згідно з повноваженнями обласної державної адміністрації за переліком, що додається (додаток 1).
8.2. Обласна державна адміністрація зобов’язується:

8.2.1. Залучати представників обласних організацій роботодавців та об’єднань профспілок області до участі в роботі офіційних делегацій, колегій, нарад, комісій з питань соціально-економічного становища регіону тощо.
8.2.2. Забезпечувати включення керівників галузевих організацій роботодавців та профспілок до складу колегій галузевих управлінь обласної державної адміністрації.
8.2.3. Сприяти проведенню повідомної реєстрації колективних договорів у терміни, визначені чинним законодавством України.
8.3. Обласні об’єднання організацій роботодавців зобов’язуються:

8.3.1. Утримувати щомісяця, безкоштовно, згідно з письмовими заявами працівників-членів профспілок та умовами колективних договорів, членські профспілкові внески. Своєчасно і в повному обсязі перераховувати їх на рахунок профспілки, у разі наявності боргів забезпечувати їх відшкодування.
8.3.2. Визнавати профспілкові комітети первинних профспілкових організацій представниками трудових колективів на ведення переговорів, вирішення трудових, соціально-економічних питань.

8.4. Об’єднання профспілок області зобов’язуються:

8.4.1. Сприяти своєчасному поданню позовів до суду при наявності боргів із відрахування профспілкових внесків на підставі відповідного звернення первинної профспілкової організації.

9. Механізм реалізації Угоди


9.1. Сторони домовилися:

9.1.1. Контроль за виконанням Угоди здійснювати безпосередньо Сторонами, що її уклали.
9.1.2. Звітувати щороку у І кварталі про хід виконання Угоди на засіданні обласної тристоронньої соціально-економічної ради.
9.1.3. Аналізувати один раз на півріччя хід виконання Угоди та обмінюватися відповідною інформацією. Спірні питання, пов’язані з виконанням Угоди, розглядати спільно в робочому порядку або на засіданні Сторін Угоди.
9.1.4. Інформувати населення регіону про виконання умов і зобов’язань Угоди через газети „Слобідський край”, “Солідарність”, інші засоби масової інформації та розміщувати інформацію на офіційних web-сторінках Сторін.
9.1.5. Повідомляти в письмовій формі за один місяць про необхідність переговорів щодо внесення змін і доповнень до діючої Угоди.
9.1.6. Не призупиняти виконання взятих на себе зобов’язань протягом установленого терміну дії Угоди в односторонньому порядку.
9.1.7. Профспілкові об’єднання (організації) та об’єднання роботодавців, що діють за статутами на регіональному рівні, які не брали участі в переговорах і не підписували Угоду, можуть приєднатися до неї протягом всього періоду її дії. Приєднання здійснюється шляхом направлення кожній зі Сторін письмового повідомлення про свій намір приєднатися до Угоди та добровільного прийняття на себе відповідних зобов’язань Сторони відповідно до норм Закону України “Про соціальний діалог в Україні”.
9.1.8. Ця Угода підписана у чотирьох примірниках, які зберігаються у кожної зі Сторін та в Міністерстві соціальної політики України і мають однакову юридичну силу.

 

 


Угоду підписали:

 

Від обласної державної адміністрації:
Від профспілкових об’єднань області:
 
Голова обласної державної адміністрації
Голова Об’єднання профспілок Харківської області
 
 
 
 
М.М. Добкін
 
С.А. Тесленко
 
 
 
Від Спільного представницького органу сторони роботодавців Харківської області:
 
Голова обкому незалежних профспілок військовослужбовців України
Голова Ради об’єднання організацій роботодавців Харківської області “Граніт”
 
 
Ю.І. Запольский
 
 
 
 
А.М. Гіршфельд
 
 
 
 
 
Голова Об’єднання організацій роботодавців Харківщини
 
 
 
 
 
Л.І. Рубаненко