Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Матеріали для доповіді на розширеному засіданні колегії управління культури і туризму облдержадміністрації 14 березня 2011 року «Про підсумки роботи закладів культури і мистецтв у 2010 році та основні напрямки по галузі культури на 2011 рік»

Шановний Євген Євгеновичу, члени колегії та присутні!

Державна політика в сфері культури спрямована на розвиток і реалізацію культурного й духовного потенціалу кожної особистості й суспільства в цілому.
6 грудня 2010 року президентом України підписан Закон «Про Культуру», який визначає правові засади діяльності у сфері культури, регулює суспільні відносини, пов'язані із створенням, використанням, розповсюдженням, збереженням культурної спадщини та культурних цінностей, і спрямований на забезпечення доступу до них.
Одними з основних засад державної політики у сфері культури є визнання культури одним з основних факторів самобутності української нації, корінних народів та національних меншин України;
У майбутнім десятилітті українській економіці життєво необхідний перехід до інноваційного типу розвитку. У цих умовах провідна роль у формуванні людського капіталу приділяється сфері культури. Шлях до інновацій лежить через підвищення інтелектуального рівня людей, що можливо тільки в культурному середовищі, що дозволяє усвідомити мети й моральні орієнтири розвитку суспільства.
Наша держава переживає сьогодня серьёзні зміни у всіх сферах, ійде серьезный процесс переосмислення. Проблеми, яки накапичувалися роками, потребують термінового вирішення.
Сьогодня обладміністрація, управління культури і туризму здійснуя всебічний аналіз діяльності всеї відповідної сфери,
веде пошук внутрешніх резервів та шляхів творчого развитку і эфектівного менеджменту установ, закладів, організацій та підприємств культури, восстановлення управлінської та фінансової збалансованості галузі.
Мережа закладів культури області всіх систем і відомств на 01.01.2011 року складається з 710 (на 01.01.2010 – 712) клубних закладів,
1303 бібліотеки всіх систем і відомств,
857 бібліотек системи Міністерства культури і туризму,
658 клубів і будинків культури;
36 музеїв,
4 училища,
79 шкіл естетичного виховання.
Кіномережа складається з 10 кінотеатрів, 94 стаціонарних кіноустановок та 18 мобільних відеокомплексів.
Протягом 2010 року в області проведено значну роботу в усіх напрямках розвитку галузі культура. Вирішенню пріоритетних завдань галузі сприяла плідна співпраця з начальниками відділів культури, керівниками обласних закладів культури і мистецтв, обговорення на нарадах найбільш проблемних питань.
Забезпечуючи всебічний розвиток культурно – мистецької сфери шляхом втілення програмно – цільових методів, на виконанні управління культури і туризму облдержадміністрації перебувають, крім державних, такі основні обласні програми:
- Комплексна Програма розвитку гуманітарної сфери 2009-2013 року;
- Стратегіїя сталого розвитку Харківської області до 2020 року;
- Програма економічного і соціального розвитку Харківської області
на 2010 рік;
- Цільова Програма підготовки та проведення в Україні фінальної
частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу;
- Програма паспортизації об’єктів культурної спадщини на 2003-2010 р.
- Програма збереження та використання об’єктів культурної
спадщини на 2006 – 2010 роки та інші.

Протягом 2010 року в області працювало клубних формувань - 4 324,
колективів аматорського мистецтва - 3 207
Кількість учасників клубних формувань - 56 599.
На сьогодні в Харківській області існує 50 аматорських колективів, що мають звання «народний» та 14 – зі званням «зразковий», які гідно представляють наш регіон не лише на місцевому, обласному, всеукраїнському рівнях, а й за межами України.
Серед найкращих – ансамбль бального та сучасного танцю «Спектр» міського Палацу культури ім. В. І. Кошелєва м. Куп’янська (керівник – Світлана Ширяєва), хоровий колектив «Джерело» Балаклійського районного Будинку культури, Чоловіча хорова капела ім. О.С. Масельського Районного народного дому «Іскра» Валківського району, вокальний колектив «Квітка» Дергачівського РБК (керівник – Володимир Откидач), вокальний ансамбль «Бояничі» Чугуївського РБК (керівник – Олександр Данелюк), художній фольклорно-етнографічний колектив «Вербиченька» Будинку дитячої та юнацької творчості Нововодолазького району (керівники – Ольга та Тетяна Ковалі), аматорський фольклорний ансамбль «Берестяночка» с. Берестовеньки Красноградського району, аматорський фольклорний колектив «Малинова криниця» Чугуївського району (керівник – Ольга Янкова), аматорський театральний колектив «За гранью» міського Палацу молоді та підлітків «Залізничник» м. Ізюм (керівник – Лариса Ктітарова), аматорський театр «Зеркало+» Первомайського РБК (керівник – Тетяна Денисова).
Мережа бібліотек області на 01.01.2011 року всіх систем і відомств складає 1303 бібліотеки (на 01.01.2010 – 1328).
Книжковий фонд публічних бібліотек області складає 13771,8 (2009р. - 14183,1).
У 2010 році робота бібліотек області була направлена на поліпшення умов роботи бібліотек, збільшення кількості нових книжкових надходжень, періодичних видань, у тому числі за рахунок альтернативних джерел фінансування, більш повніше задоволення інформаційних потреб населення, популяризації книг серед населення.
Протягом року продовжувалась робота щодо комп’ютеризації та впровадження нових інформаційних технологій в бібліотеках.
24 червня 2010 року у приміщенні Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки відкрито обласний тренінговий центр, створений в рамках програми “Бібліоміст” (проект «Створення обласних навчальних центрів»).
На першому етапі в рамках цієї програми відкрито центри вільного доступу до Інтернету в бібліотеках м. Чугуєва та Куп’янського району.
А вже в другому етапі оголошеного 5 жовтня 2010 року на Харківщині переможцями стала 51 бібліотека з 11 централізованих бібліотечних систем: Барвінківської, Дергачівської, Зачепилівської, Зміївської, Ізюмської районної та міської ЦБС, Кегичівської, Лозівської, Сахновщинської, Дзержинської та Комінтернівської ЦБС м. Харкова.
Переможці отримають комп'ютерне обладнання протягом липня-листопада 2011 року. Кожна з 11 ЦБС отримає: 15 комп’ютерів; ліцензійне програмне забезпечення; обладнання для об’єднання комп’ютерів в мережу; 4 принтери; 4 сканери; 15 комплектів вебкамер з мікрофонами та навушниками. Звертаю увагу, що все це за позабюджетні кошти.


Крім цього, в рамках програми «Бібліоміст» фахівці бібліотек, які долучаться до програми, пройдуть навчання у галузі новітніх інформаційних технологій та бібліотечних інновацій на базі Регіонального тренінг-центру, що функціонує в Харківській обласній універсальній науковій бібліотеці.
Згідно з наказом Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації від 31 серпня 2010 року № 290 відбувся обласний огляд - конкурс «Краща сільська бібліотека Харківщини», в якому взяли участь сільські бібліотеки з 27 районів області. 16 грудня 2010 року на базі Пересічанської селищної бібліотеки-філії Дергачівського району, яка зайняла 1 місце, відбулося урочисте підведення підсумків цього конкурсу.
Проведення огляду- конкурсу сприяло активізації діяльності сільських бібліотек та зростанню ролі сільської бібліотеки серед широких верств населення.
Щорічно на території Харківської області проводиться більше 30 різноманітних фестивалів, конкурсів, які стали візитною карткою Харківщини.Такі як:
- Міжнародні: конкурс юних піаністів Володимира Крайнєва (в якому взяли участь 52 учасників з України, Росії, Угорщини, Білорусі, Молдови, Китаю, Кореї, Японії, Німеччини),
музичний фестиваль «Харківські асамблеї» (в якому взяли участь 125 учасників з України, Російської Федерації, Мексики, Іспанії, Литви, Польщі, Великої Британії, Чехії, Китаю),
конкурс виконавців на українських народних інструментах
ім. Г.Хоткевича (в якому взяли участь близько 100 конкурсантів з України, Білорусі, Канади, Сполучених Штатів Америки),
фестиваль народного танцю «Зелен світ» (в якому взяли участь 500 учасників з Узбекистану, Македонії, Росії, Словакії, Латвії, Казахстану, Болгарії, Білорусії, України),
фестиваль-конкурс виконавців естрадної пісні «Жива вода» (в якому взяли участь 27 солістів та 14 ансамблів з 18 районів Харківської, Донецької, Луганської, Черкаської областей України, а також представники Курської, Бєлгородської, Орловської областей Російської Федерації та Гомельської області Республіки Білорусь),
фестиваль традиційної народної культури «Покуть»,
регіональний конкурс читців «Вічне слово Кобзаря», присвячений творчості Т.Г.Шевченка,
етнофестиваль «Печенізьке поле», велика культурна програма в рамках «Великого Слобожанського ярмарку».


Позитивною тенденцію останніх років стало проведення обласних заходів, що відбуваються на базі районів області, серед яких: регіональний фестиваль-конкурс аматорських театральних колективів «На крилах Мельпомени» (відбіркові тури проводяться у Дергачівському, Шевченківському районах та м. Первомайський, гала-концерт у м. Харкові), регіональний фестиваль-конкурс виконавців естрадної пісні «Золота осінь» (м. Первомайський), регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору «Сьогодні Купала, а завтра Івана» (Золочівський район) та інші.
Творчі колективи та виконавці Харківської області гідно представляють і стають володарями найвищих нагород на Міжнародних конкурсах та фестивалях. Це й аматори, і професійні артисти, а також обдаровані студенти мистецьких вузів, училищ, шкіл естетичного виховання. Такі як: учасниці студії естрадного вокалу «Рута» Валерія Симулик (І місця на Міжнародних конкурсах: «Чорноморські ігри»
м. Скадовськ, «Надії Європи» в м. Сочі, учасниця півфіналу Всеукраїнського конкурсу «Україна має талант» 2010) та Олена Поспєхова (гран-прі конкурсу «Маленькі зірочки-2010»); вокальні колективи «Оберіг» (ІІ премія фестивалю мистецтв «Сузір'я Орла-2010») та «Квітка» (лауреати Міжнародного фестивалю мистецтв «Зорі над Дніпром-2010» у Республіці Білорусь) Дергачiвського РБК; гурт народної пісні «Весела Слобода» Балаклійського РБК (І місце на Міжнародному фестивалі-конкурсі „Північна зірка” м. Таллін Естонія); Ковін Родіон, студент 4 курсу фортепіанного відділення Харківського музичного училища ім. Б. М. Лятошинського (І місце в номінації «фортепіано» у конкурсі-фестивалі виконавського мистецтва «Золоті таланти співдружності» в м. Желєзногорску Курської області) і багато інших.
У 2010 році театрально-концертні заклади м. Харкова значно активізували свою роботу. У театрах відбулося 14 прем’єр (у 2009 році – 8). Плідно працюють над поповненням репертуару театри: академічний російський драматичний театр ім. О.С. Пушкіна – 4 прем’єри, академічний український драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка – 4, академічний театр ляльок ім. В.А. Афанасьєва – 2.
Значно активизував роботу академічний театр музичної комедії – 1 прем’єра,
Вишла нова прем’єра у Театрі для дітей та юнацтва , ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка традиційно співпрацює з Харківським Національним університетом мистецтв ім. Котляревського.
Розробляється дорожня карта для театрально-концертних установ:
- перехід на централізоване планування фінансово-господарських показників
- подолання адміністративно-творчих кризових явищ,
- оновлення менеджменту.
За 2010 рік творчі колективи Харківської обласної філармонії здійснили 210 концертних виїздів у райони області. Започатковано нову абонементну форму роботи для ефективного залучення різних категорій слухачів. Створено біля 20 видів абонементів (за ними реалізовано 743 абонементи), серед яких особливою популярністю користуються “Ознайомлювальний”, “Симфонічний”, “Гранд”. Впроваджено в роботу новий проект – цикл пізнавальних концертів за програмою шкільного курсу “Художня культура” з урахуванням вимог викладачів. Цикл складається з трьох концертів: “Із глибини століть”, “Мистецтво органної регістровки”, “Великі органісти минулого”.
Розроблений та впроваджується новий творчий проект “ Молодіжного академічний симфонічного оркестру “Слобожанський” – студентству Харкова”, що передбачає проведення концертів, творчих уроків оркестру у навчальних закладах міста та області.
Театрально-концертні заклади м. Харкова підтримують тісні культурні зв’язки з різними регіонами України та близьким зарубіжжям. Так, у 2010 році Харківський обласний театр для дітей та юнацтва взяв участь у Міжнародному фестивалі національних театрів “Москва – місто миру”, академічний хор ім. В.С. Палкіна Харківської обласної філармонії – у Міжнародній Великодній Хоровій асамблеї у м. Києві.
У сфері кадрової політики Управління головним пріоритетом 2010 року було збереження та стабілізація кадрового потенціалу працівників культури і мистецтва галузі.
Станом на 01.01.2010 року в галузі працює 7272_особи, в т.ч. керівників і спеціалістів 6627 осіб. З них 96,6 % працівників мають спеціальну освіту. Варто зазначити, що на сьогодні нормативно затверджена квота прийому сільської молоді до мистецьких навчальних закладів області (музичне училище - 30 %, художнє - 25 %, училище культури - 50 %, Лозівське училище культури і мистецтв 50 % ). У минулому році значно покращився конкурс на місця державного замовлення, який складав у середньому 2,1 особи на місце, при 0,9 у 2009 році, поновлено прийом студентів на заочне відділення училища культури за спеціальністю народна-художня творчість та бібліотечна справа.
Існує проблема щодо забезпечення сільських закладів культури кадрами належної кваліфікації через відсутність необхідних житлово-побутових умов.
У 2010 році в Центрі підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів підвищили кваліфікацію 626 працівників клубних, бібліотечних, музейних, мистецьких навчальних закладів.
У чотирьох вищих навчальних закладах І-го рівня акредитації навчається 1156 студентів. Студентці 4-го курсу Харківського художнього училища Басос Катерині призначена іменна стипендія Верховної ради України.
У листопаді 2010 року студенти музичного та художнього училища взяли участь у Перших національних Дельфійських іграх і отримали одну золоту медаль (Альона Шостко, студентка Харківського художнього училища) та два дипломи за четверте місце. У командному заліку зайняли неофіційне третє місце серед 15 областей України.
Розпочата робота з підготовки перших Дельфійських Ігор Слобожанщини, яки пройтуть у квітні поточного року.
Сьогодні в області діє потужна мережа початкових мистецьких навчальних закладів. З відкриттям на початку нового навчального року шостої школи мистецтв у місті Харкові загальна кількість шкіл складає 79 з контингентом 16 553 учні, що становить – 8,1 % від загальної кількості дітей шкільного віку, у 2007 році цей показник складав 6,8 %. Середня оплата за навчання складає - 75 грн. Школи утримуються за рахунок бюджетних коштів районів у середньому на 89 %.
За рішенням обласної державної адміністрації у 2010 році вдвічі збільшена стипендія голови облдержадміністрації „Надія Слобожанщини” з 300 до 600 грн.
Станом на 01 січня 2011 року на обліку управління культури і туризму облдержадміністрації перебуває 120 музеїв, з них: 35 комунальних і 85 музеї, що створені при організаціях та установах. Крім цього, 5 музеїв працюють як самостійні філії, 2 музеї мають статус національних.
Протягом року до музейних збірок тільки комунальних музеїв надійшло 10 480 предметів основного фонду (2009 року – 8 873 предметів). Таким чином, загальна кількість пам’яток, що зберігаються у музеях Харківської області склала 601 376 предметів (2009 – 460 431 предмет).
Презентуючи свої колекції, у звітному році музеї Харківщини відкрили 501 виставку. Але найголовнішим здобутком звітного року є навіть не кількість відкритих виставок. Саме 2010 року відбулося значне зрушення у сфері обміну виставками не тільки між музеями області, а й на регіональному рівні.
Так, відбувся обмін виставками між Чугуївським художньо-меморіальним музеєм та Будинком музеєм Максиміліана Волошина в Коктебелі, Харківський художній музей презентував свою виставку «М.С.Самокіш. Харків - Сімферополь» у Сімферополі, Харківський історичний музей взяв участь у виставці «Війна і Перемога в історичній пам’яті українського народу» у Національному музеї історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, Міською художньою галереєю ім. С. Васильківського у Києві було представлено персональну виставку Віталія Куликова, виставку молодих харківських митців на фестивалі «I love Kiev», спецпроект «Зроблено в Харкові» у Мистецькому Арсеналі, Ізюмський краєзнавчий музей створив спільну виставку разом із Слав’янським Державним історико-архітектурним заповідником «Археологічна колекція М.В.Сибільова», яка демонструвалася у обох музеях.
В свою чергу Харківський художній музей приймав виставку львівських художників, виставки фотографій та книжкових ілюстрацій з Німеччини, у Первомайському краєзнавчому музеї демонструвалася виставка «Водительство Духа» київського скульптора Олексія Леонова, у Муніципальній галереї з великим успіхом пройшла виставка визначного литовського фотографа Вітала Луцкуса, що відбулася за підтримки посольства Литви в Україні, у Лозівському краєзнавчому музеї була представлена виставка воскових фігур з Санкт-Петербургу.
Результати наукових доробок харківських музейників були представлені також на 26 наукових конференціях, що проходили як в Україні так і за її межами.
За всі роки існування акції «Ніч музеїв у Харкові», у 2010 році вона вперше пройшла у такому масштабі, що об’єднала 8 музейних закладів. Організаторам акції вдалося успішно вирішити всі організаційні та рекламні питання, а також проблему переміщення відвідувачів між всіма музеями, що взяли участь у заході. Слід відзначити, що вирішення транспортного питання під час цього заходу є поки що єдиним вдалим досвідом на Україні.
Але попри все залишається ціла низка питань, що не вирішується вже роками. Це, перш за все, охорона музеїв. Повністю відповідає нормативним документам охорона лише музеїв обласного підпорядкування та Харківського літературного музею. Жоден з інших музеїв не охороняється підрозділами, які мають на це дозвіл, більшість музеїв зовсім не мають ніякої, навіть сторожової охорони, сигналізація встановлена лише у Красноградському, Балаклійському, Зміївському, Ізюмському краєзнавчих музеях.

В м. Харкові та Харківській області на державному обліку налічується 9 534 пам’ятки (2009 рік - 8 777), з них:
-археології – 6 703 (2009 – 6042);
-історії – 2769 ( 2009 - 2 664),
-монументального мистецтва – 62.
До переліку щойно виявлених та споруджених пам’яток археології, історії та монументального мистецтва м. Харкова і Харківської області внесено 2 740 об’єкта (2009р. – 2660).
Фінансування ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятках історії та монументального мистецтва у 2010 році склало: 1 млн. 949 грн., 2009 року – 858,5 тис.грн. Відремонтовано протягом 2010 року 972 пам’ятники ( 2009 року – 658).
Триває робота з підготовки матеріалів до випуску Харківського тому багатотомного енциклопедичного видання «Звід пам'яток історії та культури України».
Постійно здійснюється контроль за проведенням археологічних досліджень та недопущенням проведення несанкціонованих археологічних розкопок на території м. Харкова та області.
Але й проблем у сфері охорони пам’яток культурної спадщини залишається багато. Ураховуючи, що 2011 рік оголошений Президентом України як «Рік історико-культурної спадщини», вважаємо пріоритетними у зазначеній сфері такі напрямки:
- завершення у тісній співпраці з районними державними адміністраціями та міськими радами інвентаризації пам’яток культурної спадщини;
- посилення контролю за проведенням несанкціонованих робіт в охоронних зонах пам’яток культурної спадщини;
- поширення просвітницької роботи щодо охорони культурної спадщини в районах та містах області.

Станом на 1 січня 2011 року в області працюють 719 суб’єктів туристичної діяльності.
Обсяг наданих туристичних послуг на 01.10.2010 року склав 119 806,492 тис. грн., платежі до бюджету – 5282,847 тис. грн., всього обслуговано 109377 осіб, кількість іноземних туристів, що відвідали Харківську область 9 674 особи, кількість туристів, що виїжджали за кордон –59739 осіб, кількість внутрішніх туристів –39964 особи, кількість туристів, охоплених екскурсіями –24229 осіб.
У 2010 році Управлінням культури і туризму була проведена наступна робота в сфері туризму:
- почав роботу віртуальний туристично – інформаційний центр “Туристична Харківщина”;
- в серпні 2010 здійснено пілотний трансграничний туристичний маршрут Бєлгород – Харків;
- визначені 5 туристичних напрямів в Харківської області;
- 24 вересня 2010 року була проведена туристична виставка “Харківське туристичне бієнале”, туристичні перлини Харківщини;
- на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна відбувся регіональний науково-практичний круглий стіл “Туризм і рекреація на Харківщині напередодні “Євро – 2012”: сучасний стан, проблеми та шляхи розвитку”; та науково – практичний семінар для працівників відділів культури і туризму районних державних адміністрацій Харківської області “Актуальні проблеми формування та реалізації регіонального туристичного продукту”;
- 15 – 16 листопада 2010 року Харківські підприємства взяли участь у Всеукраїнській виставці сувенірної продукції «Український сувенір – 2010» (м. Київ);
- 18 – 20 листопада відбулася навчальна поїздка з метою ознайомлення з кращим досвідом розвитку сільського зеленого туризму до міста Рахів (Закарпаття) для працівників відділів культури і туризму райдерадміністрацій та виконкомів міських рад області;
- розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 28 жовтня 2010 року № 590 створено акредитаційну комісію з видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу фахівцями туристичного супроводу в Харківській області;
- рішенням Харківської обласної ради від 23 грудня 2010 року № 36 - VI в Харківській області створено ОКЗ «Харківський організаційно - методичний центр туризму».
В 2011 році особливу увагу в галузі туризму слід приділити:
- розвитку в’їзного та внутрішнього туризму та підготовці туристичної інфраструктури до фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу;
- створенню якісних туристичних продуктів з подальшим просуванням їх на туристичний ринок за допомогою вітчизняних та закордонних туроператорів;
- залученню приватних інвестицій у розвиток туристичної сфери регіону та покращення загальної інфраструктури області.
Дало свої результати системний розгляд питань по поліпшенню матеріально-технічного стану установ. В 2010 році продовжене проведення капітального ремонту Печенежского районного будинку культури за рахунок субвенцій з Державного бюджету (11 млн. грн..).
В 2010 році проведено 48 капітальних ремонтів, на що притягнуто 13 млн. 215,7 тис. грн., що майже у 4 рази більше ніж у 2009 році, проведено 391 поточних ремонтів, на суму - 3 млн. 214,7 тис. грн.
В установах культури проведений ремонт 62 опалювальних систем, освоєно 1 млн. 498,8 тис. грн., крім цього відновлена робота 6 опалювальних систем, непрацюючих систем (у Барвінківському, Зміївському, Ізюмському, Куп’янському районах).
Уперше за багато років капітальний ремонт в 7 установах культури виконано за рахунок коштів Стабілізаційного фонду
(Доврічанський, Зачепилівський, Кегичівський, Коломацький, Чугуївський, Харківський райони).
Не зважаючи на всі труднощі, Дергачівський, Зміївський, Красноградський райони, м. Лозова, м. Первомайський, м. Чугуїв де на поліпшення матеріально-технічної бази на один заклад залучено 38-17 тис. грн.
В порівнянні з попередніми роками значно активізували роботу з підготовки закладів культури в осінньо-зимовий період у Великобурлуцькому, Дворічанському, Зачепилівському, Ізюмському, Лозівському, Шевченківському районах. Але, враховуючи матеріально-технічний стан у цих районах, попереду багато роботи для вирішення цих питань.
Разом з тим за рахунок місцевого бюджету не проведено жодного капітального ремонту у приміщенні закладів культури, не відновлено роботу жодної опалювальної системи: у Близнюківському і Коломацькому районі та м. Люботин.
З метою належного функціонування закладів культури Міністерством фінансів України щороку доводиться обсяг міжбюджетного трансферту виходячи з наявного населення адміністративної території та фінансового нормативу бюджетного забезпечення на одного жителя.
За розрахунками Міністерства фінансів України на утримання закладів культури Харківської області у 2010 році було передбачено 332,1 млн. грн., місцевими радами затверджено 335,6 млн. грн., що на 66,5 млн. грн. більше, ніж у 2009 році.
На 2010 рік норматив видатків на 1 жителя визначено у таких розмірах:
- районів області - 121,92 грн.
- міст обласного значення - 70,86 грн.
- області - 119,37 грн.
Виходячи з можливостей місцевих бюджетів показники, доведені Міністерством фінансів, місцевими радами затверджуються у більших обсягах. Обсяг бюджетних асигнувань в середньому по 27 районах області на 1 жителя склав 120,63 грн. Найбільше уваги галузі «Культура» було приділено у Барвінківському, Борівському, Зміївському, Ізюмському, Кегичівському, Коломацькому, Лозівському, Первомайському, Сахновщинському районах, де цей показник видатків склав від 121,8 грн. до 144,1 грн.(табл. 1).
В той же час в Балаклійському, Вовчанському, Харківському, Чугуївському районах план асигнувань на 2010 рік районними радами затверджено менше від запропонованих сум.
Середній норматив видатків на 1 жителя в містах обласного значення на 010 рік затверджено 70,40 грн. Лідирують міста Лозова, Первомайський, де затверджений обсяг видатків склав від 103,6 грн. до 123,9 грн.
Протягом минулого року видатки на утримання закладів культури в середньому по області фактично профінансовано 97,4% від запланованих обсягів.
Проте, у Дворічанському, Дергачівському, Зміївському, Ізюмському, Куп`янському, Лозівському районах та містах Ізюмі, Лозова, Первомайський річні ліміти використано на 90-95 %.!!!
На утримання закладів культури області у 2011 році Міністерством фінансів України доведено 316,3 млн. грн..
Місцевими радам, виходячи з можливостей, на галузь затверджено 312,9 млн. грн.
При цьому в Ізюмському, Кегичівському, Первомайському, Сахновщинському районах та місті Куп`янську обсяг асигнувань на утримання закладів культури в поточному році затверджено на 20-30% більше, від розрахункового обсягу.
Водночас, в Балаклійському, Вовчанському, Харківському, Чугуївському районах, місті Люботин обсяг асигнувань на утримання закладів культури в поточному році затверджено на 5-30% менше, від доведеного обсягу асигнувань.
На утримання закладів культури і мистецтва обласного підпорядкування за розрахунками Міністерства фінансів України на 2011 рік доведено 71,9 млн. грн.
За рахунок резерву обласного бюджету для фінансової підтримки театрально-концертних установ додатково виділено 7 млн. грн.
За 2010 рік платних послуг населенню області надано на суму 34,9 млн. грн., що на 6,0 млн. грн. більше від аналогічного періоду минулого року.
Протягом 2010 року надходження на рахунки закладів культури від надання платних послуг населенню в порівнянні з 2009 роком збільшили в 2-чі більше разів Харківський район, міста Ізюм та Люботин.
Обсяг платних послуг населенню в Ізюмському районі має таку динаміку 2006 рік – 18 тис. грн., 2007 рік – 13,2 тис. грн., 2008 рік – 3,8 тис. грн., 2009 – 3,8 тис. грн., 2010 - 3,6 тис. грн., 2 місяці 2011 року – 0,3 тис. грн.
Протягом поточного періоду мінімальна заробітна плата підвищувалась п’ять разів (з 1 січня – 869 грн., з 1 квітня – 884 грн., з 1 липня – 888 грн., з 1 жовтня – 907 грн. та з 1 грудня – 992 грн.), вартість І тарифного розряду також підвищилась з 555 грн. станом на 1 січня до 600 грн. – на 1 грудня.
Кількість працюючих неповний робочий день у 2010 року становить 713 осіб, або 7,4% від загальної чисельності працюючих.
Лідирують у цьому списку:
- Первомайський район – 65 осіб працюють на неповну ставку, що становить 63% від загальної чисельності працюючих;
- Краснокутський район - неповний робочий день працює 71 особа, що становить 58% від загальної чисельності працюючих;
- Сахновщинський район –62 особи отримують неповну ставку, що становить 49% від загальної чисельності працюючих;
- Дворічанський район – 45 осіб працюють на неповну ставку, що становить 48% від загальної чисельності працюючих;
- м. Купянськ –30 осіб працюють на неповну ставку, що становить 16% від загальної чисельності працюючих.

 

 

 

Основні напрямки діяльності управління культури і туризму на 2011 рік:
• Збереження та укріплення позицій Харківської області як культурного регіону країни, створення цілісної системи духовного та естетичного виховання мешканців Харківщини шляхом розвитку традиційної культури на кращих зразках світової та вітчизняної духовної спадщини;
• Підтримка високопрофесійної творчості, створення умов для самореалізації обдарованої особистості, підтримка талановитої молоді та дітей;
• Удосконалення форм розвитку культури та мистецтва, надання можливості кожному мешканцю відзначати державні та регіональні свята, на високому рівні організувати їх дозвілля та відпочинок;
• Забезпечення поліпшення умов праці робітників галузі, матеріально-технічної бази мережі закладів культури мистецтва області та продовження роботи щодо її оптимізації;
• Розробка „Культурного паспорту району”;
• Відновлення роботи з творчими спілками;
• Розпочаток процесу інформатизації мережі закладів культури, районних відділів культури на базі сучасних комп’ютерних технологій.

Дякую за увагу!