Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Доповідь на селекторну нараду 04.03.11 з питання щодо стану очисних споруд міста Харків та Харківської області

На території Харківської області здійснюють випуск стічних вод до водних об’єктів 101 суб’єкт господарювання, з них 79 обладнані очисними спорудами. Загальна кількість очисних споруд складає – 160 одиниць, в т.ч. поля фільтрації, біоплато, біоінженерні споруди очистки.
Найбільшими забруднювачами поверхневих водойм є відомчі і комунальні очисні споруди біологічної та механічної очистки.
Ступінь зношеності водопровідно-каналізаційних мереж і очисних споруд комунальних підприємств області складає від 50% до 70 %.
Із загальної кількості очисних споруд області в незадовільному стані знаходиться орієнтовно 60 % споруд очистки стічних вод.
Основною проблемою в галузі охорони водних ресурсів в Харківській області є незадовільний технічний стан очисних споруд, що призводить до скидання забруднених стічних вод категорій “без очистки” та “недостатньо очищені” у поверхневі водні об’єкти.
Причинами незадовільної роботи очисних споруд, і як наслідок забруднення водних об’єктів, є фізична зношеність обладнання споруд очистки та каналізаційних мереж, вкрай недостатнє фінансування на проведення реконструкції, капітального ремонту існуючих очисних споруд та каналізаційних мереж або на будівництво нових систем, значне зменшення об’єму надходження стічних вод на очистку, що веде до порушення технологічного регламенту очистки та знезараження стічних вод, незадовільне обслуговування очисних споруд або обслуговування їх некваліфікованими спеціалістами.
Державною екологічною інспекцією в Харківській області в межах компетенції здійснюється контроль за дотриманням суб’єктами господарювання, органами місцевого самоврядування вимог природоохоронного законодавства, в тому числі в галузі охорони та раціонального використання водних ресурсів. Особлива увага при цьому приділяється технічному стану споруд по очистці стічних вод, дотриманню правил їх експлуатації, технології очистки стоків. По результатах держконтролю в 2010 році повідомляю наступне.
В результаті інспекційних перевірок було встановлено, що в задовільному технічному стані знаходяться очисні споруди біологічної очистки стічних вод на Зміївській ТЕС, ВАТ “ЄВРОЦЕМЕНТ-УКРАЇНА” Балаклійського району, ДП “Укрспецвагон” Лозівського району, Борівському КВКП. Очисні споруди на комплексах біологічної очистки “Безлюдівський” та “Диканівський” КП КГ “Харківкомуночиствод”, які здійснюють очистку стоків від населення та підприємств м.Харків, перебувають в цілому в задовільному технічному стані, на них регулярно проводяться капітальні ремонти аеротенків, первинних та вторинних відстійників, слід відмітити високий професійних рівень працівників цих очисних споруд, однак результати відомчого лабораторного контролю засвідчили під час перевірок перевищення встановлених та дозволених нормативів гранично-допустимого скиду забруднюючих речовин в складі стічних вод, які скидаються в річки Уди та Лопань, по ряду інгредієнтів, за що до адміністративної відповідальності були притягнуті відповідальні посадові особи підприємства, крім того за забруднення річок Уди та Лопань цим підприємствам були нараховані збитки та пред’явлені претензії.
В незадовільному технічному стані знаходяться очисні споруди Зміївського РК ВКП, Ізюмського КВ ВКП, ВККУ Люботинської міської ради, ТОВ “Караванський завод кормових дріжджів” Харківського району, КП “Старосалтівський КЖКП” Вовчанського району, Первомайського КВУВКГ, ЗАТ “Буддеталь” Нововодолазького району (зараз це підприємство має назву ПП “Аруст”), КП КГ Харківського району. Споруди очистки на КП “Вовчанські очисні споруди” перебувають в задовільному технічному стані, однак нормативну очистку стоків на скидах їх в р.Сів.Донець, не забезпечують. Не забезпечують нормативну очистку стоків на скидах в поверхневі водойми очисні споруди КП “Балаклійський водоканал”. Неефективно працюють очисні споруди ВСАТ “Агрокомбінат “Слобожанський Чугуївського району (скид стічних вод з очисних споруд на цьому підприємстві технологією виробництва не передбачений). На ПАТ “Нововодолазький молокозавод” очисні споруди біологічної очистки стоків не працюють ( були призупинені відповідним рішенням екологічної інспекції ще в 2008 році), скидів з них стоків у р.Вільхуватка не здійснюється. Стічні води на цьому підприємстві накопичуються у відомчому жировловлювачі з послідуючим вивезенням на очисні споруди ПП “Аруст” Нововодолазького району. Відведення стічних вод від ТОВ “Рибоконсервний завод “Екватор” Богодухівського району здійснюється на відомчі очисні споруди з подальшим вивезенням стоків на КП “Богодухіввода”. Слід відмітити, що наразі остаточно не вирішено питання по завершенню реконструкції споруд водовідведення в с.Кулиничі Харківського району, внаслідок чого стічні води від підприємств, установ, організацій та населення даного селища без очистки скидаються до р.Немишль. В с.Кегичівка досі не вирішено питання взагалі по будівництву очисних споруд.
Загалом за результатами держконтролю в 2010 році за виявлені порушення водоохоронного законодавства (такі як - скид забруднених стічних вод до поверхневих водойм, порушення технології очистки стоків, порушення правил ведення первинного обліку водовідведення) до адміністративної відповідальності притягнуто 35 посадових осіб на суму 9010,0 грн. За забруднення земельних та водних ресурсів стічними водами екологічною інспекцією нараховано 21 збиток на суму 1 млн. 587 тис. грн, серед яких:
- Ізюмському КВ ВКП – збиток на суму 304,747 тис.грн. за скид до р.Сів.Донець забруднених “недостатньо очищених” стічних вод;
- КБО “Безлюдівський” – збиток на суму 33,464 тис.грн. за скид до р.Уди забруднених “недостатньо очищених” стічних вод;
- КБО “Диканівський” - збиток на суму 27,405 тис.грн. за скид до р.Лопань забруднених “недостатньо очищених” стічних вод;
- Первомайському КВУВКГ - збиток на суму 1,062 млн.грн. за скид до р.Оріль забруднених “недостатньо очищених” стічних вод.
Керівникам всіх перевірених підприємств надано приписи по усуненню виявлених порушень, стан виконання цих приписів інспектори відділу тримають на постійному контролі. Інформація про результати держконтролю щодо експлуатації очисних споруд міста та області щоквартально надається до облдержадміністрації, а також до Державної екологічної інспекції України.
В поточному році вже перевірені очисні споруди біологічної очистки ПРАТ «Вовчанський ОЕЗ». В ході перевірки було встановлено, що технічний стан очисних споруд підприємства задовільний, однак внаслідок порушення технології очистки стічних вод на скиді в р.Вовча, виявлені перевищення встановлених нормативів гранично-допустимого скиду забруднюючих речовин по деяким показникам, за що до адміністративної відповідальності було притягнуто начальника очисних споруд заводу, крім того підприємству нарахований збиток на суму 71,07 грн. В найближчий час плануються до перевірок комплекси біологічної очистки «Безлюдівський» та Диканівський», Кочетоцьке ВП ВКГ, очисні споруди ГПУ «Шебелинкагазвидобування», Первомайське КВУВКГ, ПП «Аруст», ТОВ «Приколотнянський ОЕЗ».

 


Заступник начальника
Державної екологічної інспекції в
Харківській області А.Вінник