Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Звіт про здійснення контрольних заходів відповідно до квартальних планів роботи Державної інспекції з контролю за цінами в Харківській області на 2010 рік (з урахуванням змін і доповнень до планів)

№п/п
перелік запланованих заходів
відмітка про виконання
І
І квартал
 
1.
Контрольні заходи на ринках монопольних утворень
 
1.1.
Перевірки з питань формування, встановлення та застосування тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку; на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою структурними підрозділами УДППЗ «Укрпошта», ДП «Преса» та іншими під­приємствами та організаціями, що надають ці послуги; тарифів на оплату послуг, пов’язаних з виплатою і доставкою пенсій та грошової допомоги населенню, що виплачується з коштів Пенсійного фонду (по базовому підприємству – обласній дирекції).
(1/2.1.1, 2/2.1.2, 3/2.1.3 пункти Плану)
 
Перевірено  Харківську дирекцію УДППЗ «Укрпошта». Порушення державної дис­ципліни цін перевіркою не встановлено.
 
1.2.
Перевірки з питань правильності формування та застосування роздрібних цін (тарифів) на природний та скраплений газ, який реалізується газопостачальними підприємствами населенню та іншим споживачам.
(4/2.1.4 пункт Плану)
Перевірено 7 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін  встановлено у одного суб’єкта господарювання. Враховуючи вимоги ст.250 Господарського кодексу України адміністративно-господарські санкції до порушника не застосовувалися.  
 
1.3.
Перевірки виконання монопольними утво­реннями вимог чинного законодавства щодо формування і застосування цін на продукцію, роботи та послуги, здійснення заходів з посилення контролю за недопущенням застосування монопольних і дискримінаційних цін за І квартал 2010 року
(5/2.1.6  пункт Плану)
Перевірено 10 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у 9 суб’єктах. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на 686,7тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 267,8тис.грн. та повернено споживачам 6388,4тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відповідальності 3 посадові особи, накладено адмінштраф на суму 0,5тис.грн.
 
2.
Контрольні заходи на ринках продовольства
 
2.1.
Перевірки з питань дотримання суб’єктами господ­а­рю­вання порядку формування та застосування цін на окремі види продовольства (1/3.1.1 пункт Плану)
 
Перевірено 33 суб’єкта господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у 29 суб’єктах. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на 2929,49тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 493,4тис.грн., зроблені перерахунки на 853,2тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відповідальності  15 осіб, накладено адмінштрафів на загальну суму 2,6тис.грн.
 
2.2.
Перевірки за участю представників інших контролюючих органів стосовно продовження спільних перевірок суб’єктів господарювання щодо дотримання ними вимог законодавства при формуванні цін і тарифів та відстеження стану конкуренції на споживчому ринку, стосовно упередження порушень законодавства суб’єктами господа­рювання на ринку харчових продуктів, щодо проведення спільних перевірок обґрунтованості підвищення цін на яйця курячі та хліб на підприємствах-виробниках.
(2/3.1.2  пункт Плану)
Перевірено 3 суб’єкта господарювання. Порушення державної дисципліни цін  встановлено у кожного з перевірених.   Прийнято рішень про застосування адмі­ністративно-господарських санкцій на 4,4тис.грн.  Попереджено обрахування спо­жи­вачів на 8,6тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відповідальності 2 особи, накладено адмінштрафів на загальну суму 0,34тис.грн.
 
2.3.
Перевіркиз питань дотримання суб’єктами господарювання мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва.
(3/3.1.3  пункт Плану)
Перевірено 6 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін перевірками встановлено у 4 суб’єктів із перевірених.  Прийнято рішень про застосування фінансових санкцій на 9,0тис.грн. Згідно Кодексу України про адмі­ністративні право­порушення притягнуто до відповідальності 3 посадових осіб, накладено адмінштрафів на загальну суму 0,5тис.грн.
 
2.4.
Перевірки з питань дотримання суб’єктами господарювання порядку формування та застосування цін на олію соняшникову в ланцюгу просування товару від виробника до споживача.
(5/3.1.7  пункт Плану)
Перевірено 5 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін перевірками встановлено у 4 суб’єктів із перевірених.   Прийнято рішень про застосування адмі­ністративно-господарських санкцій на 51,5тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 7,1тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відповідальності 2 посадові особи, накладено адмінштрафів на загальну суму 0,34тис.грн.
 
2.5.
Перевірки з питань дотримання суб’єктами господарювання порядку формування та застосування цін на м’ясо курей в ланцюгу просування товару від виробника до споживача.
(6/3.1.8 пункт Плану)
Перевірено 2 суб’єкта господарювання. Порушення державної дисципліни цін перевірками встановлено у кожного суб’єкта із перевірених.   Прийнято рішень про застосування адмі­ністративно-господарських санкцій на 1721,9тис.грн. Поперед­же­но обрахування споживачів на 18,5тис.грн. та зроблено перерахунки на 295,0тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притяг­нуто до від­повідальності одну посадову особу, накладено адмінштраф на 0,2тис.грн.
 
3
Контрольні заходи на ринках послуг
 
3.1.
Перевірки з питань дотриманнясуб'єктами господарювання, в тому числі Державним комітетом України по земельних ресурсах та його територіальними підрозділами, а також ДП «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» та його регіональними філіями, державної дисципліни цін при формуванні, встановленні та застосуванні тарифів (плати) на землевпорядні роботи, роботи та послуги, пов’язані з оформленням документів, в тому числі які посвідчують право власності на земельні ділянки при передачі їх безоплатно у власність громадян України.
(1/4.1.2. пункт Плану)
Перевірено 4 суб’єкта господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у 2 суб’єктах. Прийнято рішень про застосування адміністративно-гос­подарських санкцій на 572,9тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 2,9тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притяг­нуто до відповідальності одну посадову особу, накладено адмінштраф на 0,2тис.грн.
 
3.2.
Перевірки з питань дотримання порядку формування та застосування цін суб'єктами господарювання, що здійснюють діяльність з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами та виробами медичного призначення.
 (2/4.1.3 пункт Плану)
Перевірено 3 суб’єкта господарювання. Порушення державної дисципліни цін пере­вірками не встановлено.
 
3.3.
Перевірки з питань дотримання суб'єктами господарювання державної дисципліни цін при формуванні, встановленні та застосуванні тарифів на житлово-комунальні послуги, відповідності зміни їх розмірів, а також рівня відшкодування населенням вартості послуг за підсумками виробничої діяльності суб'єктів господарювання у 2009 році:
а) на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення;
б) на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій;
в) на послуги з теплопостачання;
г) на послуги з вивезення побутових відходів (збирання, зберігання, перевезення, перероблення, утилізація, знешкодження, захоронення).
(3/4.1.4 пункт Плану)
Перевірено 10 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у  8 із перевірених суб’єктів. Прийнято рішень про застосування адмі­ніст­ративно-господарських санкцій на 686,7тис.грн. Попереджено обрахування спо­живачів на 267,8тис.грн. та здійснено перерахунки плати на 6131,6тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відпо­ві­дальності  3 посадові особи, накладено адмінштрафів на загальну суму 0,5тис.грн.
 
3.4.
Перевірки з питань дотримання суб'єктами господарювання порядку розрахунку цін на послуги і оренду торгових приміщень (площ) та їх обслуговування на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, у тому числі в умовах фінансово-економічної кризи.
(4/4.1.5 пункт Плану)
Перевірено 10 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін пе­ре­вірками не встановлено.
 
3.5.
Перевірки щодо дотримання суб'єктами господарювання державної дисципліни цін при наданні платних послуг з інвентаризації нерухомого майна, оформлення прав власності на об'єкти нерухомого майна та реєстрації таких прав.
(5 пункт розділу 4 Плану)
Перевірено 1 суб’єкт господарювання, в якому встановлено порушення державної дисципліни цін.  Прийнято рішення про застосування адміністративно-госпо­дарських санкцій на 32,4тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 68,2тис.грн. та здійснено перерахунки плати на 4,1тис.грн.
 
ІІ
ІІ квартал
 
1.
Контрольні заходи на ринках монопольних утворень
 
1.1.
Перевірки порядку формування та застосування тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху у міському, в приміському та міжміському внутрішньо-обласному сполученні.
(1/2.1.1 пункт Плану)
Перевірено 12 суб’єктів господарювання.  Порушення державної дисципліни цін встановлено у 7 із перевірених суб’єтів. Прийнято рішення про застосування адмі­ніст­ра­тивно-господарських санкцій на 4,7тис.грн. Попереджено обрахування спожи­вачів на 1,3тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення одну посадову особу притягнуто до відповідальності, накладено адмінштраф на суму 0,2тис.грн.  
 
 
1.2.
Перевірки дотримання порядку формування та застосування тарифів на роботи (послуги) Державного підприємства «Український дер­жавний центр радіочастот», пов’язаних з користуванням радіочастотним ресурсом Украї­ни та виділенням номерного ресурсу.
(2/2.1.2 пункт Плану)
Перевірено Харківську філію Українського державного центру радіочастот. Порушення державної дисципліни цін перевіркою не встановлено.
 
1.3.
Перевірки виконання монопольними утво­реннями вимог чинного законодавства щодо формування і застосування цін на продукцію, роботи та послуги, здійснення заходів з посилення конт­ролю за недопущенням застосування моно­польних і дискримінаційних цін за І півріччя 2010 року.
(3/2.1.3  пункт Плану)
Перевірено 5 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у 3 із перевірених суб’єктів. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на 117,0тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 3,0тис.грн. та повернено споживачам – 5,4тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відповідальності 2 посадові особи, накладено адмінштрафів на загальну суму 0,3тис.грн.  
 
1.4.
Перевірки з питань правильності формування та застосування роздрібних цін (тарифів) на природний та скраплений газ, який реалізується газопостачальними підприємствами населенню та іншим споживачам.
 (4 пункт Плану)
Перевірено один суб’єкт господарювання. Порушення державної дисципліни цін перевіркою не встановлено.
 
2.
Контрольні заходи на ринках продовольства
 
2.1.
Перевірки з питань дотримання суб’єктами господарювання порядку формування та застосування цін на окремі види продовольства. (1/3.1.1 пункт Плану)
 
Перевірено 48 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у 40 суб’єктах. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 7779,7тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 234,0тис.грн. та повернено споживачам – 1,3тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відповідальності 12 посадових осіб, накладено адмінштрафів на загальну суму 2,0тис.грн.   
 
2.2.
Перевірки за участю представників інших контролюючих органів стосовно продовження спільних перевірок суб’єктів гос­подарювання щодо дотримання ними вимог законодавства при формуванні цін і тарифів та відстеження стану конкуренції на споживчому ринку, та стосовно упередження порушень законодавства суб’єктами господарювання на ринку харчових продуктів
(2/3.1.2 пункт Плану)
Перевірено 4 суб’єкта господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у трьох суб’єктах. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 3,4тис.грн.  Попереджено обрахування спо­живачів на 11,0тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­пору­шення притягнуто до відповідальності одну посадову особу, накладено адмін­штраф на суму 0,17тис.грн.   
 
2.3.
Перевіркиз питань дотримання суб’єктами господарювання мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва.
 (3/3.1.3 пункт Плану)
Перевірено 7 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у двох суб’єктах. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на 1,0тис.грн.
 
2.4.
Перевірки з питань дотримання суб’єктами господарювання, що здійснюють реалізацію продукції громадського харчування у закладах освіти.
(4/3.1.4  пункт Плану)
Перевірено 2 суб’єкта господарювання. Порушення державної дисципліни цін пере­вірками не встановлено.
 
2.5.
Перевірки з питань дотримання порядку формування та застосування цін на дитяче харчування у всіх ланках ланцюгу просування товару від виробника до споживача.
 (5/3.1.5 пункт Плану)
Перевірено 6 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у одного суб’єкта. Прийнято рішення про застосування адміністра­тивно-господарських санкцій на 1,1тис.грн.
 
3.
Контрольні заходи на ринках послуг
 
3.1.
Перевірки з питань дотримання суб’єктами господарювання державної дисципліни цін при формуванні, встановленні та застосуванні тарифів на послуги з вивезення побутових відходів.
 (1/4.1.2 пункт Плану)
Перевірено 9 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у трьох суб’єктах. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 9,7тис.грн.  Попереджено обрахування спо­живачів на  470,8тис.грн. та повернено споживачам – 2,2тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відповідальності   одну посадову особу, накладено адмінштраф на суму 0,17тис.грн.
 
3.2.
Перевірки щодо дотримання вимог чинного законодавства з питань ціноутворення при наданні платних послуг державною обласною хлібною інспекцією.
 (2/4.1.3 пункт Плану)
Перевірений 1 суб’єкт господарювання. Порушення державної дисципліни цін пере­віркою не встановлено.
 
3.3.
Перевірки з питань дотримання суб’єктами господарювання державної дисципліни цін при формуванні, встановленні та застосуванні тарифів на послуги з технічного обслуговування ліфтів.
 (3/4.1.4 пункт Плану)
Перевірено 6 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін перевірками не встановлено.
 
3.4.
Перевірки щодо дотримання вимог чинного законодавства з питань ціноутворення при наданні платних послуг підрозділами Державної пожежної охорони Міністерства з надзвичайних ситуацій.
 (4/4.1.5 пункт Плану)
 
Перевірено 1 суб’єкт господарювання, в якому встановлено порушення державної дисципліни цін.  Прийнято рішення про застосування адміністративно-госпо­дарських санкцій на 1,6тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 6,1тис.грн.
 
3.5.
Перевірка з питань дотримання суб’єктами господарювання державної дисципліни цін при формуванні, встановленні та застосуванні тарифів на послуги з теплопостачання, відповідності зміни їх розмірів, а також рівня відшкодування населенням вартості послуг за підсумками виробничої діяльності суб’єктів господарювання у 2009 році та   І кварталі 2010 року.
(5/4.1.6  пункт Плану)
Перевірено 1 суб’єкт господарювання, в якому встановлено  порушення державної дисципліни цін. Прийнято рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 0,1тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 0,4тис.грн.  та повернено споживачам – 2,2тис.грн.
 
3.6.
Перевірка з питань дотримання державними закладами освіти порядку формування та застосування плати за платні освітні та інші послуги.
(6/4.1.7  пункт Плану)
Перевірено 4 заклади освіти. Порушення державної дисципліни цін встановлено у трьох закладах. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 23,4тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 12,2тис.грн.
 
3.7.
Перевірки з питань дотримання Державним комітетом України по земельних ресурсах та його територіальними підрозділами державної дисципліни цін при формуванні, встановлені та застосуванні тарифів (плати) на роботи із землеустрою та земельно-кадастрові роботи, роботи та послуги пов’язані з оформленням документів, в тому числі, які посвідчують право власності на земельні ділянки при передачі їх безоплатно у власність громадян України
(7/4.1.8  пункт Плану)
 
Перевірено 3 суб’єкта господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у кожного із перевірених суб’єктів. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 1,3тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 0,5тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення одну особу притягнуто до відповідальності, накладено адмінштраф на суму 0,17тис.грн.
 
3.8.
Перевірки з питань дотримання землевпорядними підприємствами (усіх форм власності) дисципліни цін при формуванні, встановлені та застосуванні тарифів (плати) на роботи із землеустрою та земельно-кадастрові роботи, роботи та послуги пов’язані з оформленням документів, в тому числі, які посвідчують право власності на земельні ділянки при передачі їх безоплатно у власність громадян України
(8/4.1.9   пункт Плану)
Перевірено 4 суб’єкта господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у одного суб’єкта. Прийнято рішення про застосування адміністра­тивно-господарських санкцій на суму 1,4тис.грн. Попереджено обрахування спо­живачів на 3,9тис.грн.
 
3.9
Перевірки з питань дотримання суб'єктами господарювання порядку розрахунку цін на послуги і оренду торгових приміщень (площ) та їх обслуговування на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, у тому числі в умовах фінансово-економічної кризи.
 (9пункт розділу 4 Плану)
Перевірено 10 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін перевірками не встановлено.
 
3.10.
Проведення перевірок з питань дотримання суб'єктами господарювання державної дисципліни цін при формуванні, встановленні та застосуванні тарифів на житлово-комунальні послуги.
(10пункт розділу 4 Плану)
 
Перевірено 2 суб’єкти господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у одного суб’єкта. Прийнято рішення про застосування адміністра­тивно-господарських санкцій на загальну суму 5,0тис.грн. Попереджено обра­хування споживачів на 468,8тис.грн. та повернено споживачам 1,7тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення одну особу притягнуто до відповідальності, накладено адмінштраф на суму 0,2тис.грн.
 
ІІІ
ІІІ квартал
 
1.
Контрольні заходи на ринках монопольних утворень
 
1.1.
Перевірки порядку формування та застосування тарифів на електричну енергію в енерго­постачальних компаніях.
 (1/2.1.1  пункт Плану)
Перевірений 1 суб’єкт господарювання. Порушення державної дисципліни цін перевіркою не встановлено.
 
1.2
Перевірки виконання монопольними утвореннями вимог чинного законодавства щодо формування і застосування цін на продукцію, роботи та послуги, здійснення заходів з посилення контролю за недопущенням застосування монопольних і дискримінаційних цін за 9 місяців 2010 року
(3/2.1.3 пункт Плану)
Перевірено 5 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у 4 суб’єктів. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 49,8тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 224,5тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відповідальності одну посадову особу, накладено амін­штраф на суму  0,17тис.грн.   
 
1.3
Перевірки порядку формування та застосування тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху у міському, в приміському та міжміському внутрішньо-обласному сполученні.
 (4 пункт розділу 2 Плану)
Перевірено 18 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін  встановлено у трьох суб’єктах.  Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 1,2тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 1,5тис.грн.
 
2.
Контрольні заходи на ринках продовольства
 
2.1.
Перевірки з питань дотримання суб’єктами господарювання порядку формування та застосування цін на окремі види продо­вольства відповідно до вимог нормативних актів Харківської обласної державної адмі­ністрації (1/3.1.1 пункт Плану)
Перевірено 34 суб’єкта господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у 31 суб’єкті. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 3694,0тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 2149,8тис.грн. та повернено споживачам – 1954,9тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відпо­ві­дальності  4 посадові особи, накладено адмінштрафів на загальну суму 0,7тис.грн.    
 
2.2.
Перевірки з питань дотримання суб’єктами господарювання мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва.
(2/3.1.2 пункту Плану)
Перевірено 2 суб’єкта господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у одного суб’єкта. Прийнято рішення про застосування адміністра­тивно-господарських санкцій на суму 1,0тис.грн.
 
2.3.
Перевірки за участю представників інших контролюючих органів відповідно стосовно проведення спільних перевірок суб’єктів господарювання щодо дотримання ними вимог законодавства при формуванні цін і тарифів та відстеження стану конкуренції на споживчому ринку, щодо упередження порушень законодавства суб’єктами господарювання на ринку харчових продуктів.
 (3/3.1.3 пункт Плану)
Перевірено 9 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у 8 суб’єктах. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 2884,7тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 16,6тис.грн. та здійснено перерахунки плати на 1566,8тис.грн.
 
2.4.
Перевірки за участю представників органів Служби безпеки України, Антимонопольного комітету, податкових органів області та структурних підрозділів облдержадміністрації, обґрунтованості поданих суб’єктами господарювання матеріалів для декларування зміни оптово-відпускних цін на молоко, олію соняшникову, масло вершкове та цукор, формування цін на них посередниками, закладами торгівлі, з метою недопущення необґрунтованого підвищення цін на продовольчому ринку.
(4 пункт розділу 3 Плану)
 Перевірено 28 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у 25 суб’єктах. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 3683,5тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 1083,1тис.грн. та здійснено перерахунки плати на 45,2тис.грн.  Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відпові­дальності 4-х посадових осіб, накладено адмінштрафів на загальну суму 0,7тис.грн.       
3.
Контрольні заходи на ринках послуг
 
3.1.
Перевірки щодо дотримання лікувально-профілактичними державними і комунальними закладами охорони здоров’я вимог чинного законодавства з питань ціноутворення при наданні платних послуг.
 (1/4.1.1 пункт Плану)
Перевірено 5 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у двох суб’єктах. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на 230,2тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відповідальності одну посадову особу, накладено адмінштраф на суму 0,17тис.грн.   
 
3.2.
Перевірки з питань дотримання суб’єктами господарювання державної дисципліни цін при формуванні, встановленні та застосуванні тарифів на житлово-комунальні послуги, відповідності зміни їх розмірів, а також рівня відшкодування населенням вартості за підсумками виробничої діяльності суб’єктів господарювання у І півріччі 2010 року.
 (2/4.1.2 пункт Плану)
Перевірено 9 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у 7 суб’єктах. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 57,4тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 226,6тис.грн. та повернено споживачам – 6,0тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відповідальності 2 посадові особи, накладено адмінштрафів на загальну суму 0,34тис.грн.   
 
3.3.
Перевірки з питань дотримання державними закладами освіти порядку формування та застосування плати за платні освітні та інші послуги.
 (3 пункт розділу 4 Плану)
Перевірено 4 заклада освіти. Порушення державної дисципліни цін встановлено у двох закладах. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 69,5тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 1,5тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення при­тягнуто до відповідальності одну посадову особу, накладено адмінштраф на  0,17тис.грн.   
 
3.4.
Перевірки з питань дотримання суб'єктами господарювання порядку розрахунку цін на послуги і оренду торгових приміщень (площ) та їх обслуговування на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, у тому числі в умовах фінансово-економічної кризи.
(4 пункт розділу 4 Плану)
Перевірено 8 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у одного суб’єкта. Прийнято рішення про застосування адміністра­тивно-господарських санкцій на 142,6тис.грн. Згідно Кодексу України про адмі­ністративні право­порушення притягнуто до відповідальності одну посадову особу, накладено адмінштраф на суму 0,17тис.грн.   
 
ІV
ІV квартал
 
1.
Контрольні заходи на ринках монопольних утворень
 
1.1.
Перевірки правильності стягнення плати за послуги з аеронавігаційного обслуговування та аеропортових зборів за обслуговування повітряних суден і пасажирів в аеропортах України (1/2.1.1 пункт Плану)
Перевірено 2 суб’єкти господарювання. Порушення державної дисципліни цін перевірками не встановлено.
 
1.2.
Перевірки порядку формування та застосування цін на паливно-енергетичні ресурси (вугілля, вугільні брикети, торф паливний кусковий, дрова, торф’яні брикети), що відпускаються населенню для побутових потреб.
(2/2.1.2 пункт Плану)
Перевірено 8 суб’єктів господарювання.  Порушення державної дисципліни цін перевірками не встановлено.
 
1.3.
 Перевірки порядку формування та застосування тарифів на перевезення пасажирів і вартість проїзних квитків у міському пасажирському транспорті – метрополітені, трамваї, тролейбусі (який працює у звичайному режимі руху).
(3/2.1.3 пункт Плану)
Перевірено 2 суб’єкти господарювання. Порушення державної дисципліни цін перевіркою не встановлено.
 
1.4.
Перевірки порядку формування та застосування тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху у міському, в приміському та міжміському внутрішньо-обласному сполученні (4 пункт розділу 2 Плану)
Перевірено 7 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено в одному суб’єкті. Прийнято рішення про застосування адміністра­тивно-господарських санкцій на 0,4тис.грн.
 
 
2.
Контрольні заходи на ринках продовольства
 
2.1
- Перевірки  з питань дотримання суб’єктами гос­по­дарювання порядку формування та засто­сування цін на окремі види продовольства та мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва;
- перевірки за участю представників інших контролюючих органів відповідно стосовно продовження спільних перевірок суб’єктів господарювання щодо дотримання ними вимог законодавства при формуванні цін і тарифів та відстеження стану конкуренції на споживчому ринку, стосовно упередження порушень законодавства суб’єктами господарювання на ринку харчових продуктів
 (1/3.1.1, 2/3.1.2, 3/3.1.3 пункти Плану)
Перевірено 39 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у 33 суб’єктах. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 5818,6тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 79,6тис.грн. та повернено споживачам –  40,9тис.грн.   Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відповідальності 8 посадових осіб, накладено адмінштрафів на загальну  суму 1,4тис.грн.   
 
 
 
 
 
2.2
Перевірки з питань дотримання суб’єктами господарювання порядку формування та застосування цін на м'ясо свинини та яловичини в ланцюгу просування товару від виробника до споживача.
 (4/3.1.5 пункт Плану)
Перевірено 8 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін перевірками не встановлено.
 
2.3.
Перевірки з питань дотримання суб’єктами господарювання порядку формування та застосування цін на молоко та молокопродукти в ланцюгу просування товару від виробника до споживача.
(5/3.1.6 пункт Плану)
Перевірено 10 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у кожному із перевірених. Прийнято рішень про застосування адмініст­ра­тивно-господарських санкцій на загальну суму 4874,9тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 34,7тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відповідальності дві посадові особи, накладено ад­мінштрафів на загальну суму 0,34тис.грн.   
 
2.4.
Перевірки підприємств-виробників питної води з питань економічного обґрунтування оптово-відпускних цін на воду питну та підприємств роздрібної торгівлі щодо рівня торговельних (постачальницько-збутових) надбавок.
(6/3.1.7 пункт Плану)
Перевірено 11 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін перевірками не встановлено.
 
3.
Контрольні заходи на ринках послуг
 
3.1.
Перевірки з питань дотримання суб’єктами господарювання державної дисципліни цін при формуванні, встановленні та застосуванні тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.  
(1/4.1.1 пункт Плану)
Перевірено 4-х суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у одного суб’єкта. Прийнято рішення про застосування адміністра­тивно-господарських санкцій на 0,5тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 1,0тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відповідальності одну особу, накладено адмінштраф на суму 0,17тис.грн.   
 
3.2.
Перевірки з питань дотримання вимог чинного законодавства з питань ціноутворення при наданні платних послуг установами державної санітарно-епідеміологічної служби.
 (2/4.1.3 пункт Плану)
Перевірено 5 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у 3 суб’єктів. Прийнято рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 2,3тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 0,8тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення притягнуто до відповідальності одну особу, накладено адмінштраф на суму 0,2тис.грн.   
 
3.3.
Перевірки щодо дотримання вимог чинного законодавства з питань ціноутворення при надання платних послуг територіальними підрозділами ДАІ МВС
 (3/4.1.4 пункт Плану)
Перевірений один суб’єкт господарювання, в якому встановлено порушення дер­жавної дисципліни цін. Прийнято рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій на 50,1тис.грн.
 
3.4.
Перевірки з питань дотримання суб'єктами господарювання порядку розрахунку цін на послуги і оренду торгових приміщень (площ) та їх обслуговування на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, у тому числі в умовах фінансово-економічної кризи.
 (4 пункт розділу 4 Плану)
Перевірено 10 суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у одного суб’єкта. Прийнято рішення про застосування адміністра­тивно-господарських санкцій на 99,4тис.грн.
 
 
3.5.
 Перевірки з питань дотримання державної дисципліни цін при встановленні, формуванні та застосуванні тарифів на житлово-комунальні послуги, відповідності зміни їх розмірів, а також рівня відшкодування населенням вартості послуг за підсумками виробничої діяльності суб’єктів господарювання за 9 місяців 2010 року.
(5 пункт розділу 4 Плану)
Перевірено 4-х суб’єктів господарювання. Порушення державної дисципліни цін встановлено у одного суб’єкта. Прийнято рішення про застосування адмі­ніст­ра­тивно-господарських санкцій на 3,9тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 1,7тис.грн. Згідно Кодексу України про адміністративні право­порушення при­тягнуто до відповідальності одну посадову особу, накладено адмінштраф на суму 0,17тис.грн. 
 
 
               
Начальник Державної інспекції
з контролю за цінами
в Харківській області                                   В.І. Нетудихата