Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про діяльність Східної державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання за ІV квартал 2010 року

На території Харківської області станом на 01.01.11 знаходиться 387 підприємств, організацій та установ, які використовують джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ), в тому числі: в промисловості та науково-дослідних закладів - 105, лікувально-профілактичних установ – 283. Найширше ДІВ використовуються у медицині.

Східною держінспекцією здійснювався державний нагляд за дотриманням підприємствами, установами та організаціями Харківської області вимог законодавства України, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, умов виданих ліцензій у сфері використання ядерної енергії. У ІV кварталі 2010 р. Східною держінспекцією проведено 33 інспекції та інспекційних обстежень за дотриманням підприємствами, установами та організаціями Харківської області вимог ядерного законодавства України, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, умов виданих ліцензій у сфері використання ядерної енергії.

Основними недоліками, які були виявлені під час проведення інспекцій, є:
- не забезпечення державної реєстрації ДІВ;
- відсутність навчання (атестації) з питань радіаційної безпеки керівників та відповідальних службових осіб медичних установ;
- не забезпечення технічного обслуговування рентгенівських апаратів в медичних установах;
- не забезпечення контролю ефективності засобів індивідуального захисту в медичних установах.
Основною причиною виникнення цих питань в медичних закладах є недостатнє фінансування зазначених закладів на державному та місцевому рівнях.
За виявленими фактами правопорушень Східною держінспекцією прийняті відповідні заходи впливу до підприємств, організацій та установ, в тому числі, притягнуто до адміністративної відповідальності 3 посадові особи на загальну суму 765,0 грн.
Згідно з затвердженим Держатомрегулювання планом ліцензування на 2010 рік у ІV кварталі 2010 р. передбачалось ліцензування діяльності з використання ДІВ 11 підприємств, організацій та установ Харківської області. Фактично розглянуто 25 заяв та комплектів документів підприємств, організацій та установ Харківської області, в тому числі, видача ліцензій – 14 (з них медичних установ – 9), переоформлення ліцензій – 6, внесення змін до ліцензій – 1, анулювання ліцензій - 4.

У IV кварталі 2010 року створена та розпочала роботу Ліцензійна комісія Східної держінспекції, яка забезпечує колегіальність та відкритість рішень за відповідними напрямками.

Ліцензійна комісія Східної держінспекції розглядає пропозиції щодо прийняття рішення про видачу, відмову у видачі, переоформлення, продовження чи зупинення дії, анулювання і поновлення строку дії ліцензії, а також внесення змін до ліцензії у сфері використання ядерної енергії - використання джерел іонізуючого випромінювання, а саме, генеруючих пристроїв, крім прискорювачів з енергією прискорення більше 1 МеВ.
У жовтні – грудні 2010 року відбулось 9 засідань Ліцензійної комісії Східної держінспекції, на яких розглянуто та прийняті позитивні рішення по 22 ліцензійним справам підприємств, організацій та установ Харківської області.
В листопаді 2010 року в Харківській області введено в експлуатацію сучасний радіотерапевтичний комплекс фірми «Varian» (США) в Державній установі «Інститут медичної радіології ім. С.П.Григор’єва АМНУ». Одним із сучасних методів лікування онкологічних захворювань в світі є променева терапія на лінійних прискорювачах електронів. Для України зазначений метод доволі новий. Використання зазначеного прискорювача дозволить лікарям вибирати найбільш адекватні плани лікування хворих, при яких максимальне променеве навантаження буде сконцентроване у патологічній зоні і тим самим дозволить звести негативний вплив на здорові тканини до мінімуму, тобто дозволить більш якісно проводити лікування онкологічних хворих методом променевої терапії.

Важливим інструментом забезпечення функціонування державної системи обліку та контролю ядерних матеріалів і виконання вимог міжнародних угод щодо нерозповсюдження ядерної зброї є виконання підприємствами, організаціями та установами, діяльність яких підпадає під вимоги зазначених угод, заходів щодо забезпечення обліку та контролю ядерних матеріалів.

Інспекторами МАГАТЕ за участю Східної держінспекції проведено три інспекції Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» виконання заходів щодо реалізації Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Інспекції пройшли без зауважень, порушень не виявлено. Важливим кроком на шляху до досягнення мети, поставленої 12 квітня 2010 року під час зустрічі Президента України В. Януковича з Президентом США Б.Обамою, щодо забезпечення безпеки ядерних матеріалів в усьому світі, у грудні 2010 року було відправлено з України частину високозбагаченого урану, зокрема, з Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут». Цим кроком наша держава підтвердила, що залишається послідовним і передбачуваним учасником міжнародних багатосторонніх зусиль у сфері запобігання розповсюдженню зброї масового знищення і вносить значний практичний внесок у справу протидії ядерному тероризму.

Стан радіаційної безпеки в Харківській області зумовлений наявністю підприємств, організацій та установ, що використовують радіаційно-небезпечні технології і речовини, і їх впливом на обслуговуючий персонал, населення та навколишнє природне середовище, є задовільний; радіаційних аварій та інцидентів з ДІВ на території Харківської області не зафіксовано.


Начальник Східної держінспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання В.Правдюк