Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прес-реліз про відкриття операційного блоку Комунального закладу охорони здоров’я «Обласна клінічна лікарня – центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» із врученням сучасного високовартісного обладнання

Комунальний заклад охорони здоров’я (КЗОЗ) «Обласна клінічна лікарня – центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» є головним медичним закладом Харківської області третинного рівня, в якому організована та надається жителям Харківщини консультативна і стаціонарна висококваліфікована і спеціалізована медична допомога майже за всіма існуючими профілями. Лікарня визначена одним з базових закладів медичного забезпечення учасників та гостей чемпіонату з футболу «Євро-2012».
В обласній лікарні щорічно проводиться понад 11 тисяч оперативних втручань, у тому числі майже 3,5 тисяч здійснюються в оперативному блоці основного дев’ятиповерхового лікувального корпусу закладу (це операції підвищеної складності та великих обсягів на органах грудної та черевної порожнини, у тому числі операції на «відкритому» серці із виконанням аорто-коронарного шунтування із використанням апарату штучного кровообігу та можливістю замінного переливання аутокрові апаратом «Сеll saver 5+» (зберігаючий клітини крові); на головному та спинному мозку; на судинах тіла та кінцівок, гінекологічні втручання будь-якої складності; ендопротезування великих суглобів, а також весь спектр загальнохірургічних втручань при гострих хірургічних захворюваннях та їх ускладненнях, а також при хронічній хірургічній патології у складних випадках тощо).

Впродовж останніх трьох місяців здійснено капітальний ремонт операційного блоку дев’ятиповерхового корпусу (капітальні ремонтні роботи не проводились з часу введення будівлі в експлуатацію у 1988 році), на проведення ремонту спрямовано та витрачено 2,7 млн. грн.:

- Повністю замінено покриття стелі, стін та підлоги операційного блоку, відремонтована уся система опалення, проведена повна заміна вертикальних мереж водопостачання і каналізації з 9 поверху до технічного підпілля.
- Оновлена система електропостачання із використанням сучасних світлодіодних операційних освітлювальних енергозберігаючих пристроїв, які дозволять у 5-8 разів зменшити витрати на електричну енергію та на порядки збільшити термін їх експлуатації.

 


- Для забезпечення безперебійної роботи у разі аварійного відключення електроенергії, дві операційні обладнані автономним резервним джерелом електропостачання, завдяки чому є можливість продовжувати безперебійну роботу протягом 12 годин.
- Усі відремонтовані операційні обладнані сучасними кліматичними системами кондиціонування повітря з приточно-витяжною вентиляцією та антибактеріальними фільтрами, що забезпечує оптимальні умови для проведення складних оперативних втручань та повністю відповідає санітарним та екологічним вимогам до таких приміщень.
- Повністю оновлені також мережі киснєзабезпечення. Операційні обладнані тепер системою безпечної подачі медичних газів, стиснутого повітря та виведення відпрацьованих газів, що дозволяє використовувати сучасні наркозні станції та додержувати всі норми техніки безпеки та умови праці для операційної бригади та для перебування у приміщенні пацієнта.
- Проведено перепланування розташування операційних та виділення відокремленої операційної для хірургічного лікування гнійних та септичних хворих.


Оновлений операційний блок – це 7 сучасних окремих спеціалізованих операційних.


У 2010 році КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» отримала та укомплектувала операційний блок 3 апаратами штучної вентиляції легенів експертного класу типу «Carina», 6 наркозно-дихальними апаратами вищого класу типу «Leon», дефібрилятором, спеціальними медичними меблями, сухожаровими шафами та іншим устаткуванням на загальну суму понад 2,5 млн.грн.
Завдяки безпосередньому сприянню голови обласної державної адміністрації М.М.Добкіна вирішено питання придбання двох лінійних датчиків для найпотужніших діагностичних сканерів типу «Рhilips НDІ - 11» та «Рhilips НD - 7» загальною вартістю понад 20 тисяч Євро. Це забезпечить повноцінне, високоточне та якісне обстеження хворих з патологією щитовидної та молочної залоз, великих та дрібних суглобів, шкіри, м'яких тканин та ока. Відділення ультразвукової діагностики Діагностичного центру отримує ще один апарат експертного класу «Рhilips НDІ - 11» загальною вартістю 540 тисяч грн.
Відділення функціональної діагностики Діагностичного центру оснащується найсучаснішою системою «холтерівського моніторування» для діагностики об’єктивного стану пацієнтів із патологією серцево-судинної системи та порушеннями ритму серцевої діяльності із безперервним слідкуванням та фіксацією показників впродовж доби і більше. Її вартість – біля 100,0 тис. грн.