Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про результати контрольної роботи Державної інспекції з контролю за цінами в Харківській області у грудні 2010 року

У грудні 2010 року Держінспекцією цін перевірено 38 суб’єктів господарювання Харківської області щодо додержання ними державної дисципліни цін. За підсумками здійснених перевірок, у 17 господарюючих суб’єктів (або 44,7відс.) встановлені порушення державної дисципліни цін при реалізації товарів та наданні послуг споживачам. За фактами встановлених порушень, до порушників застосовано адміністративно-господарських санкцій на суму 140,8тис.грн. та попереджено обрахування споживачів на 46,4тис.грн. за рахунок приведення цін і тарифів, сформованих з пору¬шен¬нями, у відповідність до вимог законо¬давства.
У звітному періоді ц.р. найбільша питома вага порушень державної дисципліни цін (76,5відс.) зафіксована на ринках продовольства, зокрема, при реалізації продуктів харчування. Так з числа 14 перевірених суб’єктів господарювання, 13 допускали порушення державної дисципліни цін при формуванні ціни на продукти харчування із застосуванням торговельних надбавок у розмірах, що перевищували граничні рівні, встановлені розпорядженнями Харківської облдержадміністрації та порушували порядок декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари. До порушників застосовані економічні санкції на загальну суму 32,5тис.грн. Попереджено обрахування споживачів на 45,8тис.грн. та зроблено перерахунки на 38,9тис.грн.
До числа порушників виявлених у грудні ц.р., які реалізовували продовольчі товари за роздрібними цінами, сформованими з перевищенням граничного розміру торговельних надбавок (53,8відс. від кількості порушень) належать: ТОВ „Топольок-29” (при реалізації молока, масла вершкового, олії соняшникової); ТОВ „Восторг” (при реалізації молока, сиру кисломолочного, ковбасних виробів варених та макаронних виробів); ТОВ „ТП „Нова торговельна мережа” ( при реалізації молока, сметани, сиру кисломолочного та твердого); ФОП Рязанов Ю.М. (при реалізації яєць курячих, цукру-піску, м’яса птиці); ПП фірмі „Регіон-Плюс”(при реалізації крупи гречаної, рису, макаронних виробів); ТОВ „Лік” (при реалізації крупи гречаної, рису); ПП „Белінор”(при реалізації борошна пшеничного, цукру-піску).
Інші господарюючі суб’єкти допускали порушення державної дисципліни цін (38,5відс.), підвищуючи ціни при реалізації продовольчих товарів, не задекларувавши зміну оптово-відпускних цін. Серед них: ТОВ „Олко”, ФОП Куплевацька Т.В.( на борошно пшеничне); Підприємство „Запорожець-4” у формі ТОВ (ковбасні вироби варені); ТОВ „Тайфун”, ПРАТ „Вовчанський олійно-екстракційний завод” (олія соняшникова); СЗАТ „Охоче” (яйця курячі).

Крім того, ТОВ „Малті”, ТОВ „ТП „Нова торговельна мережа”, Агрофірма „Зоря” в порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.08 №957 реалізовували споживачам горілку в асортименті за цінами нижчими від мінімальних цін. До порушників застосовані фінансові санкції на 5,0тис.грн.

У грудніі п.р. держінспекція продовжувала проводити перевірки суб’єктів господарювання з питання дотримання ними державної дисципліни цін при наданні платних послуг.
Так, перевіркою Товариства з обмеженою відповідальністю «НОРДЕКС-1» встановлено, що товариство в період з січня по березень 2010 року за послугу з надання в оренду торгових місць на території власного торговельного комплексу стягувало з орендаря ціну у розмірі 25,45грн./м2 в місяць із застосуванням фактичного нормативу рентабельності 122відс., замість обґрунтованої ціни – 13,74грн./м2 з граничною рентабельністю 20відс., встановлену розпорядженням Харківської облдерж¬адміністрації від 19.10.2009р. №578. Від завищення ціни на 11,71грн./м2 в місяць товариством отримана необґрунтована виручка в сумі 33,1тис.грн.
За результатами перевірки до порушника застосовано адміністративно-господарські санкції на суму 99,3тис.грн., в т.ч. штраф – 66,2тис.грн.

Держінспекцією цін, крім контрольної роботи забезпечується постійний моніторинг цін на окремі види нафтопродуктів. За результатами моніторингу, здійсненого протягом грудня п.р. на базових АЗС, зафіксовано підвищення, як мінімальних (на 0,10-0,30грн./л або на 1,5 - 4,5відс.), так і максимальних (на 0,35-0,60грн./л або на 4,9 – 8,3відс.) роздрібних цін на всі марки нафтопродуктів, по яких проводиться моніторинг.

Станом на 30.12.10 роздрібні ціни на нафтопродукти становили:
мінімальні:
- дизельне паливо – 6,90грн./л,
- бензин А-76 – 6,80грн./л,
- бензин А-95 – 7,50грн./л;

максимальні: - дизельне паливо – 7,85грн./л;
- бензин А-76 – 7,45грн./л;
- бензин А-95 – 8,45грн./л.

 


В.о. начальника Держінспекції М.Казбекова