Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Можливості космічної інформації необмежені // "Слобідський край", №143 за 2 грудня 2010 року

Науково-технічний прогрес невпинно крокує світом, а це означає, що людство отримує все нові можливості для використання новітніх технологій. Те, чого неможливо було зробити та застосувати кілька років тому, вже не є мрією чи фантазією, а стає реальністю – зокрема, передові розробки в космічній галузі. З цим цілком погоджується й відомий науковець, керівник відділу інновацій Науково-дослідного інституту космічних систем ім. О. О. Максимова Євген Цадиковський.

– Фахівці інституту на сьогодні сконцентрували свої зусилля на створенні унікальної багатофункціональної космічної системи. Вона матиме змогу охопити декілька держав, які забажають отримувати цінну інформацію з космосу й відповідні послуги, – розповідає Євген Цадиковський. – Тобто, це буде унікальна модель наземних та орбітальних засобів. Нині вже ведеться плідна робота в цьому напряму з Білоруссю. Створення багатофункціональної космічної системи сприятиме вирішенню низки найважливіших завдань. Вона міститиме мікросупутники з використанням мікро- та нанотехнологій, а також розподільчий комплекс наземних засобів прийому та обробки космічної інформації. Метою створення цієї космічної системи є ефективний розвиток і спільне використання космічного потенціалу країн – учасниць проекту задля вирішення соціально-економічних, оборонних і наукових завдань.

Система завадить катастрофам
Євген Цадиковський зазначив, що в рамках цієї програми, реалізація якої має розпочатися за два роки, можливе запобігання надзвичайних та аварійних ситуацій завдяки детальному контролю важливих і небезпечних об’єктів, як то: котельні, водонапірні станції, електромагістралі, автозаправки тощо. До того ж, за рахунок повної автоматизації процесів контролю та управління спеціальними автомобілями, оперативної взаємодії відповідних служб і дистанційного контролю стану хворих громадян значно підвищиться оперативність функціювання служби «швидкої допомоги». Зокрема, людям із серцево-судинними недугами встановлюватимуть спеціальні мініатюрні датчики, котрі в разі необхідності миттєво повідомлять про небезпеку для здоров’я людини, а найближча карета «швидкої» – надасть допомогу. За словами Євгена Цадиковського, це дозволить зменшити кількість трагічних випадків серед критично хворих приблизно на 20 відсотків.
Упровадження цієї системи забезпечуватиме екологічну безпеку населених пунктів: здійснюватиметься контроль за виникненням і розповсюдженням звалищ, вирубкою лісних насаджень і забрудненням водоймищ.
Система, оснащена найсучаснішим обладнанням, завдяки впровадженню відеоконтролю з космосу гарантуватиме також безпеку громадян, охорону державної та приватної власності.

За Харківщиною теж спостерігатимуть з космосу
Дистанційне зондування Землі з космосу забезпечує унікальні можливості щодо отримання даних про стан природного й антропогенного середовища. Це дозволить не лише вчасно втрутитися в ліквідацію тієї чи іншої катастрофи, а й у більшості випадків попередити їх виникнення та ліквідувати ймовірну загрозу.
Багаторічний досвід експериментального використання космічної інформації для вивчення природних процесів продемонстрував суттєві переваги космічних технологій. Головними з них є: значний розмір площ досліджуваної території; комплексний характер отриманих даних; оперативність їх отримання та можливість повторного дослідження через певний проміжок часу, – відразу всіх переваг і не перерахувати.
Під час презентаційно-виставкового заходу «Дні Московської області на Харківщині» відбулося чимало важливих подій. Репрезентація багатофункціональної космічної системи, безумовно, була однією з них. Євген Цадиковський підкреслив, що керівників області, міста Харкова, представників провідних підприємств та науковців ця унікальна програма дуже зацікавила. Співпраця в цьому напряму продовжуватиметься, і будемо сподіватися, що за кілька років космос наблизиться до нас і стане в нагоді людству.

ІГОР ЛУГОВИЙ