Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Доповідь на обласну селекторну нараду начальника Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області Романа Квартенко з питання «Про стан санітарної очистки населених пунктів Харківської області»

За підсумками селекторної наради з питання «Про стан санітарної очистки населених пунктів Харківської області», що мала місце 26 листопада, головою обласної державної адміністрації Добкіним М.М. підписано відповідне доручення (від 07.12.10 № 01-108/8694).
Документ передбачає вжиття заходів по приведенню в належний санітарно-екологічний стан підвідомчих територій районів області, розроблення схем санітарного очищення населених пунктів та забезпечення ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, визначення місць для розміщення нових полігонів твердих побутових відходів, надання до Держуправління охорони навколишнього природного середовища запитів на фінансування заходів з будівництва та реконструкції полігонів твердих побутових відходів та низку інших заходів, спрямованих на вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами.
Тому Держуправління спільно з Головним управлінням житлово-комунального господарства продовжувало аналізувати та збирати інформацію. Вимушений відмітити, що за час, який минув з останньої нашої зустрічі ситуація по тим «гарячим точкам», які Держуправління виявило, практично не змінилась, а в таких районах, як Харківській, Дергачівський та Ізюмський навіть погіршилась.
Ще не всі районні державні адміністрації розробили заходи за результатами селекторної наради 26 листопада. Надали інформацію до Головного управління житлово-комунального господарства лише Харківська, Чугуївська, Красноградська, Куп’янська, Валківська, Печенізька райдержадміністрації та Лозівська міська рада.
Аналіз виконання доручення свідчить, що райдержадміністрації до цього часу не змінили своє ставлення до питань поводження з відходами. Так, на виконання п.2.7. доручення, райдержадміністрації повинні були визначити місця для розміщення полігонів твердих побутових відходів та надати до Держуправління запити на фінансування заходів з будівництва та реконструкції полігонів твердих побутових відходів.
На теперішній час в Барвінківському, Близнюківському, Зачепилівському, Кегичівському, Коломацькому, Краснокутському, Лозівському, Первомайському, Сахновщинському районах проектно-кошторисна документація влаштування полігонів твердих побутових відходів взагалі відсутня. Проекти звалищ в містах Ізюмі, Краснограді, смт. Приколотне Великобурлуцького району, Новій Водолазі, Печеніги не отримали позитивного висновку державної екологічної експертизи.
Станом на 16.12.10 до Держуправління райдержадміністраціями надано лише 6 запитів на фінансування робіт по виготовленню проектно-кошторисної документації будівництва полігонів ТПВ (смт. Великий Бурлук, смт. Кегичівка, смт. Чапаєве Кегичівського району, смт. Краснокутськ, с. Краснопавлівка та с. Орілька Лозівського району) та 5 запитів на фінансування робіт по будівництву та реконструкції полігонів (смт. Печеніги, смт. Золочів, м. Богодухів, м. Зміїв, смт. Шевченкове). Інші райони зазначений пункт доручення проігнорували.
Аналіз виконання заходів з фінансування витрат на будівництво нових полігонів ТПВ за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, свідчить, що в смт. Вільча Вовчанського району, м. Куп’янську, смт. Шевченково кошти були витрачені неефективно – проектно-документація розроблена, погоджена, але полігони до цього часу не побудовані.
До того ж, розроблена та погоджена проектно-кошторисна документація вже не відповідає вимогам сучасності: відбулись зміни в вимогах до проектування, з’явились нові матеріали та технології в будівництві полігонів, необхідно обов’язкове впровадження сортування відходів. Таким чином, виникає необхідність в коригуванні вже розробленої проектно-кошторисної документації, інакше, кошти виділені на розроблення документації були витрачені марно.
Не дивлячись на нагадування держуправління, жодна з районних держадміністрацій не надала інформацію про визначення місць для розміщення нових полігонів. Враховуючи необхідність закриття Роганського полігону було б доцільно Харківській, Дергачівській районним державним адміністраціям спільно з Харківською міською радою та відповідними науковими установами відпрацювати питання щодо спільного будівництва нового полігону, обладнаного сучасною системою сміттєсортування та сміттєпереробки, та надати відповідні пропозиції до Держуправління. Держуправління в свою чергу готове надати допомогу в проведенні державної екологічної експертизи та звернутись до Мінекоресурсів України з клопотанням про фінансування будівництва полігону з державного фонду охорони навколишнього природного середовища.
Проведений аналіз отриманої від райдержадміністрацій інформації показав, що організованим збиранням твердих побутових відходів охоплено лише 29 відсотків від загальної кількості населених пунктів області. Найгірша ситуація з цього питання склалася в Близнюківському, Валківському, Золочівському, Сахновщинському, Шевченківському районах, де організованим збиранням ТПВ охоплено менше 2 відсотків населених пунктів. Зважаючи на вищевикладене, Держуправління рекомендує райдержадміністраціям розглянути можливість створення міжрайонних полігонів, які б обслуговували декілька районів.
Не сплачують збір за забруднення навколишнього середовища звалища твердих побутових відходів в 12 районах області та в м.Люботин (Дергачівський, Балаклійський, Близнюківський, Борівський, Вовчанський, Зачепилівський, Зміївський, Кегичівський, Коломацький, Красноградський, Краснокутський, Нововодолазький, Харківський райони та м. Люботин).
Крім того, в зв’язку з перерозподілом на 2011 рік відсотків надходження коштів до обласного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища, райдержадміністраціям в наступному році при фінансуванні природоохоронних заходів необхідно більше розраховувати на власні можливості, а не сподіватись виключно на фінансування з обласного фонду. Для цього необхідно створити умови для того, щоб всі підприємства, які здійснюють викиди забруднюючих речовин, утворення та розміщення відходів, сплачували екологічний збір як це передбачено діючим законодавством. Тому Держуправління вимагає від райдержадміністрацій надання повного переліку підприємств-забруднювачів.
Аналіз наявності контейнерів для твердих побутових відходів свідчить про недостатню забезпеченість районів. Наприклад, згідно даних райдержадміністрації, в Борівському районі взагалі відсутні контейнери, при цьому в районі вважають, що вони там взагалі не потрібні, не звернулись з жодним запитом на фінансування заходів в сфері поводження з відходами до Держуправління, при цьому доповідають про 100 відсотків охоплення організованим збиранням ТПВ в населених пунктах району. Незадовільна ситуація з цього питання також склалась в Коломацькому, Близнюківському, Печенізькому районі та місті Первомайський.
Враховуючи викладене, та з метою покращання ситуації, що склалася, вважаємо за необхідне:
– районним державним адміністраціям забезпечити безумовне виконання доручення голови обласної державної адміністрації Добкіна М.М. від 07.12.10 № 01-108/8694 та інформувати облдержадміністрацію про його виконання через Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області;
– розглянути питання про закриття Роганського полігону твердих побутових відходів та визначити альтернативні місця захоронення відходів;
– державній екологічній інспекції в Харківській області та обласній санітарно-епідеміологічній станції посилити контроль за санітарно-екологічним станом населених пунктів області та м.Харкова;
– державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в Харківській області забезпечити узагальнення отриманої інформації та надати її до облдержадміністрації.

Начальник Держуправління охорони
навколишнього природного середовища
в Харківській області Р.О.Квартенко