Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Краща бібліотека області – у селищі Пересічній // Слобідський край №150

Протягом останніх трьох місяців на Харківщині обирали кращу сільську бібліотеку. За цей час журі оглянуло бібліотеки з двадцяти семи районів області і, нарешті, оголосило своє рішення. 16 грудня поздоровлення із перемогою в обласному огляді-конкурсі «Краща сільська бібліотека Харківщини» приймали в селищі Пересічна Дергачівського району.

Уперше такий конкурс проводився в нашій області ще чотири роки тому, коли більшість бібліотек, особливо в сільській місцевості, перебувала в доволі занедбаному стані, не маючи навіть елементарного – опалювання й гідного книжкового фонду. Саме тому, щоб привернути увагу до проблем сільських бібліотек місцевої, районної та обласної влади, і було започатковано цей конкурс. А цього року в нього відкрилося друге дихання.
Як повідомила головний спеціаліст відділу культурно-просвітницької роботи і туризму Управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації Маргарита Жарова, конкурс «Краща сільська бібліотека Харківщини» проводився у два етапи: спочатку обиралися кращі бібліотеки в кожному районі, а вже з них – одна найкраща бібліотека області. Обов’язковими умовами, які журі висувало до конкурсантів, були такі: належний стан матеріально-технічної бази бібліотек; сучасне і змістовне обслуговування читачів; кількісні показники – те, чим безпосередньо визначається діяльність бібліотеки (кількість читачів, книговидача); поповнення бібліотечного фонду принаймні кожного року; участь у громадському житті села.
«Сьогодні сільська бібліотека займає дуже важливе місце в житті населення, бо є мало не єдиним центром культури на селі, окрім клубу, – зазначає Маргарита Жарова. – Пересічнянська бібліотека відповідає всім критеріям, адже саме такою має бути сучасна сільська бібліотека. Але, на жаль, далеко не всі бібліотеки області перебувають у такому чудовому стані».
Бібліотека – культурний центр Пересічної
У селищі Пересічній бібліотека справді є осередком культурного життя населення, а точніше, – однією з трьох його складових. Адже тут, у самому центрі села, під одним дахом працюють і бібліотека, і клуб, і історико-краєзнавчий музей, допомагаючи один одному в підготовці та проведенні різноманітних заходів.
Завідувач місцевої бібліотеки Тетяна Кареліна розповіла нам, що пересічнянська книгозбірня (так вона колись називалася) заснована в 1919 році. Про це свідчить документ, який зберігається тут же – у місцевому історико-краєзнавчому музеї. У цьому документі зазначається, що в селищі Пересічній відкрито читальню.
Сьогодні ця бібліотека є гарантом права кожної людини на безкоштовний доступ до інформації. А завдяки фінансовій підтримці Дергачівської райдержадміністрації та відділу культури та туризму Пересічнянської селищної ради, віднедавна місцеве населення може реалізувати це своє право в сучасному, свіжевідремонтованому приміщенні, де завжди тепло, затишно й комфортно.
Вражає й несподівано великий книжковий фонд Пересічнянської бібліотеки – понад 16 тисяч примірників друкованої продукції. За словами Тетяни Кареліної, суттєвою в цьому питанні є допомога селян, які щороку беруть участь в акції «Подаруй бібліотеці книгу», а вона їм віддячує гостинністю та яскравими святами.
«Наша бібліотека бере активну участь у житті селища. Серед наших традиційних свят є і урочиста посвята в читачі, і прощання з букварем, і усні журнали до Міжнародного дня музеїв та Всеукраїнського дня бібліотек, і різноманітні літературні композиції. Усі наші заходи завжди виходять яскравими й неповторними, бо нам допомагає дуже багато людей. Взагалі, до кого б ми не звернулися, нас завжди приймають із порозумінням і підтримують у наших справах, – розповідає Тетяна Кареліна. – Я дуже вдячна за усвідомлення важливості нашої бібліотечної роботи на сьогоднішній день. Те, що зроблено в нашій бібліотеці, одній людині – не під силу, і воно стало можливим тільки завдяки спільній праці всієї громади нашого селища. Для мене це честь і завдання на майбутнє працювати ще краще».
На даному етапі Пересічнянська сільська бібліотека бере активну участь у конкурсі з організації нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до мережі Інтернет. У разі перемоги вона отримає три нових комп’ютери з повним програмним забезпеченням.

Конкурс – імпульс для розвитку бібліотечної справи
Минулого четверга до Пересічної завітали, щоб привітати переможців обласного конкурсу «Краща сільська бібліотека Харківщини» і вручити їм нагороди, начальник управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Дмитро Кузнєцов, голова Дергачівської райдержадміністрації Володимир Кацуба та голова журі конкурсу Галина Трохименко.
«Цей конкурс, на мій погляд, дав черговий імпульс для розвитку бібліотечної справи, і тим самим ми ще раз привернули увагу і обласної, і районної, і місцевої влади до розвитку сільських бібліотек. Без підтримки влади на всіх рівнях ми не могли б зробити жодного кроку в розвитку культури. Тому велике спасибі й низький уклін місцевій адміністрації», – зазначив Дмитро Кузнєцов.
Подарунками кращій бібліотеці були, звичайно ж, книги. А ще – новий телевізор і музичний центр.
Юлія ГОРОБЕЦЬ.
Переможці обласного огляду-конкурсу «Краща сільська бібліотека Харківщини»

Крім Пересічнянської сільської бібліотеки, того дня дипломи та цінні подарунки отримали всі фіналісти конкурсу.
ІІ місце посіла бібліотека селища Комсомольське, Лозівського району. А ІІІ місце між собою розділили Жовтнева бібліотека, Вовчанської ЦБС, і Баранівська бібліотека, Валківської ЦБС.
Переможці в номінаціях:
«Краща краєзнавча робота в сільській бібліотеці» – Кочетоцька сільська бібліотека Чугуївської ЦБС.
«Краща робота з дітьми та юнацтвом» – Олексіївська сільська бібліотека Близнюківської ЦБС.
«Сільська бібліотека – центр творчого розвитку дітей» – Курульківська сільська бібліотека Барвінківської ЦБС.
«Кращий читацький клуб, любительське об’єднання» – Улянівська сільська бібліотека Кегичівської ЦБС.
«Краща організація роботи із соціально незахищеними верствами населення» – Рідкодубівська сільська бібліотека Дворічанської ЦБС.
«Бібліотека і сім’я» – Огіївська сільська бібліотека Сахновщинської ЦБС.
«Краща бібліотека – центр громади» – Пісочинська селищна бібліотека Харківської ЦБС.
«Бібліотека – музей» – Кам’янська сільська бібліотека Ізюмської ЦБС.
«Бібліотечна династія» – Високопільська сільська бібліотека Валківської ЦБС.
«Краще використання нових технологій та краща мультимедійна презентація бібліотеки» – Кіндрашівська сільська бібліотека Куп’янської ЦБС.
«Краща робота з організації дозвілля читачів» – Пархомівська сільська бібліотека Краснокутської ЦБС.