Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прес-реліз виставки «Православні свята. Козацтво як зберігач духовної спадщини. 400 років від дня народження І. Д. Сірка»

Виставка «Православні свята. Козацтво як зберігач духовної спадщини. 400 років від дня народження І. Д. Сірка» відкривається в Обласній художній галереї 14 грудня 2010 р. В експозиції представлені художні твори І. Лєвшиної та В. Савєнкова, що зображують Православні свята, а також козацька тема – в роботах В. Шматька, О. Різниченка, А. Олексієнка.
В історії українського народу православ’я відігравало і продовжує відігравати досить важливу роль. Як важлива складова культури в історичному процесі православ’я тісно взаємопов’язане з мовою, народними традиціями України – це духовна основа нації, його спадщина. Релігійні православні свята є ознакою певної народності, вони відзначаються впродовж всього року. Духовна діяльність людини матеріалізована у символах, іконах, піснях, молитвах, образах тощо.
Вперше в Харкові представлені на виставці роботи І. Лєвшиної та В. Савєнкова з приватної колекції Миколи Ляпунова – доктора наук, професора, що багато років збирає ікони та реліквії православ’я, глибоко віруюча людина. Художники займаються іконописом – одним з непростих жанрів образотворчого мистецтва. Вони працюють у відповідності до канонів православ’я, роботи виконують в рідкісній, змішаній техніці – гарячий батик і масляний живопис. Твори В. Савєнкова відносяться більш до московської школи іконопису, якій притаманні витягнуті форми та відсутність архаїчних рис. В роботах І. Лєвшиної спостерігаються елементи українського бароко в орнаменті. Сумісна праця авторів допомагає в побудові ефектної зображувальної картини з певним м’яким колоритом та гармонією. В творчості майстрів спостерігається поєднання високої художньої виразності з вишуканістю техніки батика. Ікона – вікно в духовний світ, вона невід’ємна від православ’я як духовний потенціал, посередник для молитви православної людини.
Історичні умови буття українського народу породили яркий феномен – козацтво. Козацтво боролося за православ’я, зберігало православні традиції українського народу, духовна культура якого досягла високого рівня в період існування козацької держави. Для всіх народів світу козацтво стало найбільшим символом волелюбства, незламності національного духу українців. Козацька культура – унікальне і неповторне явище, котрій притаманний тип активної людини, героя. Козацтво було носієм нового художнього вподобання. Український фольклор та етнос, які несуть риси, притаманні козацтву, також є цікавою темою для сучасного покоління. Живописні полотна В. Шматька із зображенням козаків-героїв, роботи стилю модерн О. Різниченка та А. Олексієнка яскраво відображують цю ідею. Сюжети з витоків українського минулого передані авторами в сучасній художній інтерпретації. Притаманні для модерну поєднання «килимового» орнаментального тла, а також силуетність, образність, символічність, особлива кольорова гама відображені в художніх творах авторів.

Адреса: Держпром, 4 під’їзд, 1 поверх
(вхід зі сторони площі Свободи)
Час роботи: ВТ – СБ, 10:00 – 18:00, без перерви
Тел/факс: 717-10-40
e-mail: obl_gallery@mail.ru