Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Довідка на селекторну нараду обласної державної адміністрації з питання Про передачу закладів (підрозділів) охорони здоров’я первинної медико – санітарної ланки до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст районів

З метою належного та своєчасного виконання рішень спільних засідань колегії обласної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу області від 18 жовтня та 1 грудня 2010 року, розпорядження голови облдержадміністрації від 27 жовтня 2010 року №584 «Про передачу закладів (підрозділів) охорони здоров’я первинної медико-санітарної ланки до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст районів» «Про передачу закладів (підрозділів) охорони здоров’я первинної медико-санітарної ланки до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст районів», а також для забезпечення виконання статей 88, 89 Бюджетного кодексу України, який набуває чинності з 1 січня 2011 року, органам місцевої виконавчої влади та органам місцевого самоврядування районів області доведений Алгоритм поетапних дій щодо створення єдиного медичного простору на території району.
Це сприяло активізації та систематизації проведення необхідних перетворень щодо відновлення управлінської вертикалі на території районів.
У стислі терміни більшість районів визначили та провели організаційні заходи щодо передачі закладів сільської місцевості на районний рівень управління та фінансування, а саме: сесії сільських, селищних рад та районної ради, завершили роботу з інвентаризації закладів, розпочали комісійну прийом – передачу згідно з графіками.
У 6 районах області: Золочівському, Близнюківському, Краснокутському, Борівському, Коломацькому, Дергачівському та м. Люботині вже створено єдиний медичний простір. Разом з тим, у Валківському районі у попередні роки здійснена часткова (71%) передача підрозділів (10 з 14).
Станом на 10 грудня 2010 року в області з 782 закладів первинної медико-санітарної ланки (517 ФАПів, 249 лікарських амбулаторій та 16 дільничних лікарень) передано 138 (18%), у тому числі 93 ФАПи (18%), 45 амбулаторій (18%), а також 2 дільничні лікарні (12,5%).
Підлягає передачі 628 закладів (підрозділів), у тому числі 424 ФАПи, 204 лікарські амбулаторії (з них 197 – загальної практики-сімейної медицини) та 14 дільничних лікарень.
Станом на 10 грудня 2010 року у 9-ти районах: Богодухівському, Валківському, Зачепилівському, Зміївському, Куп’янському, Лозівському, Сахновщинському, Чугуївському та Шевченківському забезпечена майже 100% готовність до передачі підрозділів (закладів) охорони здоров’я первинної ланки на районний рівень та розпочата процедура комісійного прийому-передачі.
Завершення всіх заходів планується провести до 15–20 грудня 2010 року.
У 9-ти районах: Балаклійському, Барвінківському, Великобурлуцькому, Вовчанському, Дворічанському, Кегичівському, Красноградському, Первомайському та Харківському активно завершується проведення сесій сільських та селищних рад, визначені терміни сесій районних рад (10–20 грудня), проводиться підготовка технічної документації. Завершити заходи щодо передачі планується до 25–28 грудня 2010 року.
У Нововодолазькому та Печенізькому районах триває підготовча робота щодо передачі закладів (оформлення технічної документації, інвентаризація), і хоча чітка дата проведення заключної сесії районної ради не визначена, організаційні заходи та прийом-передачу планується завершити до 30 грудня 2010 року.
У 3-х районах – Ізюмському, Куп’янському та Первомайському виникає необхідність індивідуального підходу щодо механізму передачі.
На погляд обласної державної адміністрації, найбільш оптимальним є варіант передачі із приєднанням закладів (підрозділів) первинної медико-санітарної ланки через відповідні рішення сесій районної та міської ради до складу міської лікарні із передачею при формуванні проекту бюджету 2011 року також відповідного трансферту з районного бюджету міському бюджету відповідного міста на виконання делегованих повноважень по галузі «Охорона здоров’я» по медичному обслуговуванню членів територіальних громад сіл, селищ та міст районного значення на первинному та вторинному рівнях медичної допомоги.

Начальник Головного управління охорони здоров’я ХОДА О.В. Галацан