Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Довідка на селекторну нараду з питання "Створення ОСББ і служб єдиного замовника"

На сьогодні питання підвищення якості обслуговування житлового фонду вирішується переважно шляхом створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Станом на 1 листопада 2010 року в Харківській області функціонує 391 ОСББ (254 - в м. Харкові, 137 - в районах області та містах обласного значення). Всього з початку року було створено 27 об'єднань (14 - у м. Харкові та 13- в районах і містах області), 1 об'єднання - ліквідовано (в Дергачівському районі). Найбільше об'єднань створено в Чугуївському районі та м. Ізюмі (по 15), Шевченківському районі (14), Зміївському районі (13), Красноградському та Харківському районах (по 11), Балаклійському районі та м. Чугуєві (по 10).
В середньому по області об'єднаннями обслуговується близько 7% площі багатоквартирних будинків (5-ть і вище поверхів). У 3-х районах області (Зачепилівському, Печенізькому і Шевченківському) на всіх багатоповерхових будинках (5-ть і вище поверхів) створені ОСББ, а в Нововодолазькому районі діючими ОСББ охоплено 100% багатоквартирного житлового фонду (включаючи й будинки нижче 5-ти поверхів). У 11-ти районах (Близнюківському, Борівському, Великобурлуцькому, Дворічанському, Ізюмському, Кегичівському, Коломацькому, Краснокутському, Куп'янському, Первомайському) та 3-х містах області (Лозовій, Первомайському, Люботині) не створено жодного ОСББ.
Переважна більшість районів та міст області не виконує доручення щодо активізації роботи зі створення об'єднань, які надавались під час проведення виїзних засідань обласного штабу з організації підготовки господарського комплексу та об'єктів соціальної сфери до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2010-2011 років. У поточному році нові ОСББ створено лише у Валківському, Вовчанському, Зміївському, Золочівському, Красноградському, Харківському, Шевченківському районах та у містах Ізюм, Куп'янськ і Харків.

Найкраще робота зі створення об'єднань організована в м. Харкові, де з 2007 року діє програма підтримки діяльності та створення ОСББ і житлово-будівельних кооперативів. У поточному році на реалізацію цієї програми витрачено 2,3 млн.грн. Ці кошти спрямовуються на підвищення кваліфікації ініціативних груп, представників органів управління ОСББ, на проведення капітального ремонту покрівель, внутрішньобудинкових інженерних мереж, проведення заходів з благоустрою прибудинкової території будинків ОСББ, ЖБК.
У 2011 році заплановано створити 120 ОСББ, з них 20-у м.Харкові, 100 - в районах та містах області.

Однією з головних причин, що стримують створення ОСББ, залишається незадовільний технічний стан житлового фонду та обмежені можливості державного та місцевих бюджетів.
Організація ефективного управління у сфері надання житлово-комунальних послуг передбачає також створення служб єдиного замовника, керуючих житловим фондом організацій тощо, а завдання щодо демонополізації житлово-комунального господарства передбачає залучення до обслуговування житлового фонду підприємств усіх форм власності. На теперішній час в області створено 4 служби єдиного замовника:
1) Зміївське районне комунальне підприємство п3міїв-сервіси,
2) КП "ДЄЗ" Лозівської міської ради Харківської області,
3) КП "Дирекція єдиного замовника" Куп'янської міської ради,
4) КП "Жилкомсервіс" м. Харків.
У поточному році створено 1 службу єдиного замовника - Зміївське РКП "Зміїв-сервіс", яке було зареєстроване 29.06.10. Підприємство почало здійснювати збір платежів за всіма видами житлово-комунальних послуг з жовтня місяця. На даний час ведеться підготовча робота щодо передачі на баланс підприємства багатоквартирних житлових будинків.
На достатньо високому рівні_працює_КП "ДЄЗ" Лозівської міської ради.

Так, за час роботи Дирекції, значно збільшився обсяг проведення робіт виконавцями послуг у житловому фонді та покращилась їх якість.

З'явилась можливість залучати до обслуговування житлового фонду приватні підприємства, які працюють за спрощеною системою оподаткування (на єдиному податку). Всього до утримання житлового фонду на конкурсних засадах залучено 6 підприємств, при чому 5 з них - приватні.
Завдяки єдиному і систематичному підходу до роботи з боржниками збільшився відсоток оплати послуг населенням. Збільшилась ефективність претензійно-позовної роботи (до суду подається один позов на чотири послуги).
Такий досвід доцільно поширювати в інших районах та містах області.

У 2011 році планується організувати роботу Лозівського районного комунального підприємства "Дирекція єдиного замовника", яке було зареєстроване ще наприкінці 2007 року, але до цього часу не працювало. На даний час ведеться підготовча робота з передачі багатоквартирного житлового фонду в оперативне управління Дирекції.

перший заступник начальника
Головного управління
житлово-комунального господарства
та розвитку інфраструктури ХОДА

Сергій Дорошенко